Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Violenţa domestică: interviu exclusiv cu un avocat care apără femeile abuzate

Violenţa domestică este un subiect destul de discutat în ultima perioadă, mai ales că legislaţia are anumite lacune şi este introdusă destul de recent. Sunt multe femei care suportă un comportament abuziv al partenerului pentru că nu au unde să plece, nu le ţine nimeni partea (mai ales că în societatea noastră există încă mentalitatea că bărbatul nu loveşte fără să fie provocat de femeie), nu ştiu care le sunt drepturile. Există, însă şi organizaţii care sunt alături de astfel de femei abuzate şi le ajută să iasă din relaţii toxice şi abuzive.

Iar în astfel de ONG-uri sunt femei puternice care le oferă celor abuzate un sprijin real, informaţii pertinente şi le încurajează şi le sprijină să fie independente. Mirela Bărbuşoiu, avocat, este una dintre ele. Am cunoscut-o la Fundaţia Casa Blu. Cunoscând pe sălile tribunalelor femei aflate în relaţii violente, pe care le-a reprezentat în procese, şi-a dorit să poată face mai mult pentru ele, să le ajute într-un mod susţinut. Aşa s-a alăturat a Fundaţiei Sensiblu în anul 2016, ca avocat în programul Casa Blu prin care sunt sprijinite femeile cu un partener violent. Mai jos un interviu pe larg despre violenţa domestică în România.

C.S.Î.D.: Cum ajung femeile la Casa Blu? Cum le ajutaţi?

Mirela Bărbuşoiu: O statistică internă ne arată că aproximativ 70% dintre dintre victime caută informaţii despre serviciile noastre pe internet sau sunt îndrumate de secţiile de poliţie sau direcţiile pentru protecţia copilului. Nu puţine au fost situaţiile când femeile au aflat unele de la altele despre noi.

CITESTE PE EVZ.RO: Mitoșeru și-a văzut moartea cu ochii. Gestul banal...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Nelu Tătaru, dezvăluirea serii! A trecut prin momente...

În cadrul programului funcţionează un centru de consiliere cu servicii gratuite şi un adăpost temporar cu adresa secretă.
Persoanele care apelează la centrul de consiliere beneficiază de următoarele servicii: consiliere socială, prin care femeile sunt ajutate de asistentul social să îşi găsească un loc de muncă, să beneficieze de servicii medicale, de prestaţii sociale, să obţină un certificat medico-legal; consiliere psihologică individuală şi psihoterapie, prin care femeile şi copiii sunt sprijiniţi să îşi recapete încrederea şi stima de sine, să descopere noi resurse în ei înşişi şi noi mecanisme de a face faţă incidentelor violente, şi consiliere juridică, care are ca scop explicarea situaţiei juridice, întocmirea plângerilor penale împotriva agresorului, întocmirea cererilor de divorţ, obţinerea certificatului medico-legal, obţinerea ordinului de protecţie.
În adăpostul temporar, femeile şi copiii se simt în siguranţă şi pot fi găzduiţi între 1 şi 6 luni. Femeile sunt încurajate să îşi găsească un loc de muncă, să îşi continue studiile, iar copiii să urmeze o formă de învăţământ. Persoanele beneficiază de tichete sociale pentru hrană, produse de îngrijire personală, îmbrăcăminte. Pe perioada găzduirii, persoana asistată colaborează cu specialiştii implicaţi în programul Casa Blu pentru a găsi cele mai bune soluţii la problemele cu care se confruntă şi pentru a atenua efectele abuzului. La finalul şederii în adăpost, persoana asistată trebuie să fie aptă să ducă o viaţă independentă de agresor, să dobândească noi abilităţi de a face faţă unor situaţii cu potenţial violent şi să depăşească statutul de victimă, devenind un supravieţuitor.

C.S.Î.D.: Câte cazuri ajung la fundaţie?

M.B.: De la începutul programului, peste 5.000 de femei şi copii victime ale violenţei domestice au beneficiat de consiliere gratuită şi găzduire în adăpostul temporar. În medie, la fiecare 2 zile, un nou caz apelează la serviciile centrului de consiliere. Cele mai multe sunt din categoria de vârsta 31-40 ani, iar unul dintre serviciile cele mai solicitate este cel de consiliere juridică. Anual, în medie, peste 40 de beneficiare solicită consiliere juridică şi îşi manifestă explicit intenţia de a continua demersurile de natură juridică.

C.S.Î.D.: Cum este legislaţia de la noi în comparaţie cu cea din alte ţări? Am cunoscut recent preşedinta unei fundaţii ce ajută femeile victime ale violenţei domestice în Spania. Acolo aceste femei primesc un certificat de victime şi o sumă de aproximativ 300 de euro lunar de la stat. La noi cum stau lucrurile?

M.B.: Din păcate în România, chiar dacă violenţa domestică este o problemă reală şi recunoscută ca atare, incriminarea formelor acesteia este de dată recentă în legislaţia noastră penală şi civilă. Astfel, violul între soţi a fost introdus în anul 2000, agresiunea între membrii familiei fiind incriminată distinct, de asemenea, după acest an. Legea penală nu prevede în acest moment infracţiuni distincte de violenţă domestică, această sintagma putţnd fi aplicată unor acţiuni îndreptate asupra membrilor familiei.

Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie cuprinde o definiţie a violenţei domestice şi permite totodată victimei să solicite instanţei de judecată emiterea  unui ordin de protecţie, cerere care se judecă în regim de urgenţă şi care o poate proteja de agresor pentru o perioadă de cel mult 6 luni. De asemenea, se pot lua de către instanţa de judecată împotriva agresorului o serie de măsuri cum ar fi:  evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei; limitarea dreptului de folosinţă a agresorului, numai asupra unei părţi a locuinţei comune, atunci când această poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victima, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoană protejată le frecventează ori le vizitează periodic; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute; încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora,  suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială. Pe lângă oricare dintre măsurile de mai sus, instanţa poate dispune şi obligarea agresorului la consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomandă luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Deşi insuficiente numeric şi localizate în zonele urbane, în România, există centre în care femeile pot beneficia de cazare pe o perioada determinată de timp şi de protecţie. Totuşi, puţine semnalează agresiunile poliţiei sau vreunei organizaţîi non-guvernamentale.
Putem spune că,  după ratificarea de către ţară noastră a Convenţiei de la Istanbul în anul 2016, care porneşte de la principiul TOLERANŢĂ ZERO faţă de  formele de violenţă, şi instanţele din România au început să privească altfel cazurile de violenţă domestică, în sensul că, atât la nivel de instanţa, cât şi la nivel de parchete, împotriva agresorilor au fost luate măsuri pentru protejarea victimei (pază efectivă a acesteia de către organele de poliţie, interzicerea agresorului de a părăşi localitatea de domiciliu sau de a vizită localitatea unde victima locuieşte chiar şi temporar şi, cel mai imprtant aspect, dacă agresorul încalcă în mod repetat un ordin de protecţie emis pe numele acestuia a fost trimis în judecată pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşţi şi condamnat penal).
Însă, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii, atât noi, cei care apărăm victimele violenţei domestice, cât şi celelalte persoane implicate în apărarea acestor persoane, este necesitatea conlucrării între toate instituţiile şi organele statului, alături de toate organizaţiile non-guvernamentale pentru a salva viaţă victimelor.

C.S.Î.D.: Cât de greu se căştigă un astfel de caz?

M.B.: Depinde de situaţie, nici un caz nu seamănă cu altul. Interesul profund faţă de binele femeilor şi copiilor lor, construirea unui caz solid, cu dovezi şi martori, dar şi înţelegerea fenomenului şi dinamicii violenţei domestice, mi-au adus câştig de cauza în toate dosarele în care am reprezentat beneficiare ale fundaţiei. Aceste cazuri nu sunt uşoare, uneori asistăm la lupte de putere, de lungă durata, în care copiii sunt victime colaterale, situaţîi dramatice în care judecătorii sunt nevoiţi să împartă dreptatea, ţînând cont atât de drepturile părinţilor, cât şi de ale copiilor. Agresorii încep o lupta fără sfârşit, atât împotriva fostei partenere, cât şi împotriva copiilor, pe care efectiv îi poartă ani de zile prin instanţe, hartuindu-i, negandindu-se la traumele pe care le provoacă acestora, animaţi doar de ideea de a se răzbună pe partenera care i-a fost alături ani de zile şi care a avut, în cele din urmă, curajul să-l părăsească. Şi, de ce nu, aceste cazuri au o mare încărcătură emoţională pentru toţi profesioniştii implicaţi şi chiar un anumit grad de periculozitate.

C.S.Î.D.: Ce se întâmplă după procese? Continuă abuzul? Ce măsuri se pot lua?

M.B.: Uneori da, chiar şi după terminarea procesului, unii dintre agresori continuă să ameninţe victima, dacă nu direct, atunci prin intermediul apropiaţilor. Au fost situaţii, când chiar după finalizarea proceselor şi emiterea ordinului de protecţie, agresorul a continuat să ameninţe victima, să o urmărească şi să o hărţuiască. Cu ajutorul organelor de cercetare penală, măsură luată a avut că scop protejarea femeii şi a copiilor săi. Un echipaj format din 2 poliţişţi a însoţit victima 24 ore din 24, 7 zile din 7, pentru a-i proteja viaţa. Evident, acesta a fost un caz excepţional. Efectivul secţiilor de poliţie este insuficient pentru a se lua o astfel de măsură pentru toate victimele, de aceea, eu consider că cea mai bună soluţie este de a se lua o măsură preventivă împotriva agresorului –controlul judiciar, pentru a pune distanţă între el şi victima.

C.S.Î.D.: Care este profilul femeii – victimă a violenţei domestice?

M.B.: Nu pot spune că există un profil standard. Victimele provin din medii diferite. Am întâlnit şi femei fără studii,  cu studii medii dar şi femei cu studii superioare. 20% dintre femeile care au apelat la serviciile Casa Blu au studii superioare şi venituri peste medie. Ce am observat este că,  femeile fără studii sau cu studii medii rămân o vreme mai îndelungată lângă partener şi se hotărăsc mai greu să plece, probabil şi din cauza lipsa accesului la informaţii, necunoaşterii drepturilor pe care le au, veniturilor scăzute care nu le permit să supravieţuiască împreună cu copiii.

Cel mai important, am constatat că e accesul la informaţie şi cooperarea cu specialiştii. Tot din datele interne, am observat că femeile care au stat în adăpost minim 6 săptămâni şi s-au implicat activ în terapie nu s-au întors la partener, ci şi-au luat viaţă în propriile mâini.

C.S.Î.D.: Dar bărbatul abuzator? Am remarcat tot mai multe cazuri cu bărbaţi educaţi, inteligenţi la care nu te-ai aştepta să-şi abuzeze soţiile.

M.B.: Şi aici lucrurile sunt diferite. Bărbatul abuzator, fără studii, în multe cazuri consumator de băuturi alcoolice îşi abuzează partenera (soţie, concubina)  şi copiii prin aplicarea sancţiunilor fizice (loviri, bătăi repatate) în cele mai multe cazuri pe fondul consumului de alcool, al geloziei, al neputinţei.

În cazul bărbatului cu studii superioare, cu un statut social mai deosebit, mai elevat, abuzul este la nivel emoţional, psihologic, ecomomic şi mai rar fizic. În faţă instanţei, de cele mai multe ori aceştia nu-şi recunosc abuzurile ştiind să ascundă mult mai bine faptele lor faţă de ceilalţi, care îşi recunosc cu uşurinţă faptele şi agresiunile săvârşite.

C.S.Î.D.: Cum aţi descrie violenţa domestică? Când e doar furie pasageră ce ar trebui trecută cu vederea şi când e vorba de un real pericol pentru mamă şi copil?

M.B.: Aşa cum am menţionat şi anterior violenţă poate fi de mai multe tipuri violenţă fizică, emoţională, psihologică, sexuală, economică, verbală, socială, religioasă. În opinia mea violenţă nu ar trebui iertată sub nici o formă fie ea doar pasageră, pentru că după un episod urmează un altul. Nu e neapărat că abuzurile să se manifeste fizic la început, sunt suficiente scene de gelozie, cuvinte urâte, comportamente de control, denigrări şi acuze. Încet-încet, astfel de manifestări devin mai frecvente şi din ce în ce mai grave.
Orice comportament care pune în pericol integritatea fizică şi psihică, drepturile şi libertăţile şi care ne fac să ne simţim nerespectaţi că fiinţe umane, nu ar trebui tolerată sub nicio formă. Citește și:
„Eşti erou în curtea şcolii când opreşti violenţa verbală!”
Marijuana previne violenţa domestică
Violenta domestica in Romania
GANDUL.RO: Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă...
EVZ.RO: Mitoșeru și-a văzut moartea cu ochii. Gestul banal...
CAPITAL.RO: Nelu Tătaru, dezvăluirea serii! A trecut prin momente...
IMPACT.RO: Lidia Buble și Răzvan Simion, întâlnire surpriză!...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Patriarhul Antiohiei aduce la Iași falca Sfântului...
Exclusiv Online - 14.12.2017
Primul semn al cancerului care afectează cele mai multe românce. Nu îl ignora! Doctorulzilei.ro Primul semn al cancerului care afectează cele mai multe românce. Nu...
Predicție minunată pentru nativii unei zodii, începând cu luna iulie! „Veți avea daruri!” Infoactual.ro Predicție minunată pentru nativii unei zodii, începând cu luna iulie!...
Uite cum să prepari legumele pentru câinele tău! Care sunt bune și cum să le pregătești Animalzoo.ro Uite cum să prepari legumele pentru câinele tău! Care sunt bune și...
Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă ești…” Substantial.ro Ștefania a fost criticată de fani, pentru că s-a făcut blondă. “Parcă...
Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de Raed Arafat! Gandul.ro Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut în urmă cu puțin timp de...
Emanuel de la Survivor România a spus adevărul: are sau nu o relație de iubire cu Elena Ionescu. Este pregătit să fie tată? Răspunsul uimitor al acestuia VoxBiz.ro Emanuel de la Survivor România a spus adevărul: are sau nu o relație...
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Sunteţi implicat trup şi suflet în problemele cu care vă confruntaţi la serviciu, dar eficienţa dumneavoastră în chestiunile practice este uşor diminuată. Luna iulie anunţă unele dispute în...citește mai departe

×

Gandul.ro
Au făcut anunțul! Stare de urgență până pe 15 iulie! Au făcut anunțul! Stare de urgență până...
Răsturnare de situaţie! Anunţul făcut...
Revine starea de urgență în România?...
Go4it.ro
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză, dar femeia avea o problemă personală! Momentul incredibil, filmat Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză,...
Bill Gates este călător în timp? Iată...
Şi-a dus mireasa la hotel în noaptea nunții....
ProMotor.ro
Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut de 99% dintre șoferi. Ce înseamnă, de fapt? Un indicator rutier MISTERIOS, necunoscut...
Nici nu au curajul să se apropie de mașină!...
A mințit că are prieten ca să scape de...
Descopera.ro
Chipul ȘOCANT al unui om din Epoca de Piatră! Veriga LIPSĂ a fost descoperită. DOVEZILE sunt cât se poate de CLARE Chipul ȘOCANT al unui om din Epoca de Piatră!...
BESTIA din Siberia sau VÂRCOLACUL, cel...
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
ULTIMA ORĂ
Credea că poliţista l-a oprit pentru viteză, dar femeia avea o problemă personală! Momentul incredibil, filmat

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .