Febra la copii – cum să o scazi

Nu administrați medicamente de adulți la copii pentru scăderea febrei și nici leacuri băbești precum învelirea copilului într-un prosop îmbibat cu spirt sau oțet
  • Publicat:
Febra la copii - cum să o scazi
Cum să scazi febra la copii? Foto Shutterstock

Unul dintre sutele de momente în care simți că nu este ușor să fii părinte este momentul în care copilul face febră. De multe, asta se întâmplă chiar noaptea, iar ceea ce face lucrurile să pară și mai complicate. Cea mai mare temere a părinţilor atunci când micuţii se confruntă cu febra este de fapt declanşarea convulsiilor febrile.

Prima oară când copilul meu, pe atunci bebeluș, a făcut febră a fost după un vaccin. Și am vorbit cu o rudă în vârstă la telefon care mi-a spus să îi pun șosetele în oțet, ca ajut organismul să scadă febra. Din instinct, când am simțit mirosul înțepător al oțetului am știut că nu este o metodă potrivită pentru un copil atât de mic. Am reușit să am un răspuns de la medicul pediatru într-un timp scurt. Repet, era pentru prima oară când i se întâmpla asta. Evident, indicațiile specialistului erau departe de ”leacurile băbești” care includ oțet, spirit.

Notați într-un carnețel diverse alte aspecte care însoțesc febra

Atunci când temperatura corpului creşte peste 38,5 este un semnal de alarmă şi se impune un consult medical la bebeluşi în primele 100 de zile de viaţă. Semnalați medicului și alte aspecte – dacă copilul este activ, dacă are poftă de mâncare, dacă vomită, dacă nevoile fiziologice sunt modificate etc. Notați ore, detalii într-un carnețel – pot fi de folos.

De ce se instalează febra la copii?

Febra este un semn bun, deși sperie. Este semnul că organismul luptă cu o infecție. Copiii se confruntă cu diverse infecţiii comune cum ar fi răceala, viroza gastrică, gripa sau coronavirus. Aceste infecţii sunt de cele mai multe ori virale şi evoluează bine şi fără tratament. Este important ca părinții sau bunicii să monitorizeze atent temperatura corporală a copilului și să o scadă.

În ce alte situații mai poate apărea febra la copii?

După unele vaccinuri, copilul poate avea febră, dar aceasta nu este un motiv să nu se facă vaccinurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății de exemplu. Uneori, rar, temperatura corporală crescută poate fi şi un semnal pentru o infecţie la diverse organe: plămâni, urechi, vezică urinară sau rinichi. Medicii pediatri atrag atenția că rareori febra la copii poate fi semnal pentru infecţii ale sângelului – complicaţii ce pot duce la meningită sau chiar septicemie. Așadar, dacă febra nu scade, iar starea copilului nu se îmbunătățește apelați liniile de urgență și cereți ajutor medical.

Cum se scade febra

Un studiu realizat de Societatea Naţională a Medicilor de Familie din România, arată că jumătate dintre părinţii români tratează durerea şi febra copiilor cu vârsta între 7 şi 12 ani cu medicamente nepotrivite vârstei lor. Iată un scurt ghid pentru a măsura corect și scădea febra la copii. Dacă copilul are semne de febră, nu intrați în panică.

Asigurați-vă că bea suficiente lichide. În caz de nevoie, îi puteți da apa cu lingurița etc. Este important să fie hidratat! Lapte matern sau formulă, supe, compoturi, ceaiuri sunt recomante – în funcție de vârstă.

Dezveliți copilul și scoateți șosetele.

Pe cap, puteți pune o compresă cu apă calduță. Atenție nu rece!

O altă modalitate de a scădea febra este să faceți un duș călduț copilului. Atenție, în nici nu caz apa nu trebuie să fie rece.

Nu puține sunt cazurile în care nou-născuți, copii mici au ajuns la URGENȚĂ la spital din cauza unor leacuri din popor pentru scăderea febrei precum învelirea copilului într-un prosop îmbibat cu spirt, oțet. Acestea pot duce la arsuri ale pielii, inhalarea de alcool, pătrunderea alcoolului în corp etc.

Dacă febra nu scade, este timpul să administrați (în acord cu medicul pediatru) un medicament de tipul paracetamol sau ibubrofen. În funcție de greutatea copilului, medicul va prescrie concentrația. Cele mai ușor de administrat, dar și eficiente sunt aceste medicamente sub formă de supozitoare.

Atenție, aspirina, deși este cunoscută ca medicament ce se administrează în cazul în care apare febra, nu se administrează copiilor. De asemenea, nu administrați medicante ale fraților etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân