Cea mai comună combinație de suplimente alimentare, periculoasă: ar crește riscul de AVC

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cea mai comună combinație de suplimente alimentare, periculoasă: ar crește riscul de AVC
Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că o combinație de două suplimente alimentare, luate pe o perioadă lungă de timp ar putea avea efecte periculoase pentru sănătate.

Consumul de suplimente de calciu și vitamina D, luate împreună, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu publicat în Annals of Intranal Medicine.

Descoperirile pot provoca îngrijorare, având în vedere că multe persoane consumă aceste două suplimente, combinația lor fiind una dintre cele mai comune. Cu toate acestea, un medic cardiolog, ne spune că acest studiu ar putea fi imprecis.

De ce avem nevoie de calciu?

99% din rezerva noastră de calciu se regăsește în dinți și oase. Calciul permite sângelui să se coaguleze și mușchilor să se contracte, pe lângă faptul că sprijină sănătatea oaselor.

Femeile de 50 de ani sau cu vârste mai mici trebuie să consume 1.000 de miligrame de calciu, în fiecare zi, în timp ce femeile cu vârste peste 51 de ani trebuie să mai adauge încă 200 miligrame la acestea.

Produsele lactate cu conținut ridicat de calciu sunt: brânza, laptele și iaurtul.

De ce avem nevoie de vitamina D?

Vitamina D, importantă pentru copii și adulți, joacă de asemenea un rol important în sănătatea oaselor și a mușchilor. Dacă avem lipsă de vitamina D, riscăm fracturarea oaselor pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Cea mai bună metodă să ne asigurăm rezerva de vitamina D este să ieșim afară. Atunci când soarele atinge pielea, organismul nostru produce natural vitamina D. De asemenea, vitamina D se regăsește în grăsimea de pește, inclusiv in ton și somon. Sucul de portocale, cerealele, laptele de soia și produsele lactate conțin la rândul lor vitamina D.

Rezultatele studiului

Nu este prima oară când această combinație de suplimente alimentare a fost considerată periculoasă, potrivit cercetărilor. Cu toate acestea, medicul cardiolog în cadrul Mayo Clinic, Stephen Kopecky a declarat, pentru Health că cei care au luat această combinație nu trebuie să se sperie.

El spune că multora dintre aceste studii le lipsesc date, iar asta face ca cercetările să fie imprecise. Dacă unul dintre participanții la studiu moare, cei care vor completa formularul sunt rudele acestuia.

Medicul cardiolog atrage atenția că cei mai comuni factori pentru infarct sau accident vascular cerebral sunt: obezitatea, consumul excesiv de alcool și lipsa exercițiilor fizice.

De asemenea, medicul spune că dacă medicul tău ți-a recomandat să iei calciu si vitamina D, nu ar trebui să întrerupi tratamentul. În cazul celor care vor să se asigure că au aportul necesar de calciu și vitamina D, cel mai bine e să și-l asigure printr-un stil de viață sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân