Obiecte care încarcă inutil camera. La ce să renunțăm pentru a avea o locuință spațioasă?

  • Publicat:
Obiecte care încarcă inutil camera. La ce să renunțăm pentru a avea o locuință spațioasă?
Sursa foto: Shutterstock @Evgeny Atamanenko

Volumul tot mai mare al posesiunilor pe care le acumulăm de-a lungul timpului determină o nevoie imperioasă de spațiu în locuință. Multe persoane consideră că soluția ideală ar fi un cămin mai încăpător și, implicit, mai mult mobilier aferent depozitării. Această convingere este una greșită. În primul rând pentru că bugetul corespunzător unei astfel de investiții clar nu este la îndemâna oricui. Iar în al doilea rând pentru că mai mult nu înseamnă neapărat mai bine.

Conceptul de minimalism își are originea în secolul trecut și presupune „atingerea simplității prin reducerea întregului la părțile sale esențiale”. El nu se limitează la domeniul arhitecturii și amenajărilor interioare, ci este un curent care s-a manifestat în toate artele și este un stil de viață pe care, prin exercițiu, ți-l poți însuși și te poți bucura de beneficiile sale.

Este cert că spațiul în care trăim ne influențează calitatea vieții, motiv pentru care trebuie să fim conștienți de nevoile pe care le avem și să luăm măsurile necesare astfel încât ele să fie satisfăcute.

Miruna-Mihaela Dragoș, arhitect de interior, cofondatoare Area Interior Design, oferă în continuare câteva sfaturi pentru a vă reorganiza locuința eficient și a vă revitaliza dinamica stării de bine.

Adaptează lucrurile în funcție de spațiu, nu spațiul în funcție de lucruri

Renunță la orice nu îți aduce plus valoare, fie că vorbim de piese de mobilier care nu deservesc unui scop precis, haine, decorațiuni în exces, echipamente electronice uzate, accesorii de bucătărie rar utilizate, cărți învechite, perimate pe rafturile bibliotecii.

Simplitatea nu înseamnă ușurință, însă cu cât vei avea grijă să ai un stil de viață mai ordonat, cu atât ți se va ordona și viața.

Sursa foto: Shutterstock @Pixel-Shot

Nu confunda emoțiile cu necesitatea

Suntem deseori tentați să păstrăm lucruri pentru că ele au o anumită valoare sentimentală pentru noi. Ce trebuie subliniat aici este că amintirile nu se află în lucruri, ci fac parte din noi.

Este obositor să păstrăm atâtea posesiuni doar în ideea că ele ne proiectează într-un timp și spațiu care nu mai servesc prezentului.

Trebuie să avem puterea să respectăm și să evocăm trecutul pentru a ne ajuta să ne identificăm cu cine suntem, respectiv cine vrem să fim, ca mai apoi să ne concentrăm pe ceea ce e cu adevărat important, și anume: sănătatea, familia, relațiile, finanțele, creativitatea, scopul nostru și cum vine acesta în ajutorul societății într-o manieră care să conteze cu adevărat.

Fă un inventar, compară, notează ce îți evocă lucrurile respective și apoi păstrează doar ce are o valoare mai aparte.

Sursa foto: Shutterstock @Leonardo Em

Fă un exercițiu de imaginație

Casa ta este complet goală, iar tu nu mai deții nimic. Este momentul ideal să te întrebi: De ce am nevoie? Ce mă definește și cum vreau să trăiesc?

Dacă ai parcurs primul pas și ai un inventar cât mai precis al obiectelor în posesia cărora te afli, îți vei da seama cât de ușor îți va fi să alegi mobilierul cel mai eficient din punct de vedere funcțional pentru nevoile tale.

Poți porni de la elemente esențiale precum: un pat, o canapea, o măsuță de cafea, un birou, un dulap.  Continuă astfel, în funcție de importanța fiecăruia, până ce tabloul casei tale va fi întregit și ultima tușă de culoare îl va cataloga drept suficient.

Fiecărui obiect trebuie să îi corespundă un loc. Astfel vei evita să pierzi timp căutând, mutând sau înghesuind obiectele aleator până la refuz în corpuri de mobilier neatent gestionate.

Sursa foto: Shutterstock @New Africa

Spațiile dictează orientarea și configurația interioară. Ascultă-le povestea!

Încă din etapa proiectării, locuinței i se atribuie un scenariu de folosință. Poziționarea ferestrelor și felul în care pătrunde lumina în încăperi, a ușilor și fluxurilor de circulație pe care acestea le ghidează, a raporturilor diferite ce le au suprafețele camerelor, toate generează o direcție firească de folosință.

Trebuie să te gândești de ce suprafețe de lucru ai nevoie, să delimitezi clar zonele de care vrei să profiți și să le mobilezi coerent.

O metodă practică și creativă prin care poți face dintr-un spațiu restrâns o scenă a posibilităților este mobilierul multifuncțional, alături de mobilierul modular, permisiv și ușor de manevrat.

Fie că alegi canapele modulare, mese extensibile, scaune pliabile sau paturi rabatabile, trebuie constant să vizualizezi cum îți vei desfășura activitatea în încăpere și ce rol are fiecare piesă în parte.

Aplică spațiului dimensiunile care i se potrivesc

Ca să fluidizezi o locuință trebuie să îi aplici dimensiunile care i se potrivesc. Este maniera cea mai potrivită pentru a genera compoziții unitare și fluxuri utile într-o încăpere.

Cum poți realiza asta? Cu ajutorul pieselor custom made. Varietatea de materiale disponibile te ajută să oferi mobilierului tău personalitate, iar texturile și culorile diversificate întregesc acuratețea formelor și asigură caracterul omogen al lucrării.

Coerența vizuală poate fi generată prin folosirea suprafețelor curate, a formelor geometrice clare, a cromaticii unitare, a mobilierului cu spații ascunse, dar și prin repetitivitatea unor elemente precum riflajele sau profilele decorative.

De asemenea, poți crea un fir logic al amenajării interioare alegând materiale naturale precum lemnul, piatra naturală, betonul etc. și dispunându-le armonios în locuință.

Secretul constă în echilibru și proporție!

Accesorii esențiale într-o locuință

Din accesorii se poate modela întreg aerul unei locuințe. Îi poți da constant un refresh casei tale, în funcție de anotimp sau tendințe. Trebuie avută grijă însă ca încăperile acesteia să nu fie încărcate în exces.

Există câteva accesorii nelipsite din orice locuință care reprezintă elemente-cheie când vine vorba de atmosferă și percepție:

Vazele pot fi apreciate pentru designul și frumusețea lor atât că piese de sine stătătoare, cât și ca parte a compoziției de ansamblu din care fac parte.

Confecționate din cristal, sticlă, ceramică, beton, metal și având o istorie îndelungată, acestea și-au păstrat rolul atât estetic, cât și funcțional, chiar și în timpurile actuale.

lumanari locuință
Sursa foto: Shutterstock @Olena Ivanova

Tablourile. Fie că optezi pentru opere de artă realizate manual sau printuri digitale, acestea trebuie să îți insufle o emoție.

Alege ceva ce te reprezintă sau te impresionează, o temă cu care rezonezi și care este în concordanță cu specificul casei tale.

Foarte important când discutăm despre tablouri este să alegem dimensiunile corecte. Stabilește-ți puncte focale, raportează-te la mobilierul din jur și pune în valoare atât tablourile, cât și spațiul.

Oglinzile. Deși cu ajutorul oglinzilor de diferite dimensiuni și culori se pot obține efecte spectaculoase și jocuri inedite de percepție, în casă ele trebuie poziționate astfel încât să ofere o senzație plăcută, de spațiu, să aducă un plus de lumină încăperii și să o ornamenteze practic.

Lumânările aduc un plus de savoare spațiului. Lumina difuză, aroma, aspectul ajută la conturarea unei ambianțe intime, comode.

Pernele decorative și covoarele. Confecționate din textile, percepute fiind ca finisaje calde, întotdeauna vor genera un aer primitor și o stare de confort.

Plantele de interior, simbol al vieții, element fundamental al arhitecturii biofilice, au o contribuție reală asupra psihicului uman și însuflețesc spațiul.

plante oglinzi locuință
Sursa foto: Shutterstock @Followtheflow

În concluzie, o locuință spațioasă este o locuință în care nu există loc de compromisuri, în care toate piesele de mobilier sunt conforme spațiului și au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, iar obiectele ne folosesc și ne mențin ancorați în prezent, atenți la bunul demers și buna gestionare a activităților de zi cu zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being