Gestul făcut de vedetele din România pentru a-și proteja copiii. Antonia: „Mi-am dorit siguranță maximă!”

  • Publicat:
Gestul făcut de vedetele din România pentru a-și proteja copiii. Antonia: „Mi-am dorit siguranță maximă!”
Foto: Shutterstock

Ca orice părinte, și vedetele de la noi își doresc să își știe copiii în siguranță, luând măsuri suplimentare de protecție încă de la naștere.

Antonia, Lili Sandu, Giulia sau Dana Rogoz sunt doar câteva dintre mămicile-vedete care și-au dorit să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a-și proteja puii încă de la naștere prin procedura de crioconservare a întregului țesut placentar, alături de celulele stem din sângele și țesutul ombilical. „Mi-am dorit siguranță maximă pentru copilul meu”, a mărturisit Antonia.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de •AntoniA• (@antonia)

Pentru Dana Rogoz, decizia a atras după sine și atenția celor din jur:

„Pe drumul până la sală aveam contracții neregulate, dar care îmi tăiau genunchii. Din când în când câte o asistentă se minuna fie de burta mică, fie de faptul că în punga mea cu celule stem aveam 2 cutii și nu una, căci optasem pentru recoltarea de celule stem și din țesutul placentar.

Cea mai amuzantă reacție legată de pachetul meu de celule stem a venit de la o asistentă care, uitându-se la burta mea mică, dar și la cele 2 cutii, m-a întrebat oarecum îngrijorată: Aveți gemeni? Nu, doar o fetiță minunată, dar am o cutie în plus, pentru că recoltez și din țesutul placentar”, a povestit îndrăgita actriță pe blogul său.

Decizia sa este una întemeiată, explică specialiștii, cu atât mai mult cu cât România se numără printre puținele țări din Europa unde recoltarea placentei la naștere este posibilă, alături de Germania, Marea Britanie și Slovacia.

Astfel, numai în ultimul an, peste o mie de părinți din țara noastră au ales această metodă de a-și proteja copiii.

„În România, lipsa unei bănci publice de celule stem este un obstacol în dezvoltarea terapiilor celulare, dar avem privilegiul de a avea numeroase bănci private ce oferă opțiunea recoltării la naștere a celulelor stem, permițând astfel accesul la terapii celulare în viitor.

Mai mult, prin recoltarea placentei la naștere și stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut timp de decenii, în condiții de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare.

Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că aceste celule sunt imunoevazive și pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor.

Ce boli pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem

Până la finalul anului 2020, pe plan mondial au fost efectuate peste 1,5 milioane de transplanturi cu celule stem. Lista standard a bolilor, cu posibilă indicație de efectuare a unui transplant de celule stem, cuprinde peste 80 de afecțiuni  grave.

Sângele bogat în celule stem poate fi utilizat pentru tratarea unor boli precum:

  • Boli maligne ale sângelui (leucemie limfoblastică acută, leucemie mieloblastică acută, limfom Hodgkin, anumite limfoame non-Hodgkin, cum ar fi limfomul Burkitt’s sau limfomul folicular, mielomul multiplu)
  • Sindroame mielodisplazice (anemie refractară, anemie refractară cu sideroblaste inelate, anemie refractară cu exces de blaști, anemie refractară cu exces de blaști în transformare, leucemie mielomonocitară cronică)
  • Tulburări congenitale ale sângelui (talasemie, anemie cu celule falciforme, anemie Fanconi, anemie Blackfan-Diamond)
  • Tulburări imune dobândite (scleroză multiplă, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, polimiozită)
  • Tumori solide maligne (sarcom Ewing, neuroblastom, rabdomiosarcom, timom, nefroblastom)
  • Tulburări metabolice (osteopetroză, boala Tay-Sachs, boala Gaucher, adrenoleucodistrofia X-linkată)
  • Sindromul iradierii acute
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân