Cum să ţii diabetul sub control

Diabetul este o afecţiune frecventă. Ştiinţa face paşi uriaşi în direcţia gestionării pe termen lung a problemelor ridicate de diabet şi preconizează că anumite tratamente ar putea duce la vindecare. Înţelegând mai bine această maladie şi ştiind care sunt cerinţele şi restricţiile tratamentelor specifice, fiecare persoană diabetică va putea duce o viaţă perfect normală.
  • Publicat:
Cum să ţii diabetul sub control

Diabetul este o afecţiune frecventă. Ştiinţa face paşi uriaşi în direcţia gestionării pe termen lung a problemelor ridicate de diabet şi preconizează că anumite tratamente ar putea duce la vindecare. Înţelegând mai bine această maladie şi ştiind care sunt cerinţele şi restricţiile tratamentelor specifice, fiecare persoană diabetică va putea duce o viaţă perfect normală.

La ora actuală, nu există nici un tratament sau remediu definitiv pentru vindecarea sau stoparea diabetului de tip 2, dar este posibilă controlarea lui, pentru a preveni complicaţiile.

Tratarea bolii comportă mai multe etape. În primul rând, diabetul de tip 2 poate fi controlat dacă diabeticii îşi modifică puţin modul de viaţă, pentru a se simţi în continuare bine şi a preveni complicaţiile acute şi cronice asociate adesea acestei boli. Asemenea modificări pot fi de ajuns pentru revenirea a aproape o jumătate dintre diabeticii de tip 2.

Una dintre priorităţi este impunerea unui regim alimentar echilibrat. Orarul meselor, calitatea nutritivă a ingredientelor şi cantitatea alimentelor consumate joacă un rol important în menţinerea unei proporţii normale de zahăr în organism.

Specialiştii îi pot ajuta pe diabetici să facă alegeri nutriţionale potrivite nevoilor lor. Şi activitatea fizică trebuie să facă parte din tratament, deoarece s-a demonstrat că mişcarea contribuie la diminuarea nivelului de glucoză din sânge şi la păstrarea sănătăţii vaselor sangvine.

Menţinerea greutăţii normale constituie, pe de altă parte, un element-cheie al tratamentului, fiindcă obezitatea reprezintă un factor de risc important în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Medicaţie eficientă

Dar dacă regimul alimentar, menţinerea greutăţii normale şi mişcarea nu sunt de ajuns pentru stabilirea glicemiei la nivel optim, poate fi necesară adăugarea unui tratament medicamentos corespunzător, pe termen lung sau scurt. Pe piaţă, sunt disponibile multe medicamente eficiente.

Pentru diabetul de tip 1, medicaţia obişnuită constă întotdeauna în insulină. Cât despre remediile prescrise pentru diabetul de tip 2, acestea sunt în general administrate pe cale orală, cu toate că unii diabetici de tip 2 au nevoie şi de insulină.

Medicamentele recomandate lor pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge se numesc hipoglicemiante orale. Acestea sunt de mai multe tipuri şi acţionează în diferite feluri.

Aceste categorii diferite de medicaţie sunt folosite uneori în combinaţie, pentru a le fi îmbunătăţită eficacitatea. Şi măsurarea glicemiei face parte din tratament.

Este un test simplu, pe care învăţăm să-l facem singuri acasă cu un mic aparat, ce ne asigură că procentajul de glucoză din sânge rămâne apropiat de normal.

În alimentaţie

Surse naturale de fructoză

Majoritatea fructelor (cu excepţia strugurelui, a bananei coapte şi a pepenelui galben), legumelor şi produselor lactate au un indice glicemic scăzut. Nu există nici un motiv de a le recomanda diabeticilor să evite aceste surse naturale de fructoză, de genul fructelor şi anumitor legume.

În marea lor majortate, ele sunt nişte excelente furnizoare de fibre alimentare, iar acestea au proprietatea de a încetini absorbţia colesterolului şi, într-o mai mică măsură, a zaharurilor. În ceea ce priveşte legumele, ele sunt la fel de interesante, pentru că au un raport caloric scăzut şi induc rapid senzaţia de saţietate.

Acizii graşi Omega 3

Deşi diabeticii care vor să reducă consumul de carne grasă pot să se orienteze spre proteine vegetale, ei nu ar trebui să piardă din vedere peştele; ba chiar ar putea să mărească consumul de peşte. Într-adevăr, chiar dacă este vorba de o sursă bună de proteine, peştele conţine puţine grăsimi saturate.

Organismul nostru nu poate să producă Omega 3. Singura posibilitate e să mâncăm alimente sau suplimente care conţin aceşti acizi. Ei se găsesc în mod aproape exclusiv în peştii graşi şi în uleiurile lor: scrumbie, somon (nu de crescătorie), hering, sardină, ton şi păstrăv.

De asemenea, îi putem găsi în uleiul şi în sămânţa de in, precum şi în uleiul şi în sămânţa de cânepă. Nucile şi seminţele oleaginoase conţin, şi ele, grăsimi mononesaturate şi antioxidanţi. Este recomandat ca săptămânal să fie consumate 3, 4 porţii de peşte bogat în acizi graşi Omega 3.

Frecvenţa meselor şi a gustărilor

Frecvenţa meselor constituie un element fundamental în controlul diabetului şi este importantă pentru toţi bolnavii, ca şi pentru cei care nu vor să se îmbolnăvească, însă mai ales pentru persoanele diabetice care iau medicamente.

Trebuie să se vegheze ca aportul alimentar să fie bine repartizat pe durata zilei.

Atenţie! O persoană diabetică nu ar trebui să sară niciodată peste o masă – este recomandat să lase un interval de 4-6 ore între mese şi să ia gustarea la 3 ore după fiecare masă.

Mai multe informaţii găsiţi în: “Ghid practic pentru diabetici. Măsuri preventive, tratamente, alimentaţie corectă” de Yves Mallette; www.humanitas.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân