Cum să ții copiii mici în siguranță în bucătărie cât gătești

Pentru a putea găti cât timp copiii sunt prin bucătărie, trebuie să pregătiți temeinic bucătăria înainte îndepătând obiectele tăioase, detergenții, securizând dulapuri, cuptor etc..
  • Publicat:
Cum să ții copiii mici în siguranță în bucătărie cât gătești
Norme de siguranță pentru copiii când sunt în bucătărie, foto Shutterstock

Copii sunt atrași ca un magnet de părinții și bunicii lor în prima parte a copilăriei. Îi urmează peste tot, iar cu siguranță câteva ore pe zi, sunt petrecute în bucătărie. Iată câteva idei despre cum poți să gătești, dar să îi ții în siguranță pe cei mici.

Lăsați copiii să intre în bucătărie de mici, dar luați de fiecare dată măsurile necesare ca aceștia să nu se rănească sau să se accidenteze.

Îndepărtați obiectele ascuțite – cuțite, foarfece, creioane de la îndemâna copiilor

Este de preferat să le explicați copiilor încă de la primele vizite în bucătărie, ce rol au obiectele, dar și ce obiecte nu sunt pentru uzul copiilor din cauza riscul de accidentare. Chiar dacă sunt mici și foarte mici și nu merg încă, copiii trebuie supravegheați mereu. Puneți cuțitele și obiectele tăioase în locuri inaccesibile copiilor. Nu le uitați niciodată la marginea mesei sau în locuri în care ar putea ajunge cei mici.

Îndepărtați toate obiectele care i-ar putea răni sau intoxica de pe podele

Asigurați-vă că sunt cuplați la centurile de siguranță de fiecare dată când sunt la măsuțele speciale pentru ei, în căruț, scaun de mașină.

Luați de pe podele toate obiectele în care s-ar putea răni.

Îndepărtați de asemenea, și detergenți și alte substanțe de curățare la care ar putea avea acces.

Securizarea dulapurilor, dar și protecția prizelor – de mare folos

Securizați dulapurile cu farfurii, mașina de spălat frigiderul cu încuietori specifice sau cu scoci.

Colțurile de la mese, mobilier trebuie de asemenea ”îmblânzite” cu forme speciale din silicon etc.

Prizele și toate celelalte prelungitoare trebuie să aibă protecții specifice și evident, copiii nu trebuie lăsați în preajma lor.

Oferiți-le copiilor jucăriile preferate, cărți mici ca să nu se plictisească cât gătiți.

Evitați arsurile, dar și inundațiile

Oalele cu mâncare se pun pe aragaz pe ochiurile cât mai aproape de perete.

Cuptorul este un alt punct de atracție pentru cei mici. Explicați-le mereu și cu cuvinte cât mai ușoare de ce nu este voie să atingă sau să deschidă ușa cuptorului.

Robinetul cu apă reprezintă  ”un izvor magic” pentru cei mici. Explicați-le care este rolul apei, dar și care sunt regulile de folosire. Vorbiți-le și despre ce se poate întâmpla în cazul unei inundații într-un apartament de bloc. Pentru a face experiența plăcută, povestiți-le despre ingredietente cu care gătiți. În funcție de vârstă, da-ți le guste din mâncare. Întrebați-i ce le place, ce nu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân