Organizația Mondială a Sănătății: Decesele în rândul femeilor însărcinate sau care nasc cresc continuu din 2016

În 2020, la fiecare două minute o femeie a murit din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit unui nou raport - dovadă că progresul în combaterea mortalității materne a stagnat.
  • Publicat:
Organizația Mondială a Sănătății: Decesele în rândul femeilor însărcinate sau care nasc cresc continuu din 2016
Envato

În 2020, la fiecare două minute o femeie a murit din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit unui nou raport – dovadă că progresul în combaterea mortalității materne a stagnat.

Din 2016 până în 2020, rata mortalității materne a stagnat în majoritatea țărilor, arată raportul Organizației Mondială a Sănătății. Dar în 17 țări, aceasta a crescut: în unele țări din Europa și America de Nord rata mortalității în rândul femeilor însărcinate sau care au încercat să dea naștere unui copil a crescut cu până la 17%. În America Latină și Caraibe rata mortalității a cunoscut o creștere cu până la 15%. 
„În timp ce sarcina ar trebui să fie o perioadă de bucurie și speranță, o experiență pozitivă pentru toate femeile, ea este încă o experiență tragică, periculoasă pentru milioane de oameni din întreaga lume care nu au acces la îngrijiri medicale de înaltă calitate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rezultatele raportului

Noul raport, care analizează date colectate din 185 de țări, pe o perioadă de timp cuprinsă între ani 2000 și 2020, confirmă faptul că progresul în combaterea mortalității materne a stagnat.

Se estimează că 287.000 de decese materne au avut loc în 2020, conform coordonatorilor cercetării – decese care au loc din cauza complicațiilor legate de sarcină sau de naștere în sine. Complicațiile au apărut fie în timpul sarcinii, fie în decurs de șase săptămâni după încheierea sarcinii.

Statisticile nu țin cont și de amploarea impactului pandemiei de coronavirus, despre care cercetările sugerează că a fost unul semnificativ: Covid-19 a fost un factor care a contribuit la 25% dintre decesele materne din SUA în 2020 și 2021, potrivit unui raport guvernamental publicat toamna trecută.

„Cu cât sistemul imunitar este mai slab înainte de un dezastru, cu atât mai afectat este el după”, a declarat doctor Willibald Zeck, șeful sănătății și drepturilor sexuale și reproductive în cadrul United Nations Population Fund.

Aproximativ 70% dintre decesele materne din întreaga lume, estimate în 2020, au avut loc în Africa sub-sahariană.

În nouă țări care se confruntă cu crize umanitare, au existat 551 de decese materne la 100.000 de născuți vii, mai mult decât dublu față de media globală. Lista include Afganistan, unde talibanii, imediat după ce au preluat puterea în 2021, au erodat drepturile femeilor, Republica Democratică Congo, cât și în Sudanul de Sud, unde conflictele au strămutat milioane de oameni.

Între timp, ratele mortalității materne au scăzut cu 35% în Australia și Noua Zeelandă și cu 16% în Asia Centrală și de Sud, din 2016 până în 2020.

Mai mult de 1 milion de decese materne vor avea loc, în plus față de cele raportate deja, până în 2030 dacă tendințele actuale vor continua, estimează raportul OMS.

Doctor Zeck a confirmat că locurile unde s-a înregistrat o scădere a mortalității sunt asociate de regulă cu sisteme universale de îngrijire a sănătății mai eficiente, forțe de muncă suplimentară precum prezența moașelor, resurse necesare îngrijirii medicală corespunzătoare, și rate mai mici ale operațiilor de cezariană.

Operațiile de cezariană pot fi dăunătoare atunci când nu sunt necesare din punctul de vedere medical, potrivit cercetărilor OMS.

Cazul României

Din păcate, România se află pe lista țărilor europene unde rata mortalității materne a crescut într-un procent îngrijorător. Decesele în timpul sarcinii sau din cauza nașterii s-au dublat în ultimii ani, de la 8,4 la suta de mii de nașteri în 2019, la 17,9 în 2020.

Dacă în 2019, 20 de românce au murit la naștere, în 2020 – 32 de femei și-au pierdut viața la naștere sau în perioada lăuziei, conform datelor transmise de către Institutul Național de Statistică (INS).

„Județele Giurgiu, Mehedinți, Maramureș, Sălaj, Ilfov, Suceava și Prahova au înregistrat cele mai ridicate rate de mortalitate maternă din România în 2020” (sursă: studiu Panorama). Dar și județe precum Gorj, Ialomița, Harghita, Hunedoara, Caraș-Severin sunt expuse deceselor materne.

Cu toate acestea, raportat la realitatea autohtonă de acum 25 ani, când peste 100 de mame mureau din cauza complicațiilor unei sarcini, cifrele au scăzut.

Prevenirea deceselor materne

Majoritatea deceselor materne pot fi prevenite. Cele mai multe dintre ele sunt cauzate de sângerări severe, hipertensiune arterială, complicații survenite în urma avorturilor realizate necorespunzător sau avorturilor inaccesibile, precum și din cauza afecțiunilor subiacente, inclusiv HIV/SIDA și malarie.

Soluții propuse de OMS:

  • consolidarea sistemelor de îngrijire a sănătății prin angajarea mai multor medici și specialiști în domeniul medical;
  • asigurarea accesului la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă;
  • investirea pe scară largă în sănătatea și educația femeilor.

Factori externi precum securitatea economică și accesul la educație sunt, de asemenea, vitale pentru rectificarea discrepanțelor privind sănătatea bazate pe rasă și clasă. În SUA, de exemplu, femeile de culoare au fost cele mai expuse ratelor de mortalitate maternă.

La nivel global, aproximativ o treime dintre femei nu primește patru dintre cele opt controale prenatale recomandate sau nu primește îngrijiri postnatale, iar 270 de milioane de femei încă nu au acces la metode contraceptive, potrivit datelor OMS.

„Avem instrumentele, cunoștințele și resursele pentru a pune capăt deceselor materne care pot fi prevenite; ceea ce avem nevoie în plus, acum, este voință politică”, a conchis doctor Natalia Kanem, directorul executiv al United Nations Population Fund, într-un comunicat.

Citește și: Statistici ingrijoratoare in privinta mortalitatii materne si infantile, in Romania. Afla care sunt principalele cauze!

Surse: nbcnews.com

insse.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân