Cancerul: poţi îmbătrâni fără să ai parte de el!

Fără discuţie, cancerul apare odată cu vârsta. 80% dintre cazuri se întâmplă după 65 de ani, iar până la sfârşitul vieţii cam o treime dintre noi vom fi atinşi de cancer. Dar el nu e cauzat numai de îmbătrânire. Apare mai târziu deoarece longevitatea asigură cancerului o mai lungă perioadă de incubaţie pentru a se dezvolta.
  • Publicat:
Cancerul: poţi îmbătrâni fără să ai parte de el!

Fără discuţie, cancerul apare odată cu vârsta. 80% dintre cazuri se întâmplă după 65 de ani, iar până la sfârşitul vieţii cam o treime dintre noi vom fi atinşi de cancer.

Dar el nu e cauzat numai de îmbătrânire. Apare mai târziu deoarece longevitatea asigură cancerului o mai lungă perioadă de incubaţie pentru a se dezvolta.

Nu este un fenomen care apare peste noapte, asemeni unei infecţii.

E un proces lung şi lent care are loc în 20, 30, 40 de ani, pe măsură ce celulele sunt bombardate cu radicali libreri, determinând mutaţii genetice ale ADN-ului, urmate de ani plini de mici ocazii favorabile de a se transforma în tumori care apoi se răspândesc şi la nivelul altor ţesuturi din organism. Cancerul este un viitor care se apropie încet. O îmbolnăvire descoperită astăzi este, de fapt, rezultatul catastrofelor determinate de radicali liberi care au început să apară acum câteva decenii şi care încă se adună.

Cercetătorii de la Universitatea de Sud a statului California au demonstrat efectul dezastruos pe care timpul îl are asupra celulelor. Ei au descoperit că mutaţiile sunt de 13 ori mai frecvente la nivelul celulelor sângelui şi de 40 de ori mai numeroase în celulele splinei în cazul persoanelor de peste 60 de ani, comparativ cu cele sub 20 de ani.

„O astfel de acumulare de mutaţii poate activa sau dezactiva genele de-a lungul timpului, dând naştere cancerului”, spun specialiştii. Astfel, cancerul este o altă consecinţă aleatorie a rezistenţei slăbite a celulei la deteriorarea produsă de radicalii liberi. Totuşi, dacă vei reuşi să împiedici această acumulare de mutaţii, vei pune o piedică puternică în calea cancerului.

„Nu te îmbolnăveşti de cancer pentru că îmbătrâneşti ci pentru că, trăind mai mult, dai timp mutaţiilor din celule să se acumuleze, stârnind cancerul, printre alte catastrofe. Refăcând apărarea celulelor, îl poţi întârzia sau chiar amâna o viaţă întreagă. Nu toată lumea se îmbolnăveşte de cancer şi, cu siguranţă, poţi îmbătrâni şi fără el!”

Riscul îmbolnăvirii de cancer e influenţat de zestrea genetică, stilul de viaţă, mediu şi interacţiunile subtile dintre acestea. Dar dacă ridici barierele, de orice natură, în orice moment al vieţii, ele pot împiedica dezvoltarea cancerului.

Cei mai puternici luptători, aflaţi sub controlul tău, sunt celebrii antioxidanţi. Chiar şi după semnalele precanceroase sau după declanşarea bolii, antioxidanţii pot mări şansa de supravieţuire. Anumiţi experţi cred că putem scăpa de marea majoritate a formelor de cancer urmând o dietă corespunzătoare, luând antioxidanţi şi nefumând!

Ceea ce trebuie să faci este să fereşti celulele de deteriorare la care genele (numite oncogene) sunt supuse prin proliferarea sălbatică a celulelor care se acumulează şi se transformă în cancer.

Micşorează deteriorarea pe cât posibil scăpând de expunerea la acţiunea radicalilor liberi, cum ar fi fumatul, care schimbă ireparabil codul genetic al celulelor, făcându-le maligne. În acelaşi timp, încearcă să opreşti declinul rezistenţei celulelor, care le micşorează capacitatea de luptă împotriva radicalilor liberi.

O strategie antiîmbătrânire: cum să spui NU cancerului!

  • Mănâncă cinci sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi! Dovada că fructele şi legumele conţin agenţi puternici care stopează şi încetinesc evoluţia cancerului este copleşitoare. Aproape 200 de studii au descoperit că fructele şi legumele micşorează riscul de cancer, chiar şi în cazul persoanelor în vârstă, cu 50%!
  • Bea ceai alb! E plin de antioxidanţi, fereşte animalele de laborator de cancer şi este asociat cu un risc mai scăzut legat de diferite forme de cancer în cazul oamenilor.
  • Redu consumul de carne roşie! E asociată cu cancerul de colon, sân sau prostată.
  • Redu consumul de grăsime animală saturată! Produce cancer ovarian sau forme fatale de cancer de sân.
  • Fii prudent cu alcool-ul! Mai mult de un pahar pe zi măreşte riscul de cancer de sân la femei. De asemenea, consumul excesiv de bere este asociat cu cancerul rectal.
  • Mănâncă mai multă proteină de soia din făina sau laptele de soia, tempeh, tofu şi cereala integrală însăşi. Boabele de soia sunt bogate în agenţi anticancerigeni şi par să prevină în special cancerul de sân sau de prostată.
  • Ia vitamine şi minerale, cel puţin o pastilă de multivitamine şi minerale pe zi, pentru a ridica sistemul de apărare al celulelor măcar la un nivel minim!
  • Dacă fumezi, renunţă acum!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Cum ne protejăm sistemul imunitar!
Cum ne protejăm sistemul imunitar!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”