Flori de apartament – sfaturi de îngrijire a celor mai comune plante (galerie foto)

Locul în care îţi regăseşti liniştea, unde te încarci cu energie pentru a face faţă provocărilor zilnice şi unde te simţi cu adevărat acasă îţi influenţează starea de bine şi are consecinţe în viaţa de zi cu zi.
10.04.2015

Locul în care îţi regăseşti liniştea, unde te încarci cu energie pentru a face faţă provocărilor zilnice şi unde te simţi cu adevărat acasă îţi influenţează starea de bine şi are consecinţe în viaţa de zi cu zi. Probabil din această cauză ne decorăm mereu casa cu florile sau plantele preferate.

Plantele verzi

Necesită lumină din plin, fără de care frunzele se vor decolora. Se udă când observăm pământul uşor uscat la suprafaţă. Ideal, frunzele se pulverizează cu apă regulat şi se şterg cu o cârpă moale.

Pentru a curăţa impurităţile şi a oferi un luciu natural frunzelor groase şi tari, le poţi şterge cu bere.

Trandafirul în ghiveci

Bucură-te de farmecul unui cămin plin de trandafiri înfloriţi, din primăvară până toamna târziu. Deşi viaţa florilor de apartament poate fi dificilă din cauza factorilor de mediu greu de păstrat în echilibru, cu puţină atenţie din partea ta, le poţi păstra încântătoare pe toată perioada de înflorire.

În apartamente de obicei este cald, însă, din cauza surselor artificiale de căldură, aerul este foarte uscat. Nici lumina nu este cea mai bună în spaţiile închise, fiind potrivită în general pentru plante aşezate lângă fereastră. Dar tot acolo se amplasează şi caloriferele, de cele mai multe ori. Deci, ce-i de făcut?

Pentru că trandafirii iubesc lumina, cel mai bine poziţionează-i undeva în dreptul ferestrei, spre sud sau est, unde pot beneficia de câteva ore de soare direct, 5 sau 6, cel mai bine dimineaţa, când nu dogoreşte prea tare. Dacă vrei să îi ajuţi să înflorească încontinuu, le poţi oferi chiar şi un supliment de lumină artificială. Trebuie să fii atent la acest aspect, pentru că dacă nu le oferi suficientă lumină, de obicei se usucă treptat, iar până să îţi dai seama, este prea târziu pentru a mai fi salvaţi.

Solul ideal pentru aceşti trandafiri pitici este cel cu pH neutru (= 7). De asemenea, are nevoie de multă lumină şi o umiditate ridicată a solului. Florile trecute este necesar a fi tunse pentru a stimula înflorirea ulterioară şi eşalonată.

Cyclamen

Este o plantă de apartament care preferă răcoarea, adică temperaturi între 10 şi 20°C. Vara hibernează, căzându-i toate frunzele, însă toamna ciclul de creştere se reia, pentru ca iarna şi primăvara timpuriu să fie înflorită.

Camelia

Este o plantă perenă, ideal a fi crescută în locuri umbroase şi răcoroase. Solul necesită udare permanentă cu apă fără calcar. Se plantează la sfârşitul verii, întrucât înfloreşte numai în sezonul rece.

Orhidee Phalaenopsis

Este o plantă tropicală ale cărei inflorescenţe durează aproximativ 3 luni, cu condiţia să stea într-un loc luminos, însă nu bătută de soare direct, şi să fie udată la 7 – 10 zile. Ghiveciul poate să nu fie schimbat pe o perioadă de până la 2 ani.

Alege pentru orhidee un ghiveci exact pe măsura rădăcinilor, care ar trebui să stea uşor înghesuite. Ideal
este un ghiveci transparent, deoarece rădăcinile acestor flori au nevoie de lumină.

Aloe Vera

Plantă suculentă ce creşte mai ales în interior, însă poate fi scoasă afară dacă nu mai sunt condiţii de îngheţ. Plantarea se face într-un ghiveci cu drenaj bun, într-un amestec de turbă şi nisip, udându-se rar. Poate creşte până la 1 m înălţime şi înfloreşte pe timp de vară.

Cactuşi

Plantă perenă de apartament, care însă vara poate fi ţinută şi la exterior, întrucât preferă soarele direct, abundent, fiind necesară plantarea într-un amestec de nisip şi pământ. Nu îi prieşte umezeala. Iarna nu trebuie udată mai mult de o dată pe lună.

Rădăcinile cactuşilor şi ale plantelor suculente se dezvoltă mai mult pe orizontală decât în adâncime, de aceea au nevoie de ghivece scunde şi largi.

Azaleea

Nu uda azaleea cu apă rece! Va creşte mai încet şi îi vor îngălbeni frunzele! Azaleei nu îi place calcarul din apa de la robinet. Dacă nu ai posibilitatea să strângi apa de ploaie, poţi filtra apa de la robinet sau o poţi deduriza cu ajutorul tabletelor de sare speciale! Foloseşte ghivece largi pentru ca rădăcinile să se dezvolte optim.

Azalee cu port înalt

Azaleea este potrivită într-un sol cu pH acid, umed în permanenţă, are nevoie de răcoare şi lumină din plin, însă nu trebuie să stea în bătaia directă a soarelui.

Gerbera

Gerbera iubeşte soarele şi locurile aerisite, fiind necesară udarea cu generozitate în perioada de înflorire, care are loc din vară până în toamnă

Primula obconica

Această plantă anuală de apartament înfl oreşte la sfârşitul iernii şi începutul primăverii şi creşte până la 40 cm înălţime şi 25 cm diametru. Temperaturile prielnice sunt între 10 şi 24°C.

Mini Kalanchoe

Avantajul acestei plante este vegetaţia continuă. Vara este suficient un spaţiu nu foarte luminat şi cu temperaturi medii. Se poate uda o dată la 10 zile şi poate fi tunsă fără probleme.

Cand trebuie schimbat ghiveciul unei flori?

Când cumperi o plantă nouă
Din pepinieră până în momentul în care ajung la tine acasă, plantele sunt ţinute în recipiente de plastic temporare, speciale pentru transport. De aceea este bine ca, după ce ai cumpărat o plantă, să îi schimbi recipientul cu un ghiveci. Nu uita, acesta trebuie neapărat să aibă orificii de drenaj şi o farfurioară sau o mască în care să adaugi apa.

Când planta a crescut prea mare
Dacă planta s-a dezvoltat foarte mult, atunci are nevoie de un ghiveci mai mare. Îţi poţi da uşor seama de acest lucru deoarece rădăcinile au umplut tot ghiveciul şi ies prin orifi ciile de drenaj sau se văd la suprafaţa solului.

De asemenea, este momentul să înlocuieşti ghiveciul şi dacă planta este atât de mare încât şi-a pierdut stabilitatea. Mut-o treptat în ghivece cu câte un număr mai mare (cu 1 – 2 cm în plus în diametru).

Momentul optim de transplantare
Finalul lui februarie – începutul lui martie este cea mai bună perioadă pentru a muta plantele dintr-un ghiveci în altul. Acum, ritmul de dezvoltare al plantei se intensifică, iar rădăcinile vor avea mai multe şanse de acomodare cu noul loc.

Odată cu ghiveciul trebuie schimbat şi pământul. Scoate uşor planta din vechiul ghiveci, scutură bine pământul de pe rădăcini, mut-o în noul recipient, adaugă pământ proaspăt până la punctul în care rădăcina se îmbină cu tulpina, apoi presează-l uşor pentru a scoate aerul din el. Menţine-l umed (dar fără ca apa să băltească) timp de câteva zile.

Sursa: „Verde” – primul catalog Lidl pentru grădinărit.

Revoluţia şosetelor colorate!
Revoluţia şosetelor colorate!
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras