Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Dr. Alina Stanescu-Popp: despre intoleranţa la gluten şi boala celiacă

Dr. Alina Stanescu-Popp, despre intoleranţa la gluten: "Este nevoie de educarea şi înţelegerea faptului că „sunt diferit”" Dr. Alina Stanescu-Popp, despre intoleranţa la gluten: "Este nevoie de educarea şi înţelegerea faptului că „sunt diferit”"
Boala celiacă este o afecţiune autoimună, provocată de intoleranţa la gluten, care poate apărea la orice vârstă şi care afectează peste 200.000 de români, conform estimărilor Centrului de Management pentru Boală Celiacă. Singurul tratament al acesteia este dieta strictă fără gluten pentru tot restul vieţii. Atunci când diagnosticul nu este depistat corect, persoanele dezvoltă afecţiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la deces. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Stanescu-Popp, pediatru gastroenterolog, alături de care am vorbit despre cele două afecţiuni, diferenţele dintre ele, dar şi despre metodele de depistare.

 

CSID: Cum apare intoleranţa la gluten? Are legătură cu vârsta şi stilul de viaţă sau pacientul se confruntă cu această afecţiune încă de la naştere?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Intoleranţa la gluten de tip autoimun (sau boala celiacă) nu apare niciodată de la naştere, ci se declanşează cândva pe parcursul vieţii, la orice vârstă. Aceasta este în relaţie cu stilul de viaţă. Cantităţile foarte mari de gluten la copilul mic (cu vârsta sub doi ani) pot conduce la debutul precoce al bolii celiace. Debutul bolii poate fi facilitat de un eveniment cu grad ridicat de stres pentru organism precum o infecţie intestinală, intervenţie chirurgicală sau accident, stres emoţional de intensitate mare. În urma unui eveniment de acest fel copilul sau adultul predispus îşi poate pierde toleranţa la gluten şi boala se poate instala.

Intoleranţa la gluten de tip nonimun (sau sensibilitatea la gluten nonceliacă) este o entitate care aparţine aproape în exclusivitate adultului şi poate fi temporară. Nu este foarte bine stabilit dacă glutenul este întotdeauna cauza discomfortului, se discută şi de implicarea altor componente ale grâului.

CSID: Cum se manifestă intoleranţa la gluten şi boala celiacă?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Cele două afecţiuni au manifestări extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică, osteoporoză precoce sau enzime hepatice modificate.

CSID: Care sunt diferenţele dintre boala celiacă şi intoleranţa la gluten?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Boala celiacă are în spate un mecanism imunologic (o reacţie aberantă a sistemului imunitar), în timp ce intoleranţa la gluten nonimună (sau sensibilitatea la gluten nonceliacă) nu are mecanism imunologic, nu este implicat sistemul imunitar. În plus faţă de gluten, se pare că şi alte componente ale grâului o pot provoca.

CSID: Cu ce alte afecţiuni pot fi cele două confundate?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Cele două afecţiuni pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbţie, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.

CSID: Ce afecţiuni pot declanşa boala celiacă şi/sau intoleranţa la gluten?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Boala celiacă şi intoleranţa la gluten nonimună (sau sensibilitatea la gluten nonceliacă) au manifestări diferite şi pot provoca tulburări digestive de orice fel, anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică, osteoporoză precoce sau modificări la nivelul enzimenlor hepatice.  

Intoleranţa la gluten şi boala celiacă: reguli alimentare

CSID: Persoanele care se confruntă cu boală celiacă şi/sau intoleranţă la gluten trebuie să urmeze un regim special. În ce constă acesta?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Pacienţii diagnosticaţi cu boală celiacă sau intoleranţă la gluten nonimună trebuie să respecte o dietă strictă fără glutenul din grâu şi fără prolamine înrudite (secalina din secară, ordeina din orz) pentru toată durata vieţii.

CSID: Să presupunem că o persoană care suferă de intoleranţă la gluten a făcut o greşeală alimentară şi, fără să vrea, a consumat un aliment care îi poate face rău. Ce probleme pot apărea?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Pentru o persoană care suferă de aceste afecţiuni, consumul unui aliment care conţine gluten va iniţia procesul imun aberant. Iniţial pot să nu apară probleme evidente, însă la repetarea „greşelii” se reinstalează boala celiacă.

CSID: În acest moment, la nivel mondial, doar 12% - 15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. De ce atât de puţini?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Procentul mic al persoanelor diagnosticate este o cauză a numărului mare de persoane cu boală celiacă asimptomatică şi a numărului mare de persoane cu simptome nespecifice, cu intensitate moderată, care se adresează târziu medicului. O altă cauză este lipsa diagnosticului.

Ce presupune diagnosticul

CSID: Cum sunt depistate boala celiacă şi intoleranţa la gluten?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Boala celiacă şi intoleranţa la gluten nonimună (sau sensibilitatea la gluten nonceliacă) pot fi diagnosticate prin investigaţii de sânge confirmate şi, în funcţie de caz, prin biopsie intestinală.

CSID: La ce riscuri se expun pacienţii care îşi pun singuri un diagnostic?

Dr. Alina Stanescu-Popp: În această situaţie există riscul apariţiei complicaţiilor bolii netratate, uneori ireversibile: osteoporoză, infertilitate, malignizare, tulburări neurologice ca neuroaptia periferică şi ataxia cerebeloasă gluten-indusă.

CSID: Cum arată viaţa unei persoane care se confruntă cu boala celiacă sau intoleranţa la gluten?

Dr. Alina Stanescu-Popp: Boala celiacă şi intoleranţa la gluten nonimună impun disciplină şi înţelegerea problemei, tenacitate pentru aderenţa permanentă la dietă, consum de timp important şi consum financiar ridicat. Mai mult decât atât, este nevoie de educarea anturajului şi înţelegerea faptului că „sunt diferit”, dar că în acelaşi timp pot avea un parcurs normal al vieţii dacă evit alimentul care dăunează, agresorul permanent fiind glutenul.

 

Kaufland, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten, oferă posibilitatea testării gratuite prin caravana „România fără Gluten” – prima caravană naţională de informare şi testare privind boala celiacă. Aceasta va ajunge în 9 oraşe din ţară, începând cu 15 iulie şi va include sesiuni de testare rapidă de sânge pentru depistarea bolii celiace, sesiuni de informare pentru pacienţi şi cursuri pentru profesionişti „Diagnostic si urmărire în Boala Celiacă”.



Citește și:
Analfabetismul funcţional: cum să-i facem pe copii să citească
Senzaţiile fantomă: ce sunt şi ce le declanşează
Viagra, acum şi pentru femei. Cum funcţionează
Exclusiv Online - 26.06.2019
Citește pe descopera.ro
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai amplu studiu de până acum MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai...
De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19 De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat? Acestea sunt mașinile cu care mergi la sigur! Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat?...
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști....
Este OFICIAL! Vestea de ultimă oră de...
Descopera.ro
O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA coronavirusului, detectată de cercetători olandezi O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA...
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât...
PARODIA momentului despre CORONAVIRUS -...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .