Acid acetilsalicilic (aspirina)

[aspirina]

Medicament folosit pentru efectele analgezic (combate durerea) şi antipiretic (anti febră). Se găseşte ca atare, dar şi combinat cu alte principii active.

În doze mici este indicat ca medicament antiagregant plachetar. La aceste doze, efectul urmărit este de a preveni formarea de cheaguri, acidul acetilsalicilic împiedicând “lipirea” în exces a plachetelor sanguine, acele celule care, în mod normal, atunci când este nevoie, se mobilizează şi formează “dopul” de coagulare.

Pentru efectul de analgezie şi reducere a febrei se utilizează în doze medii obişnuite, recomandate de medic, în funcţie de gravitatea simptomelor. De asemenea, în doză mare are efect antiinflamator, putând fi recomandată de medic în unele afecţiuni de tip reumatismal.

Pe lângă efectele benefice, acidul acetilsalicilic poate produce efecte secundare, aşa cum sunt: gastrită, sângerări digestive, agravarea unei colite, hemoragii, scăderea numărului de tombocite (tombocitopenie), sindrom Reye (afectarea ficatului şi encefalului al copiii mai mici de 12 ani care au o afecţiune virală tip gripă, viroza respiratorie, varicelă. Mai pot apărea alergii şi intoxicaţii.

Precauţii: adminstrarea se face cu grijă atunci când pacienţii urmează un tratament cu anticolagulante, la pacienţii cu gastrită şi ulcer, la pacienţii în tratament cu antiinflamatoare nesteroide sau cortizonice şi alte medicamente ce interferă cu acidul acetilsalicilic (antidiabetice orale, medicamente pentru tratarea gutei, litiu, heparine, etc).

Este contraindicat: în cazul persoanelor cu ulcer de stomac şi antecedente de sângerări gastrice şi duodenale, astm sau alergie la salicilaţi. De asemenea, nu se administrează în ultimul trimestru de sarcină, mamelor care alăptează sau copiilor cu vârsta sub 12 ani aflaţi deja în puseu viral.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica