Cum se introduc legumele în alimentaţia bebeluşului?

În primele 4 luni din viaţă, alimentaţia bebeluşului este compusă exclusiv din lapte, Ideal ar fi ca acesta să fie matern. După 4 luni şi jumătate, medicul pediatru vă îndrumă cum să începeţi diversificarea sugarului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se introduc legumele în alimentaţia bebeluşului?

 

În primele 4 luni din viaţă, alimentaţia bebeluşului este compusă exclusiv din lapte, Ideal ar fi ca acesta să fie matern. După 4 luni şi jumătate, medicul pediatru vă îndrumă cum să începeţi diversificarea sugarului.
 
Mai bine mai târziu decât prea devreme, este regula după care pediatrii din toată lumea se ghidează în privinţa introducerii alimentelor solide la sugar. Din această perspectivă, diversificarea alimentaţiei începe, cel mai devreme, la 4 luni şi 2 săptămâni. Până la această vârstă e interzis să îi oferiţi sugarului altceva în afară de lapte de mamă sau formule adaptate. Sistemele metabolice ale copilului nu sunt dezvoltate astfel încât să primească şi altceva.
 
La patru luni şi jumătate, pediatrul vă îndrumă către începutul alimentaţie diversificate. Spre exemplu, un copil care e supraponderal nu va primi niciodată într-o primă etapă a diversificărrii cereale sau făinoase, pentru că acestea îi vor creşte greutatea şi aşa peste limită.

Indiferent însă de greutatea copilului, acesta va trebui să primească o supă de legume, într-o primă etapă fără cartof. Supa se face iniţial doar din morcov, ţelină, păstârnac, adică rădăcinoase. Apoi se adaugă toate legumele de care dispuneţi.

 
Nu uitaţi de dovlecel, pentru că acesta conţine fibre perfecte necesare digestie. Odată cu diversificarea, trebuie să se regleze şi tranzitul intestinal al copilului. Dacă în timpul alimentaţiei exclusive cu lapte, bebeluşul a suferit de constipaţie sau de unele probleme la defecaţie, acum e momentul ca aceste necazuri să se rezolve spontan. Pe lângă supa de legume, fructele intră iar la mesele obligatorii.

După 5 luni, începe capitolul carne cu legume fierte. Se preferă carnea de pui, de vită şi de curcan. Carnea se fierbe în două ape şi se amestecă cu legume pasate, fierte în prealabil al dente, adică să mai fie puţin tari. Ulterior, totul se pasează bine.

În luna a şasea, micuţul e pregătit deja pentru un gălbenuş de ou fiert bine. E momentul să îi adăugaţi şi o linguriţă de ulei presat la rece în piureurile de legume şi ulterior, la masa principală din zi, copilul va beneficia de 5 ml de ulei nepregătit termic.

Albuşul nu se dă copilului până la un an, în schimb gălbenuşul îi asigură fierul atât de necesar, mai ales după luna a patra, când rezervele cu care s-a născut scad dramatic. Tot din luna a şasea, sistemele lui metabolice sunt pegătite pentru iaurt. Acesta trebuie să fie natural.

 
Când introduc leguminoasele ?
 
Fasolea, mazărea, năutul, lintea pot fi introduse în hrana copilului începând din luna a opta de viaţă. Ele se numesc leguminoase şi sunt pline de proteine de calitate. Corpul uman nu are bateria necesară de enzime să le digere în stare crudă, deci va trebui să le consumaţi obligatoriu preparate. Cu atât mai mult cu cât vorbim de un bebeluş. Dar din luna a opta de viaţă şi bebe poate şi trebuie să se bucure de aceste vegetale importante.
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”