Câte cafele pe zi îți pot distruge rinichii?

Un nou studiu arată că dacă bei mai mult de trei sau patru cafele pe zi, riști să-ți afecteze rinichii. Iată ce spun datele studiului.
  • Publicat:
Câte cafele pe zi îți pot distruge rinichii?
Foto: shutterstock

Când îți bei cafeaua dimineața cel mai probabil te interesează cât de repede își face efectul astfel încât să fii mai productiv, dar nu te gândești la alte efecte pe care le poate avea asupra organismului. Un nou studiu arată că dacă bei mai mult de trei sau patru cafele pe zi, riști să-ți afecteze rinichii.

Studiul, publicat recent în JAMA Network Open, a implicat 1.180 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, cu stadiul 1 de hipertensiune netratată. Durata studiului a fost de 16 ani, iar participanții erau monitorizați o dată la șapte ani și jumătate.

Când cercetătorii au început să urmărească rezultatele, au notat că varianta rs762551 a genei CYP1A2 era prezentă la aproximativ jumătate dintre participanți, ceea ce înseamnă că organismul lor nu metabolizează cafeina atât de repede. De asemenea, au observat că cei care metabolizau cafeina mai greu erau de 2.7 ori mai predispuși să se confrunte cu disfuncții ale rinichilor, mai ales dacă beau trei sau mai multe cafele pe zi.

Rezultatele studiului nu îndeamnă la renunțarea la cafea, dar mai mult de una sau două cafele pe zi nu ar fi indicat să se consume. De asemenea, există studii care arată o reducere a riscului de boli de rinichi în rândul consumatorilor de cafea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân