Consumul zilnic de marijuana îți poate îmbolnăvi inima: studiu

Consumul zilnic de marijuana poate crește riscul apariției bolii coronariană (CAD) cu o treime mai mult decât persoanele care nu consumă niciodată marijuana, un nou studiu confirmă. 
  • Publicat:
Consumul zilnic de marijuana îți poate îmbolnăvi inima: studiu
Envato

Consumul zilnic de marijuana poate crește riscul apariției bolii coronariană (CAD) cu o treime mai mult decât persoanele care nu consumă niciodată marijuana, un nou studiu confirmă. 

„Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că marijuana/canabisul nu este în totalitate lipsit de efecte nocive ci poate provoca boli cardiovasculare”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Ishan Paranjpe, medic rezident la Universitatea Stanford.

Rezultatele studiului au fost prezentate duminică la reuniunea anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Astfel, decizia de a consuma canabis trebuie bine analizată în raport cu potențiale boli cardiovasculare.

Boala coronariană apare atunci când, de-a lungul perețiilor arterelor care pompează sânge către inimă, se depun plăci de aterom (depozite de colesterol). CAD mai este denumită și cardiopatie ischemică și este cea mai întâlnită afecțiune a inimii conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Semnele bolii coronariană

Printre cele mai acute semne ale bolii coronariană putem enumera: durerea în piept sau angina pectorală, senzații de amețeală și/sau slăbiciune a organismului, greață sau dificultăți ale respirației.

Din păcate, pentru unii dintre pacienți, primul semn al acestei boli este chiar atacul de cord.

Marijuana, 1 dată pe lună sau mai puțin

Coordonat de Institutul Național de Sănătate din SUA, studiul își propune să extragă informații relevante despre sănătatea a peste 1 milion de persoane.

Până-n prezent, cercetătorii au grupat persoanele participante la studiu în cinci categorii: utilizatori zilnici (4.736 de persoane), utilizatorii săptămânali (2.720), utilizatorii lunari (2.075), cei care au folosit o dată sau de două ori în interval de trei luni (8.749) și cei care nu au folosit niciodată (39.678 persoane). Folosind metoda comparativă, oamenii de știință au analizat dosarele medicale ale participanților din prezent și din trecutul ceva mai îndepărtat (cu câțiva ani înainte de momentul desfășurării studiului).

Astfel, aceștia au descoperit că persoanele care consumau zilnic canabis aveau cu 34% șanse mai mari să dezvolte boala coronariană față de cei care nu au consumat niciodată marijuana.

Persoanele care au consumat acest drog o dată pe lună sau chiar mai puțin nu au prezentat niciun risc semnificativ, conform studiului.

Rezultatele au fost valabile chiar și după ce medicii au luat în considerare alte potențiale cauze ale CAD, cum ar fi vârsta, sexul și factori majori ai bolilor cardiovasculare – hipertensiune arterială, nivelul ridicat al colesterolului, diabet de tip 2, obezitate, fumatul sau consumul de alcool.

„În timp ce alte lucrări au corelat, de asemenea, canabisul de CAD, există mai mulți potențiali factori care pot explica această conexiune. Analiza noastră MR sugerează că această relație poate fi direct cauzală”, a declarat doctor Paranjpe.

„Randomizarea mendeliană (MR) este o metodă de utilizare a variației măsurată în gene pentru a examina efectul cauzal al unei expuneri modificabile la boală, determinând influența cauzală a factorului de risc.”

Marijuana și inima

De ce pare că marijuana afectează inima și vasele de sânge? În primul rând, pentru că ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc imediat după fiecare utilizare, conform CDC.

„Fumul de marijuana conține, de asemenea, multe dintre aceleași substanțe pe care cercetătorii le-au descoperit în fumul de tutun – aceste substanțe sunt dăunătoare plămânilor și sistemului cardiovascular”, spun reprezentanții agenției de sănătate.

Fumatul sau vaporizarea oricărei substanțe, inclusiv canabisul, ar trebui evitată din cauza riscului de îmbolnăvire a inimii, plămânilor și vaselor de sânge, a avertizat American Heart Association încă din 2020.

Anomalii ale ritmului cardiac, cum ar fi tahicardia și fibrilația atrială, ar putea apărea în decurs de o oră după ce a fost fumată o țigară de marijuana care conține tetrahidrocannabinol sau THC. (THC este principalul compus canabinoid cu efect psihoactiv)

Alte studii au demonstrat că fumatul de marijuana a declanșat atacuri de cord, a crescut riscul accidentelor vasculare cerebrale și a provocat insuficiență cardiacă în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace subiacente.

Totuși, noul studiu nu a reușit să identifice care dintre diferitele tipuri de consum de canabis – cum ar fi, de exemplu, consumul de comestibile versus fumatul de iarbă  – are un aport mai mare în dezvoltarea CAD.

Cu toate acestea, deoarece THC ajunge mai repede la creier atunci când este fumat, cercetătorii tind să creadă că fumatul de marijuana este forma cea mai dăunătoare, însă sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestei teorii.

Citește și: Marijuana: efecte şi riscuri la care te expui în urma consumului

Sursă: edition.cnn.com

centerdiseasecondtrol.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân