Scaunul: ce spune despre sănătatea ta

Există şapte tipuri de scaun, semne transmise de corp şi tractul digestiv. O dietă bogată în fibre te ajută să ai un scaun normal.
  • Publicat:
Scaunul: ce spune despre sănătatea ta
FOTO: 123rf.com
Mersul la toaletă nu pare a fi tocmai o preocupare asupra sănătăţii, ci o necesitate. Un lucru complet natural, dar care necesită atenţie din partea noastră pentru că aspecte precum culoare, textură sau mărime pot trimite semnale legate de starea sănătăţii şi ce se întâmplă în corpul nostru. Iar asta depinde de foarte mulţi factori. O ”verificare” atentă este foarte importantă pentru că ne poate ajuta să identificăm problemele de digestie, reacţiile adverse, afecţiunile structurale sau chiar o reacţie în urma unor medicamente. În general, cu cât problema este identificată din timp, cu atât este mai uşor de tratat.
 
Cu ajutorul unui grafic prin care sunt ilustrate tipurile de scaun cu care te poţi confrunta, având mai multe detalii legate de aspectul acestuia, va mai mult mai uşoară comunicarea cu medicul. În general, există şapte tipuri de scaun, semne transmise de corp şi tractul digestiv. O dietă bogată în fibre te ajută să ai un scaun normal, ideal fiind cel de tip 4 (vezi graficul). Dacă nu consumi suficiente fibre şi apă, te vei confrunta cu cel de tip 1 şi 3.
 
 

Sfaturi pentru un scaun sănătos

Hidratarea. Scaunul îţi poate spune cât de hidratat eşti. Dacă nu consumi suficientă apă, intestinul gros şi colonul nu vor funcţiona corespunzător.
 
Exerciţii. În funcţie de numărul de exerciţii sau activităţi fizice pe are le faci în general, acestea pot juca un rol foarte important pentru sănătatea coprului. Astfel, în urma exerciţiilor fizice muşchii devin mai puternici, iar scaunul va avea un aspect sănătos. Un stil de viaţă sedentar duce de cele mai multe ori la constipaţie.
 
Medicamentele. Administrarea ”tonelor” de medicamente poate duce la schimbări majore ale scaunului. Anumite ingrediente active pot fi supărătoare pentru stomac, iar astfel apar schimbările de culoare, mai ales în urma consumului de suplimente care conţin fier. De asemenea, pastilele pentru tensiune pot profova constipaţia, în timp ce medicamentele prescrise pentru diabet sau gută pot provoca opusul.
 
Antibiotice. Antibioticele pot ucide atât bacteriile rele, cât şi pe cele sănătoase pentru organism. Dacă pierdem bacteriile bune din corp, scad drastic consistenţa şi frecvenţa scaunului, mai ales dacă nu sunt folosite corespunzător. Astfel, apare diareea.
 
Boli autoimune. Dacă observi că te confrunţi des cu diaree, acest apoate fi un semn al bolilor autoimune. Printre acestea se pot număra maladia celiaca, tiroida autoimună sau chiar sindromul de intestin iritabil (boala lui Crohn sau colita ulcerativă).
 
Stres. Dacă eşti stresat, acest lucru se poate vedea şi în scaun. Nivelul de stres acţionează asupra aspectului său şi duce fie la diaree, fie la constipaţie severă.

Scaunul: ce se întâmplă când se schimbă culoarea

La fel ca în cazul celui de tip 4 (vezi grafic), un scaun sănătos are de cele mai multe ori o nuanţă de mare (uneori chiar verde). Dar mulţi factori pot duce la schimbarea culorii. În cazul în care are o nuanţă prea deschisă, ar putea fi un semn al problemelor de ficat sau pancreas, iar dacă este negru sau roşu poate sugera sângerări gastrointestinale. Chiar şi alimentele pe care le consumăm pot fi un factor care duce la schimbarea culorii. Atât afinele, cât şi alimentele bogate în betacaroten (morcovi, dovleac), pot schimba culoarea scaunului. Bineînţeles, să nu uităm de dulciuri şi băuturi.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”