Somnul scurt creste riscul de diabet

Cercetatorii au constat ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de diabet.
  • Publicat:
Somnul scurt creste riscul de diabet
Somnul scurt creste riscul de diabet

Somnul scurt, alternat cu perioade lungi de oboseala, o caracteristica de altfel a timpurilor noastre, ar putea contribui la dezvoltarea unei rezistente la insulina si la scaderea tolerantei la glucoza ceea ce creste riscul de diabet, potrivit unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Reducerea timpului acordat somnului este un aspect frecvent intalnit in tarile dezvoltate, in care ritmul de trai este trepidant, activitatea fizica lipseste aproape cu desavarsire, iar obiceiurile alimentare sunt defectuoase. Astfel, cercetatorii au constatat ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de diabet.

“Viata nesanatoasa specifica sedentarilor si persoanelor care mananca haotic, in combinatie cu somnul insuficient, sporeste riscul de diabet”, spune Plamen Penev, medic si doctorand la Universitatea Chicago si unul dintre autorii studiului.

Diabetul este o boala din sfera afectiunilor endocrine, caracterizata prin prezenta zaharului in urina ca urmare a unor disfunctii aparute la celulele pancreatice si printr-un nivel cresut al glucozei in sange (glicemie).

Diabetul de tip I, juvenil sau insulino-dependent, este mai frecvent la copii si la adultii tineri. Diabetul de tip II, non insulino-dependent, afecteaza persoanele trecute de 40 de ani.

Citeste si Pestele si diabeticii

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Berea invinge osteoporoza
Berea invinge osteoporoza
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”