Terapia alternativă PRP, secretul sportivilor de performanţă!

Ce au in comun Tiger Woods, Rafael Nadal si Maria Sharapova? Toti acestia au beneficiat de terapia PRP pentru diverse afectiuni precum luxatii de genunchi si leziuni cronice ale tendoanelor, si au afirmat ca aceasta i-a ajutat sa isi revin mai repede la forma competitiva.
  • Publicat:
Terapia alternativă PRP, secretul sportivilor de performanţă!

Ce au in comun Tiger Woods, Rafael Nadal si Maria Sharapova?

Toti acestia au beneficiat de terapia PRP pentru diverse afectiuni precum luxatii de genunchi si leziuni cronice ale tendoanelor, si au afirmat ca aceasta i-a ajutat sa  isi revin mai repede la forma competitiva.

Plasma imbogatita cu trombocite (terapia PRP) si eficienta sa potentiala in tratamentul leziunilor a venit ca o alternativa la tratamentele medicamentoase, fizioterapie sau chiar calea chirurgicala ce se aplica in mod normal.

Dr. ortoped Apostolescu Robert Cristian ne ofera toate informatiile despre aceasta forma de terapie mai putin cunoscuta.

Ce este plasma imbogatita cu trombocite (PRP)?

Cu totii stim ca desi sangele (plasma) este un lichid, el contine si unele componente solide: eritrocite, leucocite si trombocite. Acestea din urma sunt recunoscute pentru importanta lor in formarea cheagurilor de sange si contin, de asemenea, sute de proteine cu un rol esential in vindecarea leziunilor (denumite factori de crestere).
PRP este plasma cu mult mai multe trombocite decat se regasesc de regula in sange (concentratia poate fi de 5 pana la 10 ori mai mare decat in mod obisnuit).

Cum functioneaza terapia PRP?

Studiile realizate pana in prezent au aratat ca o concentratie sporita de factori de crestere, cum este cea din PRP, poate sa grabeasca procesul de vindecare. Locul leziunii este tratat cu preparatul PRP, care poate fi administrat in 2 moduri:

  • PRP injectat in zona lezata. De exemplu, in cazul alergatorilor sau jucatorilor de tenis, tendonul se poate umfla sau inflama, producand o tendinita la tendonul lui Ahile. In acest caz poate fi injectat  un amestec de PRP si anestezic local direct in tesutul inflamat.
  • Utilizarea PRP pentru grabirea vindecarii dupa interventia chirurgicala. Vindecarea post operatorie poate fi grabita prin tratarea zonei afectate cu PRP, chiar in timpul operatiei, preparatul fiind efectiv introdus in tesuturile rupte.


In prezent sunt in curs de elaborare mai multe studii de cercetarea pentru evaluarea eficientei terapiei cu PRP.

In momentul de fata, rezultatele acestor studii nu sunt edificatoare deoarece eficienta tratamentului PRP poate varia.

Factorii care influenteaza eficienta acestei terapii cuprind:
 

 

  • Zona din corp care este tratata;
  • Starea generala de sanatate a pacientului;
  • Daca leziunea este acuta (ca aceea in urma caderii) sau cronica (care se dezvolta in timp).

Afecţiuni ce pot fi tratate cu ajutorul terapiei PRP

Leziuni cronice ale tendoanelor – precum tendinita tendonului lui Ahile sau inflamarea tendonului patelar al genunchiului (genunchiul saritorilor)

Leziuni acute ale ligamentelor si muschilor – utilizata in special pentru a trata atletii profesionisti, terapia PRP este folosita pentru leziuni specifice precum luxatiile de genunchi sau tensionarea muschiului popliteu de la coapsa.

Chirurgie – PRP a fost utilizata recent pentru facilitarea vindecarii tesuturilor pe parcursul unor interventii chirurgicale. S-a considerat initial ca este benefica in chirurgia umarului pentru repararea tendoanelor centurii scapulare. Cu toate acestea, rezultatele de pana acum nu au relevat vreun beneficiu sau un beneficiu superior al utilizarii PRP in aceste proceduri chirurgicale. Aceasta terapie a fost utilizata de asemenea in chirurgia reparatorie a ligamentelor genunchiului, indeosebi a ligamentului incrucisat anterior (LIA).

Artrita genunchiului – in prezent sunt realizate diferite cercetari, in faza initiala, prin care se urmareste introducerea tratamentului PRP pentru artrita genunchiului.

Fracturi – PRP a fost utilizat pe scara foarte mica pentru vindecarea facturilor osoase si pana in prezent nu se cunosc beneficii semnificative ale acestei terapii.

In concluzie, tratamentul cu plasma imbogatita cu trombocite se dovedeste a fi foarte promitator. Desi succesul terapiei cu PRP se afla inca sub semnul intrebarii, riscurile asociate acesteia sunt minime. Ele pot consta in durere accentuata la locul injectiei insa incidenta altor probleme – infectie, deteriorarea tesutului, lezarea nervilor – par sa fie similare celor asociate injectiilor cu cortizon.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”