Intoleranţa alimentară: învaţă să o depistezi şi să o tratezi!

Te balonezi uşor, ai probleme dermatologice şi migrene? Te-ai gândit că poate ai intoleranţă alimentară la unele dintre alimentele din dieta ta? Aşa că ar fi bine să iei în calcul sfatul specialiştilor şi să faci schimbările de meniu şi stil de viaţă care te vor ajuta să te simţi mai bine.
  • Publicat:
Intoleranţa alimentară: învaţă să o depistezi şi să o tratezi!

Te balonezi uşor, ai probleme dermatologice şi migrene?

Te-ai gândit că poate ai intoleranţă alimentară la unele dintre alimentele din dieta ta?

Aşa că ar fi bine să iei în calcul sfatul specialiştilor şi să faci schimbările de meniu şi stil de viaţă care te vor ajuta să te simţi mai bine.

 


Balonarea, imposibilitatea de slăbi sau de a ne îngrăşa, problemele dermatologice, migrenele, problemele de tranzit intestinal sunt doar câteva dintre simptomele intoleranţei alimentare. Ce înseamnă aceasta ? Intoleranţa alimentară presupune o reacţie de respingere a organismului faţă de anumite alimente, pe care nu le poate digera şi asimila în mod corespunzător.

Practic, la ingestia alimentului respectiv, are loc o reacţie locală inflamatorie, care repetată, va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar şi la o reacţie inflamatorie sistemică, cu repercusiuni asupra întregului organism. Rapoartele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că jumătate din populaţia globului suferă de intoleranţă alimentară (chiar dacă în acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticaţi). Iar în România, conform unor studii realizate de cei care fac teste pentru depistarea intoleranţelor alimentare, 8 din 10 români suferă de intoleranţă alimentară de un anumit grad.

Cele mai cunoscute tipuri de intoleranţă alimentară

Acestea sunt intoleranţa la gluten (un constituent al grâului, secarei, orezului şi orzului) care este responsabilă de boala celiacă (o afecţiune a sistemului imun în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire, leziuni ce afectează absorbţia normală a nutrienţilor) şi intoleranţa la lactoză. Aceasta din urmă este consecinţa unui deficit, congenital sau dobândit, a unei enzime specific mucoasei intestinale (lactaza) necesară hidrolizei lactozei. Se manifestă prin dureri abdominale şi diaree lichidă în cazul consumului de lapte şi derivate din acestea.

Alergie versus intoleranţă alimentară

Dacă alergia alimentară se manifestă prin simptome predominant cutanate şi respiratorii (mai puţin de ordin digestiv) care se observă imediat de pacient, în cazul intoleranţei alimentare, manifestările nu sunt la fel de bruşte ca în cazul alergiei, sunt extrem de diverse şi de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate şi ca atare netratate.

Rodica Nedelea, specialist în nutriţie şi dietetică, ne-a spus că cele mai multe dintre intoleranţe sunt reacţii întârziate care se manifestă după un interval de la o oră până la 3 zile de la consumului alimentului-problemă si de aceea sunt mai greu de detectat. “Dacă ai probleme de balonare, tranzit intestinal, constipaţie, sindrom de intestin iritabil, imposibilitatea de a slăbi sau de a te îngrăşa, oboseală, insomnii, boli ale tractului respirator, răceli frecvente, boli reumatice, dureri epigastrice, psoriazis, urticarie, acnee sau prurit, poţi fi şi tu în jumătatea celor ce suferă de intoleranţă alimentară”, spune Rodica Nedelea. Tot ea ne enumeră şi cele mai frecvente alimente care dau intoleranţă alimentară: grâul, laptele de vacă, laptele de capră, laptele de oaie, drojdia, roşiile, dovlecelul, ardeiul gras, fasolea verde, alunele, gălbenuşul de ou, albuşul de ou, cacaoa şi foarte rar somonul sau plătica. 

Cum depistezi dacă ai intoleranţă alimentară?

Poţi afla care sunt alimentele neagreate de organism doar cu ajutorul unor teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifică, uneori neobservată de pacient. Aceste teste pun în evidenţă prezenta anticorpilor de tip IgG specifici sintetizaţi de organism ca mijloc de apărare faţă de unele alimente.

Pinner Test, o soluţie

Ce este?

Un test prin care afli dacă ai intoleranţă alimentară la anumite alimente, o analiză inovatoare, cu o metodologie avansată (Microarray Plus). Pinner Test-ul este un instrument de medicină preventivă (se pot preveni bolile cronice şi se poate îmbunătăţi simptomatologia acolo unde ea există, după caz). Practic, în urma efectuării lui, afli care sunt alimentele benefice corpului tău. Astfel, excluzi alimentele care îţi cauzează probleme şi le poţi înlocui cu altele cu acelaşi aport nutriţional, dar care nu îţi fac rău şi care sunt tolerate de organismul tău.

Cum funcţionează

Testul se face foarte simplu, prin recoltarea câtorva picături de sânge din deget. Proba recoltată este transmisă apoi la laboratoarele Microtrace din Italia, iar în 15 zile lucrătoare din ziua recoltării, primeşti rezultatul pe e-mail şi beneficiezi de consiliere din partea unui medic nutriţionist.

Preţ 399 euro (pachet family 360 euro sau 349 euro pentru posesorii cardului Sensiblu), www.pinnertest.ro

Final sănătos

După ce ai aflat care sunt alimentele pe care organismul tău nu le tolerează, trebuie să le excluzi din alimentaţie. Specialistul în nutriţie şi dietetic, Rodica Nedelea, recomandă: “Aceste alimente trebuie evitate o perioadă de 2 până la 6 luni, (depinde de gradul intoleranţei) pentru a permite sistemului digestiv să se vindece şi să se desensibilizeze.” Aceste alimente pot fi reintroduse unul câte unul după 2, 3 sau 6 luni şi pot fi consumate din când în când, dar nu mai mult de o dată la 4 zile, pentru a scădea riscurile de a reapărea intoleranţa la vreunul dintre ele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Top 5 alimente care te scapă de stres
Top 5 alimente care te scapă de stres
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”