Sănătatea dentară a copilului tău – de la erupţie la prevenirea cariilor

Creşterea dinţişorilor este unul din primele momente importante din viaţa bebeluşului tău, pe care le experimentezi şi tu, ca părinte, la intensitate maximă. Durerea, plânsul şi starea de disconfort pe care le traversează copilul te poate pune în dificultate, chiar dacă eşti cel mai echilibrat, calm şi iubitor părinte.
  • Publicat:
Sănătatea dentară a copilului tău – de la erupţie la prevenirea cariilor

Creşterea dinţişorilor este unul din primele momente importante din viaţa bebeluşului tău, pe care le experimentezi şi tu, ca părinte, la intensitate maximă.

Durerea, plânsul şi starea de disconfort pe care le traversează copilul te poate pune în dificultate, chiar dacă eşti cel mai  echilibrat, calm şi iubitor părinte.

În această perioadă, unii dintre părinţi fac orice le stă în putinţă să le aline suferinţa copiilor şi nu se sfiesc să apeleze chiar şi la tratamente sau substanţe toxice, care le pot face mai mult rău decât bine.

Doamna doctor Diana Popa, medic dentist la Dr. Leahu – Clinici Dentare, ne spune cum îl putem ajuta pe copil să aibă o dantură sănătoasă şi care sunt cele mai eficiente tratamente pentru durerile dentare.

Primul dinţişor…

Erupţia începe cu 2 luni înainte ca dintele să iasă, propriu-zis, la suprafaţă şi să crească intermitent. După primele 6 luni de viaţă (intervalul normal este între 4 şi 8 luni), timp în care aceştia au crescut suficient, sparg gingia sensibilă şi moale, cauzând dureri, febră, plâns şi schimbări rapide de comportament, care diferă de la un copil la altul, în funcţie de fondul genetic şi de alimentaţie.

Dinţii primari (de lapte) erup în totalitate până la vârsta de 20-30 luni. Ca părinte, este foarte important să anticipezi şi să fii mai atent la eventualele semnale ale bebeluşului tău, care prevestesc apariţia celui dintâi dinţişor. 

Printre simptomele specifice erupţiei dentare se numără: salivaţia abundentă, deoarece corpul copilul nu este obişnuit  cu iritaţia produsă de erupţie, agitaţie crescută, febră, plâns de neoprit în miez de noapte, senzaţie de mâncărime (potolită prin muşcarea degetelor sau a jucăriilor), „gingii inflamate şi roşii (în special acolo unde un dinte este pe cale să erupă), refuzul de a suge de la sân sau din biberon (cauzat de frica de a  atinge o zonă dureroasă)”, adaugă dr. Diana Popa.

Tratament pentru simptomele specifice erupţiei dentare

Ca părinte, suferi la fel precum copilul tău, dar este foarte important să ştii că nu orice leac băbesc, naturist sau medicamentos face minuni în alinarea durerii. Pentru că este o perioadă dificilă de care depinde dezvoltarea corectă şi normală a dentiţiei de lapte, trebuie să asculţi  întotdeauna cu mare atenţie sfaturile unui specialist.

Erupţia dentară nu este o boală, aşa că nu trebuie să iei totul tragic. Medicul pediatru poate fi consultat doar atunci când situaţia bebeluşului tău este total diferită de simptomele prezentate anterior. Spre exemplu, „din cauza consumului emoţional şi a lipsei unei alimentaţii adecvate, care să îi asigure vitamine şi nutrienţi, copilul poate suferi de aşa-numita imunitate pasivă, ce provoacă simptome precum diaree, pierderea apetitului sau vomă”, completează dr. Diana Popa, medic dentist. 

Dacă disconfortul persistă, îi poţi administra bebeluşului paracetamol lichid, care trebuie utilizat cu precauţie şi niciodată mai mult de 2-4 doze pe zi. Acesta îl va calma şi va stopa durerea, fie şi temporar. 

Alte remedii  la care poţi apela pentru ameliorarea disconfortului asociat creşterii dinţilor sunt muşeţelul sau siropul din rădăcină de nalbă, de 3 ori pe zi, în mâncarea sau băutura copilului tău.

Gelurile de dinţi cu benzocaină (un anestezic local) reduc, într-adevăr, durerea şi pot lăsa bebeluşului o senzaţie de “abia ieşit de la dentist”.  Dr. Diana Popa avertizează că ingredientele acestui gel pot deveni o problemă, „mai ales că unii copii resping senzaţia de umflat, amorţit, la fel cum urăsc durerea. Şi, ca orice produs medicamentos, are şi reacţii adverse care pot provoca alergii sau, mult mai grav, poate fi toxic pentru organismul încă firav al unui bebeluş”.

Un alt medicament, la fel de eficient împotriva durerii, este şi ibuprofenul sirop, care calmează durerea, reduce inflamaţia şi ajută în cazul problemelor cu somnul.

Nu apela la cel mai vechi şi periculos remediu – alcoolul! În trecut şi, ocazional, chiar în zilele noastre, băuturile alcoolice au fost primele remedii folosite de părinţii ai căror bebeluşi treceau prin crizele primului dinţişor (pentru că bebeluşul experimentează o stare nouă, în care nu ştie ce se petrece cu el). Alcoolul calmează durerile asociate erupţiei dinţilor şi disconfortul gingival, dar efectul său toxic direct poate conduce la hipoglicemie severă şi leziuni cerebrale, chiar dacă este folosit în cantităţi mici.

Îngrijirea post-dentiţie

Dinţii au erupt, iar tu ai scăpat de dureri, plânsete şi nopţi nedormite. Însă nici acum nu e momentul să te culci pe o ureche: trebuie să începi un program obligatoriu de îngrijire dentară zilnică ce va include şi vizita la pedodont la fiecare 6 luni.
Până acolo însă, dr. Diana Popa recomandă „curăţarea zilnică a gingiilor şi a dinţilor cu tifon sau cu o periuţă de dinţi moale, iar în jurul vârstei de  6 luni, începerea tratamentului cu fluor, chiar dacă mai sunt dinţi care se află sub gingie”.

De îngrijirea atentă şi sănătatea dinţilor primari depinde trăinicia celor definitivi. E adevărat că viaţa lor e scurtă, dar trebuie îngrijiţi ca şi cum i-am păstra pentru totdeauna. Pasul cel mai greu este să îţi înveţi copilul să se spele singur pe dinţi. Printre plânsete, râsete, poveşti cu zmei şi crăiese, învaţă-l că şi dantura lui este o poveste care va avea un final fericit, doar cu îngrijirea cuvenită.

Un alt sfat pentru dezvoltarea dinţilor şi a oaselor puternice este consumul zilnic de vitamina D pe cale orală, până la vârsta de 2 ani şi 4 luni. După această perioadă, este indicat ca până la 7-8 ani, administrarea vitaminei să se facă doar în sezonul rece (septembrie-aprilie).

Bunele obiceiuri de îngrijire a dinţilor învăţate devreme vor deveni nepreţuite atunci când copilul tău va începe să capete dinţii definitivi şi îl vor ţine departe de carii, principala afecţiune de care suferă copiii şi preşcolarii. 

Caria de biberon apare chiar din scutece

Caria de biberon se formează din cauza lichidelor îndulcite – ceaiurile, sucurile şi laptele praf cu care sunt hrăniţi cei mici, iar riscul creşte proporţional mai ales dacă sugarii adorm cu biberonul în gură sau folosesc în permanenţă suzeta. „Caria de biberon apare în jurul vârstei de 2 ani şi progresează rapid, de la o pată albă pe dinte, semn al demineralizării smalţului, la o afectare mai profundă. 

Durerea rezultată din această progresie duce la refuzul copilului de a se hrăni, iar dacă nu este tratată cu rigurozitate, poate afecta şi dantura permanentă, dinţii pot creşte unii peste alţii, fiindcă oasele maxilare nu sunt suficient dezvoltate”, atenţionează dr. Diana Popa, medic dentist.

Sigilarea dentară – Mai bine să previi, decât să tratezi!

Cum copiii sunt fascinaţi de tot ce e dulce, colorat, aromat, îi poţi feri de cariile dentare prin sigilări – cea mai modernă şi non-invazivă modalitate de prevenţie dentară, care poate fi făcută atât la dinţii definitivi, cât şi cei de lapte.

Cariile dentare sunt afecţiuni ale căror complicaţii duc la pierderea precoce a dinţilor de lapte, la apariţia unor anomalii grave la dinţii definitivi, anomalii de formă, erupţie, faciale şi de muşcătură. În concluzie, sigilarea dinţilor temporari este o metodă de prevenire a apariţiei complicaţiilor de erupţie a dinţilor permanenţi.

Realizată între 5-15 ani, sigilarea şi-a dovedit eficienţa cu până la 80% împotriva cariilor, fiind o procedură rapidă, simplă şi nedureroasă de prevenţie dentară.

Practic, procesul este următorul: „suprafaţa dintelui este pregătită, curăţată şi uscată, se aplică apoi sigilantul sub formă de plastic lichid (acest material putând varia) şi se întăreşte cu ajutorul unei lămpi cu lumină albastră”, explică dr. Popa. După aplicare, medicul stomatolog verifică dacă sigilantul afectează sau nu muşcătura (ocluzia).
.
Sigilarea dinţilor permanenţi are tot un rol preventiv împotriva apariţiei cariei şi a complicaţiilor ulterioare. De aceea, „noi recomandăm sigilarea dinţilor imediat ce au apărut pe arcadă şi o vizită de control 2 ori pe an la medicul pedodont”, adaugă Dr. Diana Popa.

Noua tehnologie dentară, disponibilă şi la Dr. Leahu – Clinici Dentare, transformă prima vizită a copilului tău în cabinetul stomatologic, într-o poveste cu eroi de basm, în care personaje precum Albă ca Zăpada, Zâna Măseluţă, cei 7 pitici şi pedodontul, deghizat în costum de sărbătoare, înving orice teamă de bau-bau.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”