Ce să faci și ce să NU faci după embriotransfer ca să crești șansele de a rămâne însărcinată

Ce să faci și ce să NU faci după embriotransfer ca să crești șansele de a rămâne însărcinată
Sursa foto: Shutterstock

După săptămâni de tratament și luni – sau chiar ani – de planificare, a venit, în sfârșit, ziua transferului embrionului, unul din cele mai importante momente din tratamentul fertilizării in vitro. Pe de o parte, este ziua pe care ai așteptat-o. Pe de altă parte, este începutul unei perioade pline de emoție și îngrijorare, poate chiar de anxietate, în care aștepți să afli dacă ești însărcinată.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, oferă câteva sfaturi și recomandări importante pentru perioada de după embriotransfer, care contribuie la creșterea șanselor de succes.

Ce trebuie să faci după embriotransfer

1. Ia-ți câteva zile libere de la serviciu, dacă poți.

Nu este obligatoriu să stai în pat, dar cu siguranță îți va fi de ajutor să „o lași mai moale”, să nu faci efort și să iei lucrurile mai ușor. Relaxează-te, citește, gătește-le celor dragi ceva care să îi bucure. Consideră că în zilele acelea ești într-un weekend.

Dacă, totuși, chiar nu îți poți lua liber de la job, nu este o tragedie atâta vreme cât nu ai o muncă fizică solicitantă.

2. Mănâncă foarte sănătos și hrănitor.

Acum este momentul să începi să mănânci sănătos, așa cum de altfel va trebui să continui și pe parcursul sarcinii. Include în dieta ta o varietate de fructe și legume proaspete, proteine (este la alegerea ta dacă de origine animală sau vegetală) și grăsimi sănătoase (anumite specii de pești, nuci, ulei de măsline).

Nu uita că va trebui să iei un supliment cu acid folic!

3. Încearcă să-ți gestionezi nivelul de stres.

Cercetările arată că multe femei experimentează o creștere a cortizolului după embriotransfer, deci este foarte normal să te simți anxioasă în zilele următoare. Deși nu există dovezi științifice că stresul are un impact negativ asupra ratelor de succes, sănătatea ta mentală și emoțională este primordială.

Cel mai bun mod de a face față acestor sentimente este să le recunoști și să vorbești despre ele cu partenerul, cu familia sau prietenii. Încurajările lor sunt extrem de valoroase.

Și pentru că ne referim la stres, nu adăuga unul suplimentar, făcând teste de sarcină mai devreme decât recomandă medicul. Știm că așteptarea este grea și că ispita îți dă permanent târcoale, dar îți dăm acest sfat dintr-un motiv întemeiat: după un tratament FIV, medicamentul hormonal care ți-a fost administrat ar putea să circule în continuare în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la un rezultat fals pozitiv. Pe de altă parte, și un rezultat negativ poate fi greșit, și asta pentru că ai făcut testul de sarcină prea devreme. Și te stresezi fără motiv…

4. Continuă să iei medicamentele prescrise de medic.

O altă tentație poate fi să abandonezi tratamentul pe care îl urmezi. Desigur, poți simți ca o povară suplimentară administrarea injecțiilor, supozitoarelor sau chiar a ambelor tipuri de medicamente, însă au un rol vital pentru implantarea și menținerea sarcinii în perioada de după transfer.

Ce NU trebuie făcut după embriotransfer

Există și unele lucruri care e bine să fie evitate, pentru a nu reduce șansele de succes.

1. Nu întreține relații sexuale.

Mulți medici sfătuiesc să nu se facă sex timp de două săptămâni după transferul embrionilor din cauza riscului apariției contracțiilor uterine, acestea interferând cu implantarea. Alții au rezerve din cauza riscului – chiar și mic – de infecție. Obiectivul urmărit chiar merită abstinența sexuală, mai cu seamă pentru că nici nu este pentru o perioadă lungă de timp.

2. Nu consuma alcool, evită toate stimulentele.

Este aproape de la sine înțeles că alcoolul trebuie evitat din cauza posibilității de a fi gravidă și a potențialelor daune pe care acesta le poate provoca fătului. Este, de asemenea, o idee bună să eviți băuturile gazoase și excesul de cofeină.

3. Nu te panica dacă apar sângerări ușoare.

O ușoară sângerare sau apariția crampelor nu sunt neapărat semne rele. Unele femei experimentează ambele situații, iar acestea pot fi semne bune, de implantare a embrionului. Însă, dacă aceste simptome sunt severe, contactează-ți de urgență medicul.

Alte simptome care ar putea indica o problemă includ creșterea bruscă în greutate, durerile abdominale, vărsăturile sau diareea.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân