10 cele mai neobișnuite tradiții culinare de Crăciun din întreaga lume

  • Publicat:
10 cele mai neobișnuite tradiții culinare de Crăciun din întreaga lume

Tradițiile culinare de Crăciun variază foarte mult în întreaga lume și fiecare familie are propriile obiceiuri. În fiecare casă există o modalitate diferită de a sărbători Crăciunul. În timp ce unele persoane se bucură să facă schimb de cadouri, să cânte colinde și să bea lichior de ouă, altele preferă să meargă la biserică, să facă voluntariat în cantine sociale sau chiar să nu sărbătorească deloc Crăciunul. Pe unele mese se află la loc de cinste curcanul și umplutura de merișoare, în timp ce altele sunt pline de tamales.

Indiferent care sunt planurile tale de Crăciun, este plăcut să îți imaginezi ce face cineva de cealaltă parte a lumii. La sfârșitul zilei, chiar dacă mâncarea ta poate fi diferită, toți v-ați așezat să sărbătoriți același lucru și să vă bucurați de timpul petrecut cu familia.

Australia

Un prânz tipic de Crăciun în Australia constă în șuncă și curcan reci, fructe de mare, salate, trifle și pavlova pentru a se potrivi căldurii verii. Această ospăț este servit în ziua de Crăciun. Pentru gustare, australienii adoră mai mult decât orice o plăcintă delicioasă cu carne tocată. Alte bunătăți includ bile de rom, turta cu ghimbir și budincă de Crăciun.

Peru

În Ajunul Crăciunului, familia extinsă se adună pentru a savura curcan la cuptor umplut cu carne tocată și alune, decorat cu felii proaspete de ananas și cireșe. Curcanul este servit cu cartofi la cuptor și sos de mere. După cină, peruvienii se bucură de panettone și de o cană de ciocolată caldă și densă.

Groenlanda

Există o mulțime de delicii locale de savurat de Crăciun în Groenlanda, inclusiv ”mattak”, piele de balenă cu o fâșie de grăsime în interior, și ”kiviak”, carne crudă de alke (o pasăre arctică) aflată în descompunere  după ce a fost îngropată în blană de focă timp de mai multe luni. Opțiuni mai apetisante includ „suaasat” (supă), caribou la grătar, pește și prăjituri daneze. Și este o tradiție ca bărbații să servească mâncarea femeilor în noaptea de Crăciun.

Franța

În Franța și în unele alte țări vorbitoare de limbă franceză, tradiția spune că în ajunul Crăciunului și al Anului Nou, prietenii și familia se adună pentru a se bucura de un ospăț și pentru a rămâne treji până la miezul nopții. Felurile de mâncare servite includ ficat de gâscă, stridii, somon afumat, curcan cu castane și ”La Buche de Noel”, un tort de Crăciun în formă de buștean. Șampania curge, iar dacă ești suficient de norocos să fii în Provence, masa ta va fi urmată de nici mai mult, nici mai puțin de 13 deserturi.

Portugalia

În Portugalia, Crăciunul este un moment pentru a-și aminti de cei decedați, așa că ei pregătesc locuri la masă pentru sufletele celor dragi pierduți. În Ajunul Crăciunului, se sărbătorește cu o cină în familie cunoscută sub numele de ”Consoada”, și în general se abțin de la consumul de carne. Mâncărurile tradiționale includ cod cu legume verzi și cartofi fierți, precum și fructe de mare. Pentru desert, friganelele, care se numesc ”Rabanadas” sunt un fel foarte popular, ca și dulciurile prăjite presărate cu zahăr și scorțișoară numite ”filhós”

Italia

În sudul Italiei și în regiunile italo-americane, Ajunul Crăciunului este asociat cu „Festinul celor Șapte Pești”. O masă de sărbătoare obișnuită cu fructe de mare va include anșoa, merluciu, homar, sardine, cod uscat, calamari și midii. Acesta este servită cu paste, legume, chiftele de varză prăjită și vin făcut în casă.

Olanda

În general, olandezii obișnuiesc să mănânce pâine cu pastă de migdale (kerststol) și felii de carne la micul dejun, înainte ca fiecare să-și gătească propria variantă de masă de Crăciun, cu feluri de mâncare neobișnuite pentru această sărbătoare, cum ar fi pește și omlete. Gazda va oferi o varietate de legume tocate și carne din care oamenii pot alege.

Puerto Rico

Lechon, sau purceluș de lapte la cuptor, este o mâncare sacră pe întreaga insulă și nicio cină de Crăciun nu este completă fără ea. Alte feluri de mâncare servite includ pasteles (porc înfășurat în frunze de banan și hârtie), salată de caracatiță și orez galben cu mazăre, căpșuni, măsline și șuncă. Masa se încheie cu o budincă delicioasă de nucă de cocos.

Etiopia

În Etiopia, nicio masă de sărbători nu este completă fără Doro Wat, un fel de mâncare cu pui și ouă fierte lent. Puiul este aromat cu ardei iute, usturoi, berbere, cardamom și ghimbir și este servit cu pâine moale de injera.

Japonia

În 1974, KFC a profitat de faptul că nu este ușor de găsit curcanul și a început să facă reclamă la pui de Crăciun în Japonia. Ideea a prins și a devenit un obicei cât de poate de tradițional în Japonia să mănânci la KFC de Crăciun. Aceasta este singura țară în care lanțul de fast-food oferă un meniu special pentru Crăciun (care include prăjitură și șampanie alături de celebrul pui prăjit).

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân