Sarcina, alăptarea și fertilitatea feminină – precizări importante privind vaccinarea împotriva COVID-19

  • Publicat:
  • Actualizat:
Sarcina, alăptarea și fertilitatea feminină - precizări importante privind vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 poate fi luată în considerare inclusiv în cazul gravidelor sau al femeilor care alăptează, deși în prospectul vaccinului Pfizer & BioNTech se recomandă evitarea utilizării până la obținerea de date suplimentare. 

Potrivit platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, vaccinare-covid.gov.ro, ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.

Vaccinarea împotriva COVID-19 la femeile gravide

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii.

În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).

Femeile care alăptează se pot vaccina împotriva COVID-19

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.

https://www.csid.ro/noutati-sanatate-frumusete-dieta/lista-bolilor-cronice-eligibile-pentru-inscrierea-in-etapa-ii-a-vaccinarii-impotriva-covid-19-19713471/

Fertilitatea feminină nu este afectată de vaccin

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân