Alergia la căpșuni – simptome și teste alergologie indicate de medic

Ce semne dă alergia la căpșuni, ce teste trebuie făcute pentru a afla cu certitudine că avem această problemă şi în ce constă tratamentul.
  • Publicat:
Alergia la căpșuni - simptome și teste alergologie indicate de medic
Alergia la căpșuni - simptome și teste alergologie indicate de medic. Foto: envato

Pe tarabele din pieţe încep să ne ademenească trufandale aromate de primăvară, verzituri de toate formele şi pentru toate gusturile, dar şi căpşuni cu parfum ameţitor, deocamdată de la greci, dar bune şi astea până apar „ale noastre”. Despre „inimioarele” parfumate vorbim astăzi, dar nu despre cât de sănătoase sunt, ci, din contră, despre situaţiile nefericite în care sunteţi alergici la aceste fructe delicioase.

Da, există cazuri de alergie la căpșuni! Rare, ce-i drept, dar nu inexistente. Iar dacă aţi constatat că vă apar pe piele tot felul de iritaţii ori aveţi simptome precum diaree ori dureri abdominale după ce le consumaţi, cel mai probabil aveţi o alergie.

Ce semne dă alergia la căpșuni? Sunt categorii de persoane mai sensibile? Ce teste trebuie făcute pentru a afla cu certitudine că avem această problemă şi în ce constă tratamentul? La toate aceste întrebări ne răspunde dr. Laurenţiu Dimache, medic Alergologie şi Imunologie Clinică.

De ce apare alergia la căpșuni: cauze

Alergiile alimentare şi în general alergiile de orice fel reprezintă o reacţie anormală, exagerată a sistemului imunitar faţă de antigene exogene, care în mod normal sunt recunoscute de organism la persoanele care nu sunt alergice.

Dacă o persoană este alergică, în cazul nostru la căpşuni, după consum, organismul nostru va declanşa o producţie de anticorpi IgE şi histamină, care la rândul lor produc o serie de simptome în organism. De obicei, alergiile alimentare apar la 1-2 ore de la ingerarea alimentului.

Ce semne dă alergia la căpșuni: simptome

O reacţie alergică la căpşuni se poate manifesta în mai multe feluri. Cele mai întâlnite simptome la alergia la căpşuni sunt cele orale, manifestate prin senzaţie de mâncărime şi furnicături în interiorul sau în jurul gurii.

Mai pot exista umflături la nivelul limbii şi gâtului, în acest caz reacţia fiind mai serioasă, deoarece umflarea gâtului poate duce la închiderea căilor aeriene şi, deci, la asfixiere. Simptomele la nivelul pielii pot consta în: înroşirea pielii, urticarie, mâncărimi sau erupţie cutanată generalizată.

Mai este posibilă umflarea mâinilor, a degetelor sau a feţei. La copiii mici se manifestă de obicei prin înfundarea nasului sau mâncărimi ale ochilor. Simptome gastrointestinale pot fi vărsăturile, greaţa, diareea, durerile abdominale.

Cât despre simptomele respiratorii, acestea pot consta în respiraţie grea sau şuierătoare. Se poate ajunge în cazurile grave la scăderea tensiunii arteriale, puls rapid sau pierderea cunoştinţei. Acestea fiind semne de şoc anafilactic, impun transportul într-o unitate de urgenţă.

Categorii predispuse la apariţia alergiei la căpşuni

Din fericire, alergia reală la căpşuni este destul de rară, dar la persoanele foarte alergice se poate ajunge şi la şoc anafilactic, care este o urgenţă medicală şi impune transfer într-o unitate de urgenţă.

Alergia la căpşuni este mai frecventă la copii decât la adulţi, aceştia din urmă fiind afectaţi în jur de 3%. Persoanele care au un risc mai mare la a dezvolta alergie la căpşuni sunt cele care au în familie rude cu alergii alimentare, cu alergie cunoscută la polenul de mesteacăn, astm sau eczemă.

Copiii au un risc mai mare de a dezvolta o alergie alimentară dacă nu au fost expuşi de mici la un anumit aliment. Astfel, introducerea unui aliment mai târziu poate declanşa o reacţie alergică.

Teste alergologie şi tratamente pentru alergia la căpșuni

Diagnosticul de alergie la căpşuni se face la cabinetul medicului specialist alergolog şi include:

  • teste cutanate prick (aplicarea pe mână a substanţei respective)
  • teste de sânge IgE specifice la alergen
  • testul de provocare orală
  • dietele de eliminare prin care încercăm să găsim alimentul care provoacă alergia eliminând pe rând alimentele din dieta noastră

Persoanele alergice la căpşuni ar trebui să evite atât fructul în stare naturală, cât şi alimentele care îl conţin, cum ar fi, de exemplu, ciocolata cu căpşuni, iaurtul cu căpşuni etc.

Tratamentul alergiei depinde de simptomele descrise şi de gravitatea lor. În principal, dacă ne ştim alergici la căpşuni, trebuie evitat consumul acestora şi al alimentelor care le conţin.

Tratamentul simptomatic include antihistaminice, eventual creme pe bază de cortizon, dacă alergia a provocat o reacţie cutanată, şi se poate ajunge până la adrenalină şi tratament de urgenţă, dacă este suspectat un şoc anafilactic.

Ce este important de menţionat este faptul că un diagnostic corect se pune doar de un medic specialist alergolog, după efectuarea testelor specifice. În acelaşi timp, tot medicul specialist trebuie să prescrie măsurile de prevenţie şi tratamentul adecvat dacă aveţi această patologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”