Alergia la bradul de Crăciun – simptome, cauze, soluții

Ce simptome poți avea dacă te confrunți cu alergie la bradul de Crăciun și care sunt soluțiile recomandate de specialiști.
  • Publicat:
Alergia la bradul de Crăciun - simptome, cauze, soluții
Sursa foto: Shutterstock

Sărbătorile de iarnă sunt la un pas distanţă. Unul dintre cele mai frumoase momente este alegerea şi îmbodobirea bradului de Crăciun. Dar ce te faci când, brusc, simţi că este ceva în regulă cu tine?

Probabil ai auzit deja de „Sindromul bradului de Crăciun”, dar sună ca o adevărată… glumă. Ei bine, oamenii de ştiinţă au descoperit că bradul de Crăciun poate să creeze, într-adevăr, anumite probleme de sănătate. Astfel că, uneori, acest simbol al veseliei şi al magiei poate să îţi distrugă cu adevărat sărbătorile.

Află mai jos cum se manifestă alergia la bradul de Crăciun și care sunt soluțiile.

Cum depistezi alergia la bradul de Crăciun?

„Brazii cresc într-un mediu umed şi devin astfel un cuib perfect pentru mucegai”, afirmă Maureen Jenkins, director de servicii clinice la Allergy UK.

Simptomele sunt uşoare la început şi nu afectează persoanele alergice din prima zi când au instalat bradul. Totuşi, după o vreme, situaţia se poate înrăutăţi considerabil. Asta din cauza căldurii din locuinţe, care face ca mucegaiul din brad să se extindă mai repede în încăpere.

În urma unui studiu realizat pe tema „sindromului bradului de Crăciun” a fost descoperit faptul că există foarte multe persoane care prezintă afecţiuni respiratorii în perioada Crăciunului, din cauza prezenței bradului natural în casă.

De asemenea, cercetătorii care au condus studiul au descoperit că particulele de mucegai din casă se înmulţesc cu aproximativ 5.000 pe metru pătrat în maximum două săptămâni după ce bradul a fost instalat. Și praful care se acumulează pe crengile bradului pot fi de vină pentru apariția alergiilor.

Autorii studiului susţin că cele mai frecvente simptome întâlnite în acest caz au fost tusea persistentă, strănutul şi lăcrimarea ochilor în cazul copiilor. Maureen Jenkins susţine că aceste particule de mucegai pot să ducă şi la înroșirea ochilor sau secreţii nazale.

Care este soluţia?

Sfatul celor de la Allergy UK este să te asiguri că bradul este foarte bine curăţat înainte să îl instalezi în casă. O opţiune mai sigură, totuşi, este achiziţionarea unui brad artificial, dar chiar şi acesta ar trebui curăţat de praf şi alte reziduuri înainte de instalarea lui în casă.

Cu toate acestea, nu doar bradul de Crăciun este elementul care poate să cauzeze probleme persoanelor predispuse la alergii. Crengile, florile în ghiveci sau orice altă plantă vie poate să cauzeze aceleaşi simptome.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”