Cariile la diferite vârste

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dentare. Principalele cauze ale apariţei acesteia sunt prezenţa plăcii bacteriene la nivelul suprafeţei dentare şi creşterea nivelului pH-ului din cavitatea bucală.
  • Publicat:
Cariile la diferite vârste

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dentare. Principalele cauze ale apariţei acesteia sunt prezenţa plăcii bacteriene la nivelul suprafeţei dentare şi creşterea nivelului pH-ului din cavitatea bucală.

Cariile pot apărea încă din primii ani de viaţă şi se formează din cauza acţiunii zahărului sau a laptelui pe care îl bea copilul pe timpul nopţii. Odată ajuns în cavitatea orală, acesta devine suport pentru bacterii, dezvoltând astfel un pH ridicat. De aceea, părinţii trebuie să fie atenţi nu doar la lichidele pe care copilul le bea, ci şi la frecvenţa consumului.

Deşi cariile de biberon afectează dinţii de lapte, pe care copilul oricum îi pierde, nu trebuie neglijată importanţa dentiţiei primare. Pe lângă dureri, poate fi afectată şi dentiţia definitivă.

Însă, frecvenţa ridicată a cariei dentare la vârste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie, printre care fluorizarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă. Dinţii permanenţi îşi încep mineralizarea din momentul naşterii, procesul încheindu-se în jurul vârstei de 12 ani. Dacă în acest interval de timp copilul primeşte suplimente de fluor se obţine efectul cariostatic (aceşti dinţi nu se vor mai caria).

La adolcescenţi, prezenţa cariei, la nivel global, se regăseşte, ca şi în cazul adulţilor, într-un procent destul de mare. Tinerii ai căror dinţi sunt în creştere dezvoltă carii pentru că mineralele din compoziţie nu sunt stabile şi pot fi îndepărtate cu uşurinţă de acizi. În cazul acestora, caria poate fi prevenită prin efectuarea sigilărilor dentare. Acestea reprezintă o măsură de prevenire a formării cariilor pe suprafeţele dentare care prezintă şanţuri, prin umplerea acestora cu un material compozit.

Pe măsură ce erup, se recomandă sigilarea molarilor şi premolarilor, alături de o igienă foarte bună, care trebuie menţinută pe tot parcursul vieţii. În cazul apariţiei cariei, aceasta se îndepărtează, iar substanţa dentară lipsă se înlocuieşte printr-o obturaţie (plombă) estetica din material compozit sau ceramică.

Nu trebuie uitate complicaţiile cariilor, care pot afecta pulpa dentară, ducând, în unele situaţii foarte grave, la distrugerea aproape în totalitate a dintelui, fiind necesară extracţia.

Caria este prezentă, deşi cu o incidenţă mai scăzută, şi la bătrâni. Aceasta apare din cauza calitaţii şi cantităţii mai scăzute a salivei, dar şi din cauza retracţiei gingivale, caz în care cariile apar la nivelul rădăcinilor dinţilor. În cazul purtării protezelor dentare parţiale (când mai există dinţi pe arcada dentară), igiena este foarte importantă, deoarece croşetele protezelor pot reţine alimentele care vor determina apariţia cariilor pe suprafeţele dentare respective.

În toate situaţiile, prezenţa cariilor presupune o vizită la cabinetul stomatologic pentru soluţionarea problemei, deşi este de dorit surprinderea acestora în faze incipiente.

În acest sens sunt recomandate controalele periodice, folosirea pastei de dinţi, a aţei dentare şi a apei de gură.
Încearcă gama Clinic Line Gum Protection, de la Bend-a-Med. Pasta de dinţi ajută la reducerea problemelor gingivale în 4 săptămâni şi protejează împotriva viitoarelor probleme gingivale. Are cel mai înalt nivel de Complex de Staniu dintre produseleBlend-a-Med. Acesta luptă împotriva bacteriilor şi este dovedit clinic că inhibă dezvoltarea plăcii bacteriene, ajutând la prevenirea problemelor gingivale.

Aţa dentară are o textură moale şi flexibilă care este delicată cu dinţii şi gingiile, iar tehnologia de alunecare ajută la penetrarea şi îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi. Apa de gură luptă eficient împotriva bacteriilor, testele clinice demonstrând că inhibă dezvoltarea plăcii bacteriene. Efectul său durează până la 12 ore.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cadouri pentru sănătatea familiei tale
Cadouri pentru sănătatea familiei tale
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân