Gluten: când poate fi periculos

Află când, într-adevăr, glutenul poate genera probleme de sănătate: când ai intoleranţă la gluten, boală celiacă, sensibilitate la gluten non-celiacă.
  • Publicat:
Gluten: când poate fi periculos

Glutenul pare să genereze, cel puţin în ultima vreme, destule probleme de sănătate. Cu toate acestea, este bine să ştim ce anume este glutenul şi cât la sută din populaţie este în mod real afectată de intoleranţa la gluten. Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu această dilemă, poţi adopta o dietă  fără gluten şi vezi cum te simţi, mai ales că sunt nenumărate cereale cu care poţi înlocui grăul. Află câteva informaţii utile despre gluten şi modul în care acţionează asupra sănătăţii noastre!

Glutenul: ce este

Glutenul este o familie de proteine găsite în cereale cum ar fi grâul, secara şi orzul. Din boabele care conţin gluten, grâul este de departe cel mai frecvent consumat. Cele două proteine principale din gluten sunt glutenina şi gliadina. Gliadina este responsabilă pentru majoritatea efectelor negative asupra sănătăţii. Când făina este amestecată cu apă, proteinele de gluten formează o reţea lipicioasă care are o consistenţă asemănătoare lipiciului. Această proprietate asemănătoare lipiciului face aluatul elastic şi dă pâinii capacitatea de a se ridica atunci când este coaptă. De asemenea, oferă o textură tipică, atât de plăcută.
Interesant este faptul că numele glu-ten este derivat din această proprietate asemănătoare lipiciului aluatului umed.

Glutenul: ce probleme cauzează

Majoritatea oamenilor tolerează bine glutenul. Cu toate acestea, el poate provoca probleme persoanelor cu anumite probleme de sănătate, precum boala celiacă, sensibilitatea la gluten, alergia la grâu şi altele.

Boala celiacă

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranţă la gluten. Aceasta afectează aproximativ 0,7-1% din populaţie. Este o tulburare autoimună şi implică tratarea glutenului ca organism invadator străin. Sistemul imunitar atacă glutenul, precum şi căptuşeala intestinului. Acest lucru dăunează peretelui intestinal şi poate provoca deficienţe nutritive, anemie, probleme digestive severe şi risc crescut de afecţiuni. Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt disconfortul digestiv, afectarea ţesutului intestinului subţire, balonarea, diareea, constipaţia, cefaleea, oboseala, erupţiile cutanate, depresia, scăderea în greutate şi fecalele urât mirositoare. Cu toate acestea, unii oameni cu boală celiacă nu au simptome digestive, dar pot avea altele precum oboseală sau anemie. Din acest motiv, boala celiacă poate fi foarte dificil de diagnosticat. De fapt, până la 80% dintre persoanele cu boala celiacă nu ştiu că o au.

Sensibilitatea la gluten non-celiacă

Există mulţi oameni care nu testează pozitiv boala celiacă, dar reacţionează negativ la gluten. Această afecţiune se numeşte sensibilitate la gluten non-celiacă. În prezent, nu se ştie câte persoane au această afecţiune, dar se estimează a fi în intervalul de 0,5-13%. Simptomele sensibilităţii glutenului includ diaree, dureri de stomac, oboseală, balonare şi depresie.

Nu există o definiţie clară a sensibilităţii glutenului non-celiac şi diagnosticul se face atunci când un pacient reacţionează negativ la gluten, dar boala celiacă şi alergiile au fost excluse. Cu toate acestea, unii experţi consideră că aceasta nu este o condiţie reală. Ei cred că efectele adverse sunt imaginare sau cauzate de alte substanţe decât glutenul.

Un studiu a analizat aproape 400 de persoane cu intoleranţă la gluten auto-diagnosticată şi a investigat dacă acestea s-au îmbunătăţit pe o dietă fără gluten. Rezultatele au arătat că numai 26 de persoane au avut boala celiacă, în timp ce 2 au avut alergii la grâu. Numai 27 dintre cele 364 de persoane rămase au fost diagnosticate ca fiind sensibile la gluten.

Acest lucru înseamnă de fapt că din cei 400 de oameni care credeau ca erau intoleranţi la gluten, doar 55 de persoane (14,5%) aveau de fapt o problema cu acesta. Prin urmare, mulţi oameni care cred că sunt intoleranţi la gluten au de fapt alte cauze pentru simptomele lor.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare digestivă obişnuită care produce simptome cum ar fi dureri abdominale, crampe, balonare, gaze şi diaree.

Este o afecţiune cronică, dar mulţi oameni îşi pot gestiona simptomele prin dietă, schimbări de stil de viaţă şi gestionarea stresului.

Dieta fără gluten

Adoptarea unei diete fără gluten poate fi destul de dificilă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să începi să citeşti etichetele cu privire la tot ceea ce consumi. În curând vei realiza că glutenul, în special grâul, se adaugă la un număr surprinzător de alimente. Evită alimentele prelucrate, cerealele şi boabele care conţin gluten.
Există câteva seminţe şi cereale care sunt în mod natural fără gluten şi sunt disponibile chiar şi pentru achiziţionarea online: porumb, orez, quinoa, in, mei, tapioca, hrişcă şi ovăz.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân