Secretul relației bune cu copiii! Dar și cu cei din jur! Tu faci asta?

Tu ce limite impui copilului tău? Impui aceleași limite și adulților din viața ta?
  • Publicat:
Secretul relației bune cu copiii! Dar și cu cei din jur! Tu faci asta?
Respectă și limitele pe care copilul tău le pune! Foto: Shutterstock

Cu toții ne dorim să trăim într-o lume ideală. Lume în care să curgă râuri de lapte și miere, în care binele și bunăstarea să fie cuvinte de ordine. La fel și starea de bine. Însă, realitatea este mult mai complexă. Și bine și răul fac pereche bună. Iar ceea ce ne ajută cu adevărat nu este crearea unei lumi perfecte, căci este o utopie.

Ne ajută să navigăm prin viață cât mai fluid atât situațiile grele cât și situațiile bune capacitatea de adaptare. Ei i se adaugă capacitatea de înțelegere, dar și flexibilitatea.

Cum să devii un mai bun navigator?

Pe lângă abilitățile enumerate mai sus există un instrument foarte important: punând limite. Exact: punând limite sănătoase celor din jur. Și acceptând limitele celorlalți. Iar asta se învață încă din copilărie. Dar se învață și alături de copii. Limitele se exprimă cu blândețe, dar fermitate.

De ce au copiii nevoie de limite sănătoase?

Dintr-o serie de motive temeinice. În primul rând, trebuie să aibă limite pentru a nu se răni. Cum ar fi să aibă acces la curentul electric, la aragaz, la apă, la cuptor? Cum ar fi să nu se închidă ușa de la intrare și să poate ieși mereu din casă? Cum ar fi să nu existe orar de somn? Somnul este vital la toate vârstele. Cum ar fi să nu existe limite pentru timpul petrecut în fața ecranelor? Sau asupra cantității de dulciuri? Cum ar fi să cumpărați tot ceea ce copilul își dorește de la supermarket? Cum ar fi să-i permiteți orice fel de comportant, oricând? Cu siguranță, limitele sănătoase duc atât la protecție, autoprotecție, dar și la autodiscipilină. Limitele pe care le respectă îl vor ajuta să pună și el limite celor din jur. Fiecare persoană are nevoie de spațiu personal, de siguranță.

Prea multă libertate de acțiuni îi sperie pe copiii. Au nevoie de ghidaj

Limitele îi învață pe copii diferența dintre bine și rău și îi ajută să înțeleagă ce comportamente sunt acceptabile și inacceptabile. Limitele consecvente creează un sentiment de predictibilitate și stabilitate pentru copii. Iar acestea îi ajută să se simtă în siguranță. Atunci când copiii știu la ce să se aștepte, ei sunt mai capabili să se orienteze mai bine în mediul lor și se simt încrezători în capacitatea lor de a face față situațiilor.

Limitele sănătoase duc la crearea autodisciplinei

În plus, impunerea limitelor îi ajută pe copii să dezvolte autodisciplina și responsabilitatea. Atunci când copiii înțeleg consecințele acțiunilor lor, este mai probabil să facă alegeri responsabile și să își asume responsabilitatea pentru comportamentul lor. Acest lucru poate duce la un sentiment mai mare de control asupra vieții lor și îi poate ajuta pe copii să dezvolte un sentiment puternic de sine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân