Cum ne protejăm pielea de ger. Detaliază medicul dermatolog Oana Spânu

Gerul ne poate afecta sănătatea pielii. Medicul dermatolog Oana Spânu ne învaţă ce să facem pentru a nu dezvolta alergii, eczeme ori dermatită atopică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum ne protejăm pielea de ger. Detaliază medicul dermatolog Oana Spânu

Iarna, pielea are de suferit în special în zilele geroase. Temperaturile scăzute, vântul puternic, atmosfera uscată din încăperi, completate de faptul că bem mai puţine lichide şi facem duşuri calde, chiar fierbinţi, diminuează stratul protector de lipide din piele.

În zilele friguroase, trebuie să ne protejăm corpul cu îmbrăcăminte adecvată și accesorii (căciulă, mănuși, fular) din materiale care nu irită pielea (bumbac, nu lână sau poliester).

Totodată, este important să aplicăm creme emoliente pentru a evita uscăciunea, înroşirea si iritarea pielii, apariţia eczemei, infecţiile pielii şi agravarea unor boli precum dermatita atopică sau psoriazisul.

Nu vă spălați cu apă fierbinte!

Săpunurile şi loţiunile de dus trebuie să fie cât mai blânde, hipoalergenice, sărace în parfum şi coloranţi. Nu e bine să ne spălăm cu apă fierbinte, chiar dacă avem tendinţa să compensăm astfel frigul de afară. Apa fierbinte îndepărtează filmul lipidic protector natural. Nu faceţi gomaj în această perioadă, nu folosiţi geluri şi bureţi abrazivi şi nici nu faceţi baie prelungită în spumă, spune dr. Oana Spânu.

După ce faceți duş, trebuie să uscați pielea prin tamponare cu prosop de bumbac. Nu frecați pielea!

Dacă aveţi posibilitatea, folosiţi umidificatoare în camerele unde locuiţi, în special în camerele copiilor, pentru a evita deshidratarea pielii.

Fără produse parfumate!

Folosiţi detergenţi de rufe hipoalergenici, fără parfum sau înălbitor, dacă aveţi pielea uscată sau fisurată.

Copiii cu astm sau dermatită atopică vor trebui ţinuţi departe de contactul cu anumiţi alergeni de mediu (praf de casă, acarieni, detergenţi) şi se vor evita alimentele cu potenţial alergenic pentru că pot agrava leziunile de pe piele, declară dr. Oana Spânu, medic dermatolog.

Dr. Oana Spânu, medic specialist Dermatologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Oana Spânu - Medic primar dermatologie
Dr. Oana Spânu este medic specialist Dermatologie, doctorand la UMF Carol Davila, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti în anul 2001 şi a urmat rezidenţiatul în Dermatologie- Venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. Competenţe şi experienţă: Dermatologie-Venerologie Dermatoscopie Chirurgie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”