Tantrumul de după grădiniță: care sunt cauzele și cum îl gestionăm corect?

  • Publicat:
Tantrumul de după grădiniță: care sunt cauzele și cum îl gestionăm corect?
Sursa foto: shutterstock

Tantrumul de după grădiniță este un fenomen cu care se confruntă tot mai mulți părinți care își duc copiii într-o colectivitate. De ce și în ce condiții apare, cum poate fi prevenit, dar mai important cum poate fi gestionat de către părinți, aflăm în rândurile ce urmează.

Tantrumul de după grădiniță: ce este, cum se manifestă, cum poate fi gestionat

Tantrumul de după grădiniță constă într-un carusel de emoții prin care trec cei mici și pe care le descarcă în prezența părinților, după ce sunt luați de la creșă, grădiniță sau școală.

Descărcările emoționale după o zi petrecută în colectivitate nu sunt similare cu tantrumul clasic, în care copiii testează limitele părinților. În acest caz este strict vorba de o descărcare emoțională, cauzată de faptul că cei mici sunt copleșiți de emoții, după o zi petrecută departe de mediul familial. 

Citește și: Ce faci când copilul refuză să meargă la şcoală

Dar de ce apar aceste reacții?

În colectivitate, copiii încearcă să coopereze unii cu ceilalți, să participe la activități, să țină ritmul cu tot ce se petrece. Iar la finalul zilei, simt nevoia să se descarce. Cei mici își eliberează adevăratele emoții abia atunci când se simt în siguranță, adică acasă în prezența părinților.

Acest tantrum ține și de lipsa de autoreglare emoțională a copiilor, specifică vârstei, în sensul că le este încă foarte greu să își gestioneze emoțiile prin care trec.

Tantrumul de după grădiniță are la baza ceea ce specialiștii numesc detașarea defensivă. Altfel spus, copilului i-a fost greu departe de părintele său, iar acesta nu a fost acolo pentru el. Drept urmare, el resimte furie față de părinte și îl îndepărtează.

Citește și: Cum gestionezi criza de furie a copilului mic

Cum pot fi gestionate reacțiile frustrante ale copiilor?

De obicei acest tantrum durează în primele luni, până ce copilul se acomodează în colectivitate și se obișnuiește cu mediul.

Ce aveți de făcut dacă sunteți părinți și vă confruntați cu aceste reacții ale celor mici?

  • Validați-le emoțiile și lăsăți-le spațiu să se descarce. Fiți alături de ei și oferiți-le blândețe și căldură. Îmbrățișați-i dacă aceștia vă permit.
  • Încercați să nu luați nimic personal și să va mențineți calmul. Repirația în 4 timpi poate fi un real ajutor în acest caz.

Citește și: Psiholog Ioana Niţă Amarandei ”Crizele de furie la copiii mici sunt normale!”

Surse: Kid’s Health, Cleveland Clinic, Mayo Clinic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”