Telefonul mobil – pericol pentru sănătate şi frumuseţe

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulţi dintre noi nu ne mai putem lipsi. Însă v-aţi gândit cum gadgetul favorit poate creă probleme serioase de sănătate?
13.03.2014
Telefonul mobil - pericol pentru sănătate şi frumuseţe

Telefonul mobil a devenit nu doar un accesoriu, ci mai ales un obiect indispensabil de care mulţi dintre noi nu ne mai putem lipsi.

Un prim semn al dependenţei de telefonul mobil este nevoia de a-l verifica în mod constant.

Însă v-aţi gândit cum gadgetul favorit poate crea probleme serioase de sănătate?

Specialiştii explică şi analizează care sunt modalităţile prin care telefonul mobil influenţează diverse aspecte fizice la nivelul organismului.

Efectele nocive ale telefoanelor mobile

Corpul este rezultatul acţiunilor noastre de zi cu zi. Atunci când folosim telefonul mobil, poziţia normală a corpului se modifică, existând tendinţa de a ţine capul aplecat înainte. Acest lucru dăunează coloanei vertebrale cauzând dureri în zona gâtului şi a umerilor. În partea superioară a coloanei există nervi care suferă din cauza posturii din timpul utilizării telefonului mobil. O consecinţă a acestei probleme este senzaţia de oboseală şi instalarea rigidităţii în aceste zone” spune Dr. Tania Bejan, medic epidemiolog.
 

Folosirea telefonului mobil dăunează în mare măsură şi calitatea vizuală. Astfel, concentrarea pentru o perioadă îndelungată de timp asupra unui obiect mic poate cauza senzaţia de usturime şi poate duce la apariţia de inflamaţii sau infecţii. Prezbiopia este o boală ce se instalează atunci când capacitatea de concentrare asupra obiectelor apropiate scade şi se manifestă în general după vârsta de 40 ani.

În cazul utilizării mobilului, distanţa dintre ochi şi ecran este mult mai mică decât în cazul unei cărţi. Oamenii observă acest aspect doar în momentul în care citesc o carte sau un ziar, însă cu timpul, persoanele care sunt cu ochii toată ziua pe telefonul mobil sunt supuse unui risc mai mare de apariţie a miopiei sau pot avea probleme cu vederea mult mai devreme, prezentând riscul de a purta ochelari încă de tineri”, explică specialistul Dr. Tania Bejan.

O altă parte a corpului care poate avea de suferit din cauza smartphone-ului este tenul. Atunci când vorbim la telefon mai multe ore, ecranul ce stă lipit de faţă se încălzeşte, iar pielea este supusă unui risc mult mai mare de apariţie a erupţiilor cutanate sau iritaţiilor.

aMulte dintre problemele cauzate de dependenţa de telefonul mobil sunt legate şi de auz. Volumul mult prea ridicat al căştilor afectează auzul, o consecinţă imediată fiind încapacitatea de a auzi, mai ales atunci când există un zgomot de fundal. Căştile primite la achiziţionarea telefonului nu sunt adaptate corespunzător urechii, astfel că tendinţa este de a mari volumul.

Acţiunea de a butona constant telefonul are efectul de a tensiona încheieturile mâinilor, ducând în timp la apariţia tendonitei.

Atât telefoanele mobile, cât şi calculatoarele sau tabletele emană de obicei o lumina albastră ce interferează cu hormonii naturali precum melatonina, responsabilă cu instalarea naturală a senzaţiei de somn. În cazul în care rezoluţia ecranului este mult prea mare, somnul ne este afectat şi astfel nu ne mai odihnim bine şi suficient.

 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?