Violența în cuplu – cauze și soluții

  • Publicat:
Violența în cuplu – cauze și soluții

Violența în cuplu poate fi de natură fizică sau emoțională, sau ambele. Abuzatorul, indiferent dacă vorbim de abuz fizic sau emoțional, este o persoană care poate avea anumite traume, suferințe, boli psihice sau adicții de substanțe care îl fac să se comporte agresiv.

Din ce cauze poate să apară violența în cuplu

Persoana violentă poate fi una care a avut traume grave în trecut pe care nu le-a putut depăși și care acum îl fac să se manifeste agresiv. În cazul unui comportament agresiv, cauzele pot fi:

  • familie dezbinată sau cu probleme: violență fizică sau abuzuri emoționale, dependență de alcool, droguri sau jocuri de noroc
  • alte traume: viol, tâlhărie, bătăi, insulte, umilințe
  • traume produse în relațiile afective: a fost părăsit, înșelat sau nu a putut avea niciodată persoana pe care și-a dorit-o
  • traume legate de locul de muncă: neputința de a-și atinge nivelul social sau financiar dorit, conflicte la locul de muncă, suprasarcina profesională pentru o perioadă prea lungă
  • asocierea cu grupuri rău famate, cum ar fi găștile de cartier
  • o boală psihică: schizofrenie, tulburare bipolară, tulburare paranoidă, tulburare psihopată
  • adicțiile de droguri, alcool, medicamente, jocuri de noroc

Este important de menționat însă că nu toate persoanele care au suferit traumele descrise mai sus devin abuzatori. Însă, în anumite circumstanțe, un copil, un adolescent sau un adult poate suferi transformări absolut dramatice din perspectivă psihică, ce îl pot face să devină extrem de agresiv.

Ce poți face dacă ești într-o relație cu un partener violent?

În primul rând, ar trebui să încerci să îl convingi să apeleze la ajutor de specialitate: psiholog, psihiatru sau medic de familie.

În funcție de cât de gravă este problema acestuia, îi pot fi de ajuns ședințele de psihoterapie sau, în cazurile mai grave, poate necesita medicație sau internare într-un spital de specialitate.

Dacă nu reușești să îl convingi, încearcă să îi lărgești orizontul preocupărilor printr-o comunicare asertivă, pentru a învăța să își descarce emoțiile negative în altă parte sau pentru a le transforma, prin activități plăcute, în emoții pozitive. Chiar dacă la început poate fi mai circumspect, cu timpul, obișnuindu-se cu mediul, făcându-și prieteni ce au aceleași preocupări, își poate schimba mediul și modul în care vede viața, ajungând să își poată controla emoțiile mult mai bine.

Sunt persoane care își pot descărca negativitatea prin sporturi de genul înot, box, arte marțiale, yoga sau pot învăța să își controleze emoțiile prin cursuri de dans, de actorie, de dezvoltare personală.

De asemenea pot fi foarte utile întâlnirile cu prieteni care au un comportament asertiv sau care fac deja activități care le fac plăcere. Astfel, prin asocierea cu aceste persoane, poate descoperi noi moduri mult mai plăcute de a-și trăi viața.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”