Boala eradicată care a reapărut din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii

  • Publicat:
Boala eradicată care a reapărut din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii
Boala eradicată care a reapărut din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copiii

Imunitatea este aliatul nostru întreaga viață. Ea se creează încă din copilărie și ne ferește de agenții patogeni cu care, inevitabil, ne întâlnim de-a lungul vieții. Medicul pediatru Marcela Ionescu a vorbit pentru CSID despre tipurile de imunitate existente: cea cu care ne naștem și cea pe care o dobândim. Ea a amintit de imunitatea dobândită artificial -prin vaccinuri – care reprezintă un privilegiu ale erei moderne.

„E de menționat că imunitatea este de două feluri: cea cu care ne naștem, nespecifică, care nu are memorie, e vorba de capacitatea de adaptare a organismului tot timpul la agenți infecțioși și, de asemenea, acea imunitate specifică, câștigată, și care începe odată cu nașterea, ea fiind indusă la primul contact cu antigenele, agenții infecțioși, care o specificitate față de antigen și care are și o memorie imunologică”, a spus Marcela Ionescu, medic pediatru, specialist pneumolog pediatric, șef lucrări la UMF „Carol Davila”.

Dobândim imunitate prin expunerea la virusuri și bacterii

„Această imunitate câștigată poate fi dobândită în mod natural. Referindu-ne în primul rând la copii, ea începe cu pornirea copilului în viață. La început, imunitatea nou-născutului este absentă, el are imunitatea transmisă de mama transplancetar, care îl ajută să lupte împotriva agenților infecțioși. Spre vârstă de 3-4 luni, acești anticorpi încep să scadă (…) În momentul în care copilul merge și socializează, începe să exploreze diferite locuri, încep să apară probleme, dar nu înseamnă că expunerea la virusuri, la bacterii nu este benefică pentru că în felul acesta dobândim imunitatea câștigată”, explică medicul pediatru.

„Copilul trebuie să aibă o alimentație bogată, să facă sport, să fie scos afară în aer liber, să facă multă mișcare, să meargă la mare, la munte. Cea mai bună cale de creștere a imunității, pe lângă alimentație, este sportul. De, asemenea este important somnul, respectarea orelor de somn”, adaugă expertă.

Dr. Marcela Ionescu precizează că vitaminele A, D, C și zincul au un rol foarte important în creșterea imunității organismului.

Cum contribuie vaccinurile la creșterea imunității

„Imunitatea dobândită poate fi dobândită natural, cum spuneam, și imunitatea câștigată artificial. Aceste vaccinuri ne apară de boli foarte grave. Sunt unele boli care au fost deja eradicate prin vaccinuri, sau vaccinul antirujeolic care a dus la scăderea numărului de pneumonii severe care duceau de multe ori la deces”, explică medicul.

„Există vaccinări pentru foarte mulți germeni și sunt scheme obligatorii, dar și vaccinări opționale. Sunt unele viroze care pot determina imunitate pentru toată viață pentru că nu întotdeauna vaccinurile dau imunitate de lungă durata sau sunt permanente, ci au nevoie de anumite rapeluri. Dacă din urmă noastră ar veni ceilalți vaccinați, nu vor mai veni alte surse și nu vom mai avea nevoie de aceste rapeluri, odată cu înaintarea vârstei”, spune dr. Marcela Ionescu.

Tusea convulsivă a revenit din cauza lipsei vaccinării

„Așa se întâmplă cu tusea convulsivă care datorită faptului că în ultimii ani copiii au fost mai puțin vaccinați, poate uneori din lipsa de vaccinuri, dar de cele mai multe ori din refuzul părinților, a reapărut și este o afecțiune care poate să fie foarte gravă, mai ales cu cât copilul este mai mic sau asociază o altă boala, o boală cardiovasculara cronica sau o altă boală respiratorie cronică. Vaccinurile sunt importante, ne putem gândi că la orice pas putem fi expuși la agenți care ne pot face rău”, precizează aceasta.

Medic: Pacienții vin la noi cu rezistență la antibiotice, vin cu complicații

Medicul a amintit, de asemenea, cât de important este ca antibioticele să fie luate doar atunci când este strict necesar.

„Administrarea antibioticelor, de multe ori creează rezistență, iar pacienții vin deja cu rezistență la noi, cu complicații. Chiar și la suplimentele alimentare avem nevoie de sfatul mediului. Trebuie să alegem produsele care conțin extracte standardizate. De multe ori am fost martorii unor știri în care consumul acestor suplimente a fost inclusiv fatal. Nu numai antibioticele pot fi nocive, ci și suplimentele din plante, naturale”, avertizează medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”