De ce să nu le dați copiilor alimente sărate 

Copilăria - este fundația stilului de viață și a tuturor comportamentelor pe care le adoptăm natural. Consumul mare de sare nu este benefic la nicio vârstă.
  • Publicat:
De ce să nu le dați copiilor alimente sărate 
Cât de sărat mănâncă al tău copil? Foto: Shutterstock

”Cea mai bună mâncare e la mama acasă!”Fiecare dintre noi are ca repere educația primită de acasă, în copilărie. Asta se aplică inclusiv la educația și gusturile alimentare. Dacă părinții obișnuiesc să mănânce sărat, și copiii ar putea prelua acest obicei. Chiar dacă în primii ani din copilărie mâncarea pentru copii este preparată separat, iar sarea este fix cât trebuie – cum se spune – un praf de sare. Chiar și medicii cardiologi atrag atenția asupra efectelor negative ale consumului de sare. Hipertensiunea arterială – o boală tăcută ce în timp poate declanșa grave probleme de sănătate precum accident vascular cerebral, infarct.

Prin reducerea consumului de sare, reducem riscul apariției hipertensiunii ”Mai trebuie apoi să știm că pentru sănătatea cardiovasculară trebuie să reducem aportul de sare. Să nu ne obișnuim cu un gust sărat, încă din copilărie” a explicat Dr. Ana-Maria Vintilă, medic cardiolog. Românilor le place gustul sărat. Statisticile arată că în farfuriile românilor sarea este la loc de cinste.

Câtă sare consumă românii zilnic?

”În bucătăria românească de astăzi se consumă zilnic și 20 g de sare. Limita recomandată de 3,5-5g” a mai completat medicul cardiolog. De ce nu este bună sarea în bucate?

Excesul de sare are ca efect negativ reținerea lichidelor în țesuturi și, astfel, creșterea presiunii în vasele de sânge. ”În plus, aportul crescut de sare poate sta la baza rezistenței la tratament a hipertensiunii arteriale” a mai adăugat dr. Ana-Maria Vintilă.

Cum să obișnuiești copiii cu gusturile naturale

Așa cum mâncăm noi, așa vor mânca și copiii noștri. Căci ei copiază și preiau obiceiurile noastre. Spre exemplu, obișnuiți-i cu gusturile normale ale alimentelor. Nu puneți zahăr sau miere peste fructe. Mai ales peste căpșuni, unele persoane obișnuiesc să adauge îndulcitori. Nu este necesar!

  • Nu puneți sare peste legume!
  • Legumele sunt gustoase simple, mai ales dacă sunt consumate în sezonul lor. Chiar dacă sarea potențează gustul, nu este un obicei ce aduce beneficii pe termen lung. Puteți opta pentru condimente precum pătrunjel, oregano, mărar  uscate sau proaspete.
  • Nu lăsați solnița cu sare pe masă!
  • Nu le dați covrigi, covrigei cu sare
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân