Ți-a recomandat medicul să renunți la sare? Iată cum poți reuși mai ușor

O dietă săracă în grăsimi animale, sare, fără alcool, fără tutun poate fi mai ușor de respectat dacă și membri familiei adoptă același stil de viață și se încurajează.
  • Publicat:
Ți-a recomandat medicul să renunți la sare? Iată cum poți reuși mai ușor
Cu ce să înlocuiești sarea ca să mănânci gustos și sănătos? Foto: Shutterstock

Se spune că o veste rea nu vine niciodată singură. Spre exemplu, persoanele care sunt diagnosticate cu hipertensiune arterială, află instant că trebuie să adopte rapid un nou stil de viață. Și să renunțe și la consumul excesiv de sare, dar și de grăsimi animale, la fumat și la alcool. Ei bine, nu sunt chiar o vești rele, dacă este să privim prin prisma prevenției.

Din contră, sunt noile coordonate ce trebuie respectate pentru a obține în continuare randament optim de la corp. Dar și pentru a preveni apariția unor evenimente cu repercusiuni grave asupra sănătății sau care chiar pot duce la invaliditate sau deces: infarct miocadic, accident vascular cerebral.

Familia joacă un rol cheie în obiceiurile alimentare

Medicii cardiologi atrag atenția că nu este deloc ușor să convingi din prima un pacient diagnosticat cu hipertensiune arterială să schimbe dieta, să renunțe la sare, grăsimi animale, alcool, tutun. Însă, un rol important îl are familia. Mai ales dacă și familia începe să mănânce atent. ”Ca să convingi un pacient să urmeze o dietă sănătoasă cel mai ușor este să participe la schimbare întreaga familie, să gătească acasă, să evite mesele frecvente „în oraș” sau să aleagă atent din meniu” explică dr. Ana Maria Vintilă.

Cu ce să înlocuiești sarea?

Gusturile se reeducă. Și bonus atunci când nu mai fumezi, nu mai mănânci sărat și nu mai bei alcool, mâncare se simte mai aromată, mai gustoasă, miroase mai intens. Sarea se poate înlocui cu fel și fel de condimente precum: pătrunjel, ustoroi, piper, turmeric, scorțișoară, mărar, leuștean, măghiran, ardei iute, ghimbir etc. Asta ca să nu enumenrăm și minunatele condiemente orientale sau mixurile indiene precum garam masala. În plus, atunci când se consumă legume proaspete, de sezon, aceastea sunt gustoase și nu este neapărată nevoie de ”întăriri” precum sarea.

Din meniul unui pacient hipertensiv nu trebuie să lipsească legume proaspete, fructe. Lintea, mazărea, fasolea, năutului sunt surse de proteine și fibre valoroase. Pește precum macrou, sardine, somon, carne slabă. Atunci când merge la restaurant, pacientul hipertensiv se poate orienta la cele mai simple mâncăruri din meniu: supe, salate sau preparate specifice bucătăriei mediteraneene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân