Ce se întâmplă de multe ori în timpul somnului

Nimeni nu ştie exact de ce dormim, însă cercetătorii continuă să lucreze la acest fenomen.
  • Publicat:
Ce se întâmplă de multe ori în timpul somnului

Nimeni nu ştie exact de ce dormim, însă cercetătorii continuă să lucreze la acest fenomen.

Iată cinci descoperiri despre somn:

1. Somnul întrerupt este mai rău decât să stai treaz

A nu dormi destul te poate face morocănos. Te poţi simţi mult mai rău dacă somnul tău este întrerupt, în comparaţie cu a merge mai târziu la culcare. Cercetătorii au descoperit că oamenii care experimentează somnul întrerupt sunt mai puţin energici decât cei care au adormit mai tarziu, dar care au avut un somn continuu.

2. Viaţa modernă nu îţi fură somnul

Tehnologia secolului trecut era acuzată pentru că ţinea oamenii treji mult peste ora la care trebuiau să doarmă. Însă un studiu din 2015 afirmă faptul că oamenii moderni nu dorm mai puţin decât strămoşii lor, de fapt, dorm chiar mai mult.

Cercetătorii au urmărit obiceiurile legate de somn ale oamenilor care trăiesc în societăţile contemporane din Africa şi din America de Sud. Au descoperit că oamenii ce locuiesc acolo dorm mai puţin de 6 ore jumătate pe noapte – iar un american obişnuit doarme între 7 şi 8 ore.

3. Uneori dormim cu jumătate de creier treaz

Se ştie că animalele marine, precum delfinii, dorm doar cu jumătate de creier. Un studiu recent a găsit dovezile unui fenomen similar la oameni. Aceştia au participat la un studiu legat de somn. În prima noapte în care au dormit în laborator, au arătat mai multă activitate în emisfera stângă a creierului în timpul somnului decât în emisfera dreaptă.

A avea o emisferă trează în timpul somnului poate fi o strategie de supravieţuire a oamenilor când sunt într-un spaţiu nou – emisfera stângă poate servi drept „paznic de noapte”, care te trezeşte când eşti în pericol.

Citeşte continuarea descoperirilor surprinzătoare pe Descoperă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”