Cum să păstrezi crăciunițele vii mult timp: 4 lucruri pe care trebuie să le faci pentru aceste flori frumoase și sensibile

  • Publicat:
Cum să păstrezi crăciunițele vii mult timp: 4 lucruri pe care trebuie să le faci pentru aceste flori frumoase și sensibile

Crăciunițele au devenit de multă vreme simbolul sărbătorii al cărei nume îl poartă și sunt asociate mai ales cu perioada de iarnă. Craciunița (Ponsettia) este o floare originala din Mexic, unde se numește “La Flor de la Nochebuena”, adică „Floarea Nopții Sfinte”, cu rădăcini de legendă încă din secolul al XVII-lea, dar se pare că ea există încă de pe din vremea aztecilor, fără legătură cu creștinismul, sub numele de “Cuitlaxochitl”, adică “Floarea Stea”. Este iubitoare de lumină și de căldură și extrem de sensibilă la mai mulți factori.

Dacă ai și tu o astfel de plantă acasă, îți spunem ce poți să faci pentru a o menține vie cât mai mult timp:

Cumpără o plantă cât mai sănătoasă

Crăciunița este o plantă iubitoare de lumină și de căldură, așa că primul lucru la care trebuie să te uiți când mergi să o cumperi este locul în care este ținută. Dacă este întunecos, friguros sau în mijlocul unui curent de aer, sunt șanse mari ca planta să nu reziste prea mult la tine acasă, chiar dacă o ții în condiții corespunzătoare. 

Apoi, alege o crăciuniță sănătoasă, adică, una care să aibă frunze dese, viguroase, fără semne de deteriorare și cu muguri galben-verzui în mijlocul bracteelor colorate. Verifică și pământul din ghiveci, care trebuie să fie puțin umed, nu îmbibat cu apă, dar nici foarte uscat. 

Specialiștii te mai sfătuiesc să nu cumperi plante pe care a fost pus sclipici.

Du crăciunița până acasă în condiții controlate de temperatură

După ce ți-ai cumpărat crăciunița, împacheteaz-o, ca să o protejezi de frig, și asigură-te că nu stă sub nicio formă la o temperatură de mai puțin de 15 grade Celsius. Dacă florăria de unde ai luat-o nu are ambalaje speciale, merg și câteva ziare cu care să o protejezi. Dacă temperatura e undeva la zero grade, este nevoie să învelești bine și ghiveciul, pentru că doar pământul nu îi poate proteja rădăcinile și va muri la scurt timp după ce ajungi cu ea acasă.

Alege un loc potrivit pentru ea

Locul perfect pentru crăciuniță trebuie să fie luminos, cu o temperatură cuprinsă între 15 și 22 de grade și ferită de cureți de aer. Nu o ține lângă surse de căldură precum caloriferul sau aragazul, pentru că și căldura excesivă îi este la fel de dăunătoare ca și frigul. O poți păstra pe pervazul ferestrei, dacă aceasta este bine izolată și dacă ții ghiveciul într-o farfuriuță.

Udă moderat crăciunița

Crăciunițele pot tolera o ușoară uscăciune mai bine decât prea multă umezeală. Ideal este să uzi planta doar când pământul din ghiveci e uscat la suprafață. Acesta este cel mai bun reper, câtă vreme nu există un răspuns exact legat de câte ori ar trebui udată, pentru că acest lucru depinde de temperatura și umiditatea mediului în care crește crăciunița, dar și de mărimea ghiveciului. Crăciunițele pot fi udate de deasupra, de dedesubt sau prin imersiune. Ideal ar fi să folosești apă la temperatura camerei. Când uzi planta de deasupra, folosește cantități mici de apă o dată la 2-3 zile până ce rădăcinile devin uniform umede fără a fi îmbibate de apă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân