Cum cureți corect plita pe gaz din sticlă ca să nu o zgârii

Află care sunt cele mai bune soluții de curățare pentru plita pe gaz din sticlă! Ai grijă ce substanțe și materiale folosești, altfel o poți zgâria. 
  • Publicat:
Cum cureți corect plita pe gaz din sticlă ca să nu o zgârii
Foto: Shutterstock

Cine are acasă o plită pe gaz din sticlă știe cât de ușor se poate murdări, dar și cât de pretențioasă este în privința substanțelor de curățare. Nu este indicată folosirea unui burete foarte abraziv, nici a produselor degresante cu substanțe chimice agresive, care pot deteriora suprafața din sticlă.

Cu ajutorul trucurilor pe care ți le dezvăluim mai jos, plita pe gaz din sticlă va străluci de curățenie!

Cât de des trebuie curățată plita pe gaz din sticlă

Plita pe gaz din sticlă, la modul ideal, ar trebui curățată după fiecare utilizare, după ce se răcește, pentru a preveni acumularea de resturi de mâncare și grăsimea întărită.

De asemenea, ar trebui făcută o curățare mai amănunțită o dată pe săptămână. În caz contrar, toată murdăria de pe suprafața plitei se întărește și devine mai greu de curățat cu soluțiile obișnuite. În plus, acest lucru poate fi periculos, deoarece reziduurile pot cauza fisuri în sticlă sau chiar un incendiu.

Înainte de a te apuca de curățenie, este foarte important să te asiguri că plita este oprită și s-a răcit, altfel te poți alege cu arsuri dureroase dacă atingi accidental suprafața fierbinte.

E indicat să deschizi fereastra când cureți plita, pentru a asigura o ventilație corespunzătoare.

Atenție la cantitatea de apă și substanțe de curățare folosite. Nu trebuie utilizate cantități mari care pot pătrunde în componentele electrice.

Iată de ce ai nevoie pentru o curățare ca la carte a plitei pe gaz din sticlă sunt:

  • Burete neabraziv
  • Cârpă din microfibră
  • Oțet alb distilat
  • Apă
  • Detergent de vase lichid
  • Soluție specială de curățare pentru plita pe gaz din sticlă

Ține cont însă că aceste materiale și substanțe pot varia în funcție de metoda de curățare aleasă, despre care vorbim în cele ce urmează.

Cum să cureți plita pe gaz din sticlă cu o soluție făcută acasă

Dacă nu vrei să folosești soluții din comerț, poți face acasă un mix de curățare foarte eficient pentru plita pe gaz din sticlă. Iată două variante:

Amestecă oțet și apă, în părți egale. Șterge bine suprafața cu un burete umezit pentru a îndepărta resturile de mâncare, apoi înmoaie o cârpă din microfibră în amestecul de oțet cu apă și șterge ușor sticla.

Amestecă oțet cu detergent lichid de vase și apă. Șterge bine suprafața cu un burete umezit pentru a îndepărta resturile de mâncare, apoi amestecă părți egale de oțet cu apă și adaugă câteva picături de detergent de vase. Agită bine sticla să se combine ingredientele și pulverizează pe suprafața plitei. Lasă să acționeze câteva minute, apoi șterge cu o cârpă din microfibră umedă, iar la final cu o cârpă uscată.

În cazul în care folosești o soluție din magazin, special destinată curățării plitei din sticlă, urmează acești pași: șterge cu un burete neabraziv resturile solide, aplică soluția pe suprafața plitei, lasă să acționeze puțin, apoi șterge cu un burete, cu o cârpă umezită, iar la final cu o cârpă uscată din microfibră.

Cum să previi zgârieturile pe plita de sticlă

Chiar dacă e mai ușor de curățat în comparație cu aragazul clasic, plita pe gaz din sticlă se poate zgâria rapid dacă nu ții cont de anumite reguli.

Spre exemplu, evită să folosești bureții de sârmă, periile aspre sau alte materiale abrazive, deoarece pot zgâria sau deteriora suprafața de sticlă.

De asemenea, nu folosi soluții pe eticheta cărora nu se menționează că pot fi folosite pe suprafețele din sticlă. Unele pot conține substanțe chimice agresive care pot zgâria sticla sau pot elibera vapori toxici atunci când suprafața este încălzită.

În plus, evită să tragi oalele sau tigăile pe plită, pentru că există riscul de formare a micro-zgârieturilor ce pot duce în timp la fisuri în material.  Nu în ultimul rând, ai grijă să nu scapi obiecte grele pe plita pe gaz din sticlă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc