Ştiai că inflamaţia cronică poate duce la depresie? Iată cum o poţi ţine sub control

Se pare că inflamaţia cronică şi depresia merg mână în mână, conform unor studii realizate recent. Cu toate acestea, există o serie de trucuri pe care le poţi realiza pentru a ţine sub control apariţia inflamaţiei cronice şi totodată a depresiei. Iată câteva dintre cele mai importante şi cunoscute.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ştiai că inflamaţia cronică poate duce la depresie? Iată cum o poţi ţine sub control

Se pare că inflamaţia cronică şi depresia merg mână în mână, conform unor studii realizate recent. Cu toate acestea, există o serie de trucuri pe care le poţi realiza pentru a ţine sub control apariţia inflamaţiei cronice şi totodată a depresiei. Iată câteva dintre cele mai importante şi cunoscute.

În cazul inflamaţiilor cronice ale corpului, depresia este rezultatul încercărilor organismului de a se proteja de un răspuns inflamator şi implică hormoni şi neurotransmiţători. Simptomele depresive cel mai puternic asociate cu inflamaţia cronică includ modificarea stării de spirit, încetinirea gândirii, evitarea responsabilităţilor, modificări ale percepţiei şi modificări metabolice.

Cum influenţează inflamaţia cronică starea de spirit

Citokinele din sânge sau mesagerii inflamatorii, cum ar fi CRP, interleukina-1, interleukina-6 şi TNF-alfa sunt predictori ai depresiei şi se corelează cu aceasta.

De exemplu, în depresia melancolică, tulburarea bipolară şi depresia postpartum, celulele albe numite monocite exprimă genele pro-inflamatorii care provoacă secreţia de citokine. În acelaşi timp, sensibilitatea cortizolului scade şi cortizolul este un hormon de stres care acţionează împotriva inflamaţiei. Împreună, aceşti agenţi inflamatori transferă informaţii către sistemul nervos, de obicei prin stimularea nervului vag, care conectează intestinele şi creierul.

În timpul stărilor inflamatorii, celulele creierului numite microglia sunt activate. Când se întâmplă acest lucru, o enzimă numită indoleamină (IDO) direcţionează triptofanul departe de producerea de serotonină şi melatonină, instruind-o în schimb să producă un derivat de aminoacid numit acid chinolinic, care poate declanşa anxietate şi agitaţie.

Antiinflamatoarele îmbunătăţesc felul cum te simţi

Într-un studiu recent condus de Carmine Pariante, profesor de psihiatrie biologică, au fost efectuate scanări cerebrale la pacientii cu poliartrită reumatoidă, înainte şi după ce le-a fost administrat un medicament imunitar. Scanările creierului păreau să confirme şi să valideze feedback-ul pacienţilor. După administrarea unui medicament antiinflamator, s-au produs schimbări semnificative în circuitele neurochimice ale creierului. Foarte important, căile cunoscute ca fiind implicate în ameliorarea depresiei au fost modificate favorabil.

Medicamentele pentru artrită testate pe pacienţii depresivi

Un medicament prescris pentru artrită este în prezent testat pe pacienţii care suferă de depresie. Problema cu această abordare este că pur şi simplu treci de la o formă de medicament (substanţă) la alta şi, practic, toate medicamentele au efecte secundare.

Din fericire, nu aveţi nevoie de medicamente pentru combaterea inflamaţiei. Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a atenua inflamaţia este să consumaţi o dietă ketogenică, bogată în grăsimi sănătoase şi carbohidraţi slabi (carbohidraţi totali minus fibră).

De fapt, unul dintre cele mai remarcabile efecte ale ketozei nutriţionale este că nivelul proteinei C reactive (CRP) (un marker inflamator) dispare.

Privind datele din două studii efectuate pe termen lung – Studiul privind sănătatea asistenţilor medicali (NHS) şi Studiul de urmărire a profesioniştilor din domeniul sănătăţii (HPFS) – în care participanţii au documentat ceea ce au mâncat şi au furnizat probe de sânge pentru biomarkerii inflamatori, cercetătorii au descoperit că persoanele care au mâncat nuci de cel puţin cinci ori pe săptămână au avut niveluri CRP cu 20% mai scăzute şi IL-6  cu 16% mai scăzut decât cei au consumat nici rareori sau chiar deloc.

Acest lucru a rămas valabil chiar şi atunci când au fost luate în considerare şi alte strategii antiinflamatorii şi stilul de viaţă, cum ar fi exerciţiul fizic, greutatea corporală şi fumatul.

Alte cercetări au legat consumul regulat de nuci/alune cu:

• Pierderea în greutate
• Tensiunea arterială sistolică scăzută
• Mai puţini factori de risc pentru sindromul metabolic şi un risc mai scăzut de diabet
• Îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare
• Reducerea riscului de mortalitate şi creşterea longevităţii. Într-un studiu, persoanele care au mâncat o mână (28 de grame) de nuci de şapte ori pe săptămână sau mai mult au fost cu 20% mai puţin susceptibile de a muri, în comparaţie cu cei care au evitat nucile. Consumul de nuci de cel puţin 5 ori pe săptămână a fost asociat cu o scădere cu 29% a riscului de mortalitate datorat bolilor cardiace şi o scădere de până la 11% a riscului de mortalitate datorat în mod specific cancerului

Nucile Macadamia şi Pecan

Nucile Pecan se laudă cu mai mult de 19 vitamine şi minerale diferite, despre care studiile sugerează că pot ajuta la scăderea colesterolul LDL şi menţin arterele sănătoase. Unul dintre antioxidanţii care se găsesc în nucile Pecan este vitamina E, care poate transmite protecţie neurologică şi împiedică oxidarea în organism a lipidelor din sânge. Beta-carotenul, luteina şi zeaxantina din nucile Pecan ajută de asemenea corpul să elimine radicalii liberi nocivi, protejându-l de inflamaţie.

Importanţa Omega-3, DHA de origine animală

Omega-319 pe bază de peşte este un antiinflamator puternic, natural. În timp ce multe nuci conţin omega-3 pe bază de plante (cu excepţia nucilor Pecan, care au un nivel scăzut de omega-3 şi omega-6), organismul tău nu poate transforma eficient acidul alfa-linolenic (ALA) găsit în plante în acid docosahexaenoic (DHA) găsit în animale marine, cum ar fi peştii graşi. DHA este deosebit de important pentru sănătatea creierului, deoarece mai mult de 90% din grăsimea omega-3 găsită în ţesutul creierului este reprezentată de DHA.

Vitamina D, un alt antiinflamator important

Vitamina D, care este obţinută cel mai bine din expunerea regulată, sensibilă la soare, inhibă, de asemenea inflamaţia. Produce peste 200 de peptide anti-microbiene şi reglează un număr mare de gene, inclusiv unul care  îmbunătăţeşte capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiei cronice. Într-un studiu controlat cu placebo, suplimentele cu doze mari de vitamina D au stimulat moleculele antiinflamatorii, devenind astfel „medicamente” antiinflamatoare pentru persoanele cu insuficienţă cardiacă.

Optimizarea expunerii la soare

Reţineţi că există pericole inerente în utilizarea vitaminei D3 ca supliment oral. Este un hormon, nu o vitamină, şi are acţiuni fiziologice profund importante. În cele din urmă, am fost proiectaţi pentru a obţine aproape toată vitamina D de la expunerea adecvată la soare şi ca atare, vitamina D este un marker pentru expunerea la lumina UV, care are de asemenea o mare varietate de beneficii metabolice.

Citește și: Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la inflamația cronică STUDIU

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”