”40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră” – Stella Kyriakides, comisar european

Diagnosticul de precizie reprezintă şansa pacientului oncologic de a avea acces la tratamentul potrivit tipului său de cancer, cu rezultate şi costuri mai bune
  • Publicat:
”40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră” - Stella Kyriakides, comisar european
”40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră” - Stella Kyriakides, comisar european, foto Shutterstock

Aproape că nu este lună în care să nu afli direct sau din presă ori social media despre o persoană care s-a îmbolnăvit de cancer. Această maladie gravă este din ce în ce mai prezentă. În momentul de faţă depistarea în faze incipiente permite tratamente eficiente şi revenirea la o viaţă normală în multe cazuri.

Din păcate, România deţine recordul negativ în ceea ce priveşte rata mortalităţii prin cancer în Europa,conform informaţiilor de la Colegiul Medicilor din România. În fiecare zi, 142 de români mor de cancer. Dacă ar exista şi în ţara noastră programe naţionale de screening şi informare, şansele ca boala să fie depistată incipient ar creşte. Mai mult decât atât, oficialii atrag atenţia că un procent semnificativ din populaţie riscă să dezvolte cancer.

Ce planuri are UE pentru combaterea cancerului

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Comisarul European pe sănătate şi alimentaţie, Stella Kyriakides a prezentat UE – Planul European de combatere a cancerului intitulat ”Să ne străduim mai mult”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul unui eveniment la Parlamentul European de la Bruxelles. Iată ce a declarat Stella Kyriakides, comisarul European pe Sănătate şi Alimentaţie –
„Cancerul reprezintă prima cauză de deces într-un număr tot mai mare de ţări europene. 40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră. Aceasta în sine este o cauză suficientă pentru a ridica aceasta afecţiune în topul priorităţilor noastre din zona de sănătate. Pacienţii au dreptul să aibă acces la medicamente accesibile pentru a răspunde nevoilor lor, iar industria farmaceutică trebuie încurajată să rămână un lider inovator la nivel mondial. Cercetare, prevenţie, diagnostic, tratament, îngrijirea paliativă – toate acestea sunt piese vitale ale aceluiaşi puzzle şi ale aceleiaşi călătorii a fiecărui pacient cu cancer”.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân