Cum să-ţi păstrezi creierul în cea mai bună formă: teste şi sfaturi

Nu e prea târziu să începi să urmezi câteva trucuri ce te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria.
  • Publicat:
Cum să-ţi păstrezi creierul în cea mai bună formă: teste şi sfaturi

Nu e prea târziu să începi să urmezi câteva trucuri ce te vor ajuta să-ţi îmbunătăţeşti memoria. Memoria este una dintre funcţiile de bază care ne ajută să funcţionăm ca şi indivizi în societate. Uitarea este un fenomen normal, necesar în anumite limite. Există trei forme ale uitării: totală, parţială, lapsusul.

Uitarea intervine ca o supapă care lasă să se elimine ceea ce nu mai corespunde noilor solicitări puse în fata individului. Uitarea treptată, graduală a anu¬mitor informaţii contribuie la echilibrarea sistemului cognitiv al individului.

Cum combatem uitarea?

Pentru a putea combate uitarea este bine să cunoaştem cauzele ei (învăţare neraţională, stari de oboseală, surmenaj, anxietate, etc). Este necesar să combatem nu orice fel de uitare, ci doar pe aceea care împiedică adaptarea corespunzătoare la solicitările mediului. Mai jos vom indica câteva modalităţi de combatere a uitării.

Ce putem face pentru a ne păstra memoria:

Citeşte!

Lecturarea unei cărţi nu este doar o modalitate foarte bună de a vă relaxa după o zi lungă. Un studiu publicat în 2013 sugerează că cei care adoră să citească au un risc mai scăzut de declin cognitiv spre sfârşitul vieţii decât cei care nu agreează cititul.

Mişcarea face bine

Activitatea fizică este bună atât pentru menţinerea siluetei, cât şi pentru creier. Un studiu recent menţionează beneficiile mersului pe jos care scad cu 50 % riscul de degenerare cerebrală şi Alzheimer. Alergatul uşor, mersul alert şi chiar numai plimbările uşoare pun sângele mult mai bine în circulaţie. Astfel, cu minimum de efort puteţi obţine beneficii enorme pentru întreg organismul şi mai ales pentru creier.

„Ca să îmbătrânim sănătos, creierul e bine să aibă o rezervă cognitivă cât mai mare, cât mai multe circuite şi reţele neuronale, şi atunci ieşind, făcând mişcare, socializând sau muncind până târziu, în creier sunt mai multe reţele şi dacă se întâmplă să îmbătrâneşti, ai o rezervă care să te ţină o vreme şi să acoperi deficitul” spune dr. Margareta Coşurba, medic primar neurolog.

Meditaţia

Meditaţia este cheia către fericirea înnăscută, care se află în noi şi trebuie doar descoperită. Starea de transă în care intră persoanele care meditează este adesea confundată cu pacea pura, totală.  Meditaţia regulată are un efect pozitiv asupra minţii, corpului şi sufletului celui care o practică.

Învaţă ceva nou în fiecare zi!

Te ajută să-ţi menţii creierul în formă, dar şi să te bucuri de o viaţă de calitate. Pune accent pe dezvoltarea hobby-urilor, fii deschis la noi şi acceptă noi provocări. Cercetătorii au realizat lista hobby-urilor care stimulează creierul, ajută la îmbunătăţirea memoriei, abilităţilor de planificare şi la rezolvarea mai uşoară a problemelor, indiferent de vârstă. Astfel, cititul, sportul, cântatul la un instrument, învăţarea unei limbi străine, ajută la crearea de noi căi neuronale ce-l fac să funcţioneze mai repede şi mai bine.

Un alt ajutor pentru memorie este să îi dai o pauză creierului. Pe măsura ce îmbătrâneşti, poate fi mai greu să menţii un nivel ridicat al atenţiei pentru mai multe lucruri deodată. Pierderea memoriei la persoanele în varsta e rezultatul fluxului scăzut de sânge spre creier, dublat de lipsa unei stimulări mintale. Există totuşi şi alte cauze care afectează memoria – ca, de exemplu, anemia, o tiroidă mai puţin activă, depresia şi sindromul de oboseală cronică. Un regim alimentar sărac şi un consum excesiv de alcool pot reprezenta alţi factori de risc, dar şi maladia Alzheimer duce la pierderea memoriei la vârstnici.

Jocuri de memorie

Un stil de viaţă sănătos poate sprijini sănătatea creierului tău şi chiar încuraja să dezvolte noi neuroni, un proces cunoscut ca neuroplasticitate. Şi jocurile de memorie sunt foarte importante pentru păstrarea în formă a creierului. Există o serie de jocuri pentru antrenamentul creierului, precum tetris,completarea de cuvinte încrucişate, rebus, sudoku, şah, etc. Jocurile mentale sunt destinate îmbunătăţirii performanţei creierului legat de unele aspecte precum memoria, capacitatea de concentrare, atenţia, flexibilitatea în gândire, rezolvarea problemelor, capacitatea de perfomanţă în condiţii de stres, etc.

Poţi parcurge diverse antrenamente menite a stimula funcţionarea per ansamblu a creierului sau te poţi concentra doar pe cele legate de memorie sau flexibilitate. Studiile ştiinţifice au relevat o corelaţie strânsă între astfel de jocuri şi scăderea riscului unor boli mentale precum Alzheimer. De asemenea în sudiile efectuate s-a constatat o legătură  directă între astfel de jocuri şi creşterea capacităţilor mentale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristiana Trifu
CRISTIANA TRIFU, Web-Editor. Creeză conţinut, vine cu idei, încearcă să inspire şi să ajute cât mai mulţi oameni. Este fascinată de mintea umană şi preocupată de autocunoaştere şi descoperirea de sine. Iubeşte să călătorească şi este mereu în căutarea unei noi aventuri. Îşi ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”