Cum să îngrijești copilul când are febră

Măsurarea temperaturii corporale, hidratarea, tratamentul recomandat de pediatru, temperaturi optime în casă, aerisirea încăperilor dar și voia bună și calmul ajută la restabilirea stării de sănătate a copilului.
  • Publicat:
Cum să îngrijești copilul când are febră
Cum să ai grijă de copil când are febră, foto: Shutterstock

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților este febra la copii. Însă febra este un semn bun din partea organismului care luptă cu o infecție. Și un semn că imunitatea este stimulată. Atunci când copilul are febră aveți nevoie de multă răbdare și calm în primul rând. Dar și de un termometru. Acest instrument poate fi adaptat în funcție de vârsta copilului. Este important să aveți grijă cum mânuiți termometru.

În cazul copiilor mici nu se recomandă termometrele cu mercur, clasice termometre, tocmai pentru a minimiza riscul de a se sparge. Termometrul se dezinfectează după folosire. Pe lângă termometru, în trusa de urgență trebuie să aveți și antitermice adaptate vârstei copilui, recomandate de medicul pediatru. Acestea se dozează în funcție de numărul de kilograme ale copilului. Pot fi sub formă de siropuri (de obicei sunt dozate cu un instrument tip seringă gradat pentru administrarea pe cale orală) sau sub formă de supozitoare.

Se consideră febră la copii atunci când termometrul arată peste 38 grade C

Copilul trebuie îmbrăcat în straturi, nici prea gros, nici prea subțire. Se renunță la șosete când are febră. Se recomandă a se pune comprese călduțe (nu reci) pe frunte și la picioare pentru a reduce temperatură corporală. Este indicat ca medicamentele pe cale orală să nu se administreze pe stomacul gol.

Copilul are nevoie de hidratare. Așadar, apă, ceai, supe de legume și carne (în funcție de vârstă), lapte, sucuri de fructe, sucuri de legume sunt indicate în permanență. Țineți în permanență legătura cu medicul pediatru.

Comunicați pediatrului toate simptomele pe care le are copilul pe lângă febră

Notați valorile pe care le arată termometrul și ce ați administrat. Notați de asemenea dacă sunt alte simptome: precum strănut, tuse, mucus, dureri în gât, diaree, vărsături, diaree etc. Soluții de rehidratare pot fi pe lista de urgență în caz de deshidratare. Pediatrul va stabili care sunt următorii pași pentru tratament.

Copilului îi va fi mai ușor dacă înțelege ce se întâmplă în organismul lui

Vorbiți în permanență cu copilul și explicați-i de ce se simte așa. Și puteți chiar construi o poveste dacă are vârstă la care îi plac poveștile. Vorbiți-i despre corpul lui care luptă cu un virus, despre ”armata” care este sistemul imunitar. Comportați-vă cât mai firesc și povestiți-i că la rândul vostru ați trecut prin răceli, gripe, febră etc. Faceți planuri despre momentul în care se reface în care includeți activitățile preferate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân