Speli vasele la mână? Iată ce beneficii psihologice poți avea

Știți bucătăriile pline de munți de vase nespălate? Pentru unele cupluri sunt un motiv de ceartă, pentru altele o activitate pe care o fac cu drag împreună.
  • Publicat:
Speli vasele la mână? Iată ce beneficii psihologice poți avea
Ce beneficii ai dacă speli vasele la mână? Foto: Shutterstock

Atunci când vorbim despre spălatul vaselor la mână avem de a face în general cu două categorii de oameni. Unii urăsc această activitate, iar alții o adoră. Spălatul vaselor sau mai bine zis nespălatul vaselor este un motiv des de ceartă în familii, cupluri, colegi de apartament. Alții, nici nu concept să locuiască într-o casă fără mașină de spălat vase automată. Alții, deși au acest tip de aparat electrocasnic, nu îl folosesc. Fiind mai la îndemână să spele fiecare vas imediat după ce s-a folosit.

Mai sunt și persoane care mănâncă cât de des pot la restaurante, tocmai pentru a reduce din corvoadă spălările farfuriilor, oalelor, tigăilor, furculițelor, castroanelor după fiecare masa. Indiferent de cum alegeți să spălați vasele, în familie sau cu ajutorul unui spălător de vase trebuie să știți că există o serie de beneficii psihologice pentru cei care spală vasele manual.

Spălatul vaselor – o modalitate de a alunga stresul adunat peste zi

Cârcotașii ar putea spune că principalul beneficiu ar fi să nu mai auzi reproșurile partenerului de viață. Ei bine, și asta poate fi adevărat. Deși specialiștii în sănătate mintală avertizează că în spatele certurilor despre spălatul vaselor în cuplu, se pot ascunde alte motive cu rădăcini mai vechi, nemulțumiri despre cum relația de cuplu etc. Iată ce beneficii are spălatul vaselor.

O bucătărie ordonată inspiră la ordine în gânduri

Faci ordine în bucătărie, pui în ordine vasele. Asta dă un sentiment de stabilitate și va fi mai ușor să organizezi și munca și alte aspecte ale vieții. În plus, ce poate fi mai frumos când te trezești dimineața și toate sunt la locul lor? Sau când te întorci acasă după o zi lungă la locul de muncă și casa este curată, primitoare?

Implicați și restul familiei în spălatul vaselor

Este un moment în care ești conectat cu prezentul și uiți de grijile care te frământă. Apa căldă cu care speli vasele relaxează. Mai în glumă, mai în serios, pentru unele mame cu copii este momentul lor în care ”nu mai sunt solicitate”. Dar copiilor le place foarte mult să fie implicați în treburile casnice. Așa că puteți pune într-un lighenaș apă călduță, farfurioare, pahare din plastic pe care să le spele și copilulul. Spălând vasele manual se face economie la curentul electric dacă este să comparăm cu spălatul vaselor la mașină. Însă, este important câtă apă caldă folosim. Se recomandă a se spăla vasele în aceeași apă caldă (da, ca pe vremea bunicii) și a se clăti cu apă rece.

Alte beneficii: reducerea stresului, instalarea stării de calm. În plus, exersarea motricității.

De asemenea, spălatul vaselor este cel mai plăcut atunci când se face în echipă. Unul spală vasele, iar cealălat le usucă cu ajutorul unui prospop curat și le pun la loc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”