Calciul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Calciul intră în componenţa oaselor şi dinţilor şi este esenţial pentru procesele de creştere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcţionarea normală a muşchilor, coagularea sângelui şi transportul substanţelor prin membranele celulelor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Calciul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Calciul este un mineral esențial pentru o sănătate optimă, fiind implicat în multe funcții importante ale organismului, inclusiv formarea și menținerea oaselor și a dinților puternici, reglarea contractiilor musculare și a ritmului cardiac.

Ce este calciul?

Calciul intră în componenţa oaselor şi dinţilor şi este esenţial pentru procesele de creştere, transmiterea impulsului prin fibrele nervoase, funcţionarea normală a muşchilor, coagularea sângelui şi transportul substanţelor prin membranele celulelor.

Calciul: beneficii

Calciul are un rol important pentru întregul organism, după cum urmează:

  1. Contribuie la reglarea bătăilor inimii și, implicit, are un rol important în funcționarea optimă a miocardului. De asemenea, reglează presiunea arterială.
  2. Datorită calciului, mușchii răspund comenzilor date de către nervi.
  3. Are un rol important în coagularea sângelui, intervenind în mai multe etape diferite ale acestui proces.
  4. Este un mineral responsabil de activarea unor enzime.
  5. Este cel care determina răspunsul celular că urmare a schimbărilor hormonale.
  6. Are un rol important și în întărirea sistemului imunitar, făcând organismul puternic în față infecțiilor și capabil să se vindece.
  7. Este esențial pentru sănătatea danturii și a oaselor, având un rol important de susținere pentru structura scheletică.

Doza zilnică recomandată de calciu

Doza zilnică recomandată de calciu este de 210 mg pentru sugarii între 0-6 luni, 270 mg pentru sugarii între 7-12 luni, 500 mg pentru copiii între 1-3 ani, 800 mg pentru copiii între 4-8 ani, 1300 mg pentru adolescenţii între 9-18 ani, 1000 mg pentru adulţii între 19-50 de ani, 1200 mg pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, 1800 mg pentru gravidele şi femeile care alăptează sub 18 ani, 1000 mg pentru femeile gravide şi celecarealăptează între 19-50 de ani.

Deficitul de calciu

Deficitul de calciu se manifestă prin: contracturi musculare involuntare (tetanie), osteoporoză, tulburări de ritm cardiace.

Excesul de calciu

Excesul de calciu poate avea efecte toxice precum tulburări digestive, litiază renală, calcificări în ţesuturile moi, hipertensiune arterială

Cele mai bune surse naturale de calciu

Cele mai bune surse naturale de calciu sunt: laptele şi produsele lactate, tofu preparat prin precipitare cu carbonat de calciu, dar şi în legumele frunzoase verzi, arpagic, peştii cu oase mici (sardine, somon conservat), moluşte şi stridii. Sucul de portocale îmbogăţit conţine cantităţi de calciu comparabile cu laptele.

Citeşte şi: Cele mai bune surse de calciu dacă suferi de intoleranţă la lactoză

Surse: Mayo Clinic, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vitamina U - beneficii, surse
Vitamina U - beneficii, surse
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”