6 trucuri simple pentru a-ți salva plantele de interior

Pe lângă sentimentul și aspectul plăcut pe care ni-l pot oferi plantele de interior, acestea necesită o atenție deosebită pentru a se menține perfect sănătoase, pe o perioadă îndelungată de timp.
  • Publicat:
6 trucuri simple pentru a-ți salva plantele de interior
6 trucuri simple pentru a-ți salva plantele de interior Sursa foto: Shutterstock

Probabil că nu există gospodărie care să nu dețină cel puțin o plantă. Dar știi cu adevărat cum să ai grijă de aceste plante de interior? Sunt multe lucruri de luat în calcul atunci când dorești ca grădina ta interioară să arate bine și să se mențină sănătoasă. Nu este deajuns să cumperi ghivece drăguțe.

Află câteva trucuri ușoare pentru a-ți salva plantele de interior în cazul în care acestea par lipsite de viață. Indiferent dacă problema este legată de solul uscat, putrezirea rădăcinilor sau frunzele lipsite de viață, citește pentru a afla ce ai de făcut în această privință.

  1. Utilizează un spray cu peroxid de hidrogen dacă rădăcinile plantelor par putrezite

Putrezirea rădăcinilor este o afecțiune care apare atunci când plantele tale au fost udate în exces, iar rădăcinile sunt apoi atacate de ciuperci sau bacterii. Odată ce putrezirea rădăcinilor se instalează, aceasta poate provoca apariția frunzelor galbene sau maro sau poate ucide complet planta.

Dacă crezi că planta ta se luptă din greu cu putrezirea rădăcinilor, experții în grădinărit recomandă o doză de peroxid de hidrogen diluat.

Amestecă o lingură de 3% peroxid de hidrogen cu o cană de apă filtrate și folosește amestecul pentru a uda planta. Peroxidul de hidrogen se descompune în sol, adăugând un plus de oiygen care poate ajuta la uciderea microbilor dăunători care atacă rădăcinile plantei tale.

  1. Adăugă zaț de cafea în pământul plantei

Majoritatea amestecurilor de ghiveci pe care le cumpărăm din magazine rețin prea multă apă. Drept urmare, plantele rămân umede prea mult timp, ceea ce duce la putrezirea rădăcinilor.

Una dintre soluțiile simple la care poți recurge este să amesteci solului cumpărat din magazin cu zaț de cafea. Amestecul ar trebui să conțină 2/3 pământ și 1/3 zaț de cafea. Datorită zațului de cafea, pământul plantei tale nu va mai reține atât de multă apă și va conține mai mult oxigen, ceea ce este crucial în reducerea riscurilor de putrezire a rădăcinilor.

  1. Pune apă în farfuria ghiveciului

Dacă nu ești sigur dacă planta ta este însetată sau nu, poți alege să-i oferi apă în farfuria ghiveciului ei. Asigură-te, însă, că ghiveciul plantei tale are găuri, astfel încât planta să extragă din farfurie apa de care are nevoie.

Apoi, poți alege să folosești o sticlă cu pulverizator pentru a pulveriza partea de sus a solului și frunzele, astfel încât să obțină și ele puțină umiditate.

  1. Păstrează apa în care ai fiert ouăle

Folosește apa în care ai fiert ouăle de la micul dejun pentru a-ți uda plantele cu ea.

Când fierbi ouăle, calciul din cojile de ouă se scurge în apă. Cojile de ouă sunt o sursă bogată de calciu, un mineral care ajută la menținerea pH-ului solului între 6 și 6,5, condițiile optime pentru ca plantele să extragă substanțele nutritive esențiale.

Calciul întărește pereții celulari ai plantelor, ceea ce le ajută să crească și să rămână sănătoase.

  1. Elimină praful de pe plante

Plantele au nevoie de lumină, iar praful de pe plantele tale poate afecta cantitatea de lumină pe care o absorb și, prin urmare, le poate împiedica creșterea.

În cee ace privește plantele cu frunze netede, poți să le speli rapid cu apă la temperatura camerei sau să elimini ușor praful cu o cârpă. Dacă planta ta are frunze păroase, ia o pensulă moale pentru a îndepărta cu ușurință praful și alte resturi.

  1. Schimbă ghiveciul

Acest lucru ar putea suna simplu, dar uneori tot ce trebuie să faci pentru a reînvia o plantă de apartament este să-i schimbi ghiveciul.

Pe măsură ce plantele tale cresc, rădăcinile devin înghesuite și încurcate, ceea ce le face dificil să absoarbă nutrienții și apa de care au nevoie. Mutarea plantei într-un ghiveci mai mare va oferi rădăcinilor mai mult spațiu și, de asemenea, te va ajuta să observi dacă rădăcinile sunt putrezite.

În schimb, uneori, ghiveciul poate fi prea mare. Când un ghiveci este prea mare, planta va economisi mai multă energie pentru a crește rădăcinile în loc de frunziș. Deși planta ta ar putea fi sănătoasă, s-ar putea ca această să aibă dificultăți în a crește, iar apa și îngrășământul nu vor fi distribuite corespunzător.

Surse: bestlifeonline.com, hunker.com, gardeningknowhow.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan