Camelia Anca Baciu, psiholog: ”În Suedia nu este permisă bătaia copiilor!”

Agresiunea fizică - mai pe românește bătaia nu este o metodă pentru a pedepsi copiii sau a le corecta diverse comportamente.
  • Publicat:
Camelia Anca Baciu, psiholog: ”În Suedia nu este permisă bătaia copiilor!”
Camelia Anca Baciu, psiholog si psihoterapeut, foto arhivă personală

De ce unde dă mama crește? ”O stupizenie de expresie, n-am înțeles niciodată ce ar trebui să crească și de ce în felul asta” este de părere Camelia Anca Baciu, psiholog. Despre obiceiuri precum bătaia copiilor, moștenită din tată în fiu în România, dar și despre țările care nu acceptă corecțiile fizice asupra copiilor în cele ce urmează.

 

CSÎD: De ce nu este în regulă ca părinții să spună: și noi eram bătuți și bine ne era, că așa am învățat?

Camelia Anca Baciu: Transgenerațional, moștenim obiceiuri, comportamente în tipare, gesturi, simptome, boli…Dacă părinții noștri „au știut de frica bunicilor” este pentru ca, în vremurile acelea nu se știau alte metode, nu există informație, psihoeducație…așa au fost crescuți de străbunici, asta era tiparul funcțional (patternul). Și atunci părea chiar o idee bună, care dădea roade. Adică se obținea rezultatul dorit. Despre consecințele de ordin psihoemoțional, nu-și punea nimeni întrebări, nu aveau neliniști „de gen”….Adulții din prezent nu au scuza că nu știu. Au la îndemână psihoeducație pe multe căi, au libertatea să aleagă, să decidă… Și, în cunoștința de cauza, au obligația de a proceda corect pentru copii, pentru ei, pentru relație. Ține de contribuția lor la o comunitate sănătoasă, echilibrată și de ce nu, fericită!

În unele țări din Europa, bătaia copiilor este pedepsită prin lege

CSÎD: În ce țări din Europa, de exemplu, nu este admisă bătaia, agresiunea fizică asupra copiilor?

Camelia Anca Baciu: Conform datelor organizației  „SALVAȚI COPIII ROMANIA”, în Suedia, din 1979, dar după multe zeci de ani de străduință, de educație pozitivă!

Legea include lovirea cu palma, cureaua, cu orice alt obiect, indiferent cât de uşoară, precum şi zguduirea copilului, ciupirea lui sau forţarea copilului să stea într-o poziţie inconfortabilă, inclusiv statul în genunchi, la colţ. Se interzic şi cele mai uşoare corecţii fizice, de aceea legea este numită în Suedia „legea împotriva bătăii la fund”.

În funcţie de gravitatea faptei, pedepsele variază de la amenzi, decăderea din drepturile părinteşti şi până la închisoare. În practică, circumstanţele agravante – cruzimea sau forma continuată – sunt cele care conduc la condamnare, în toate ţările care interzic prin lege lovirea copilului. Diferența este că la noi un copil poate fi terorizat de părinți ori de rude până când se mobilizează autoritățile (asistență socială, protecția copilului, poliția) iar în alte țări, de exemplu Norvegia, îți ia copilul de la prima palmă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân