Dr. Oz: TOP 10 alimente care scad colesterolul

O dietă nesănătoasă este una dintre cauzele principale ale unor valori ridicate ale colesterolului. Dar avem veşti bune! Celebrul Dr. Oz recomandă 10 alimente care scad colesterolul şi protejează inima.
  • Publicat:
Dr. Oz: TOP 10 alimente care scad colesterolul

O dietă nesănătoasă este una dintre cauzele principale ale unor valori ridicate ale colesterolului. Dar avem veşti bune! Celebrul Dr. Oz recomandă 10 alimente care scad colesterolul şi protejează inima. 

Dacă ai un nivel ridicat de colesterol (sau dacă vrei să previi o astfel de situaţie) unul dintre primele lucrurile pe care trebuie să le faci este să-ţi examinezi atent dieta. Consumi alimente care pot reduce colesterolul? Încerci să le eviţi pe cele care determină valori ridicate ale colesterolului rău (LDL)?

Dacă nu, Dr. Oz îţi recomandă 10 alimente care scad colesterolul şi care nu ar trebui să-ţi lipsească de pe lista de cumpărături. În plus, dacă vă ridicaţi valorile colesterolului bun veţi părea cu 3,3 ani mai tânăr dacă sunteţi bărbat şi cu 0,6 ani în cazul femeilor.

1.  Migdalele

Migdalele sunt foarte eficiente în reducerea colesterolului din sânge. Aceste alimente bogate în grăsimi nesaturate pot creşte valorile colesterolului bun (HDL), în timp ce reduc nivelul colesterolului rău (LDL). Mai mult, grăsimile nesaturate pot împiedeca oxidarea colesterolului rău, prin urmare ajută la diminuarea numărului cazurilor de boli de inimă. Aveţi nevoie doar de câteva migdale (10) pentru a beneficia de toate propietăţile lor nutritive.

2.  Alimente îmbogăţite cu fitosteroli

Producători  de suc de portocale încearcă să facă acest aliment şi mai atrăgător, motiv pentru care au adăugat fitosteroli (cu proprietăţi puternice în reducerea nivelului colesterolului rău). Un număr impresionant de studii a arătat că un aport de aproximativ 2 grame de fitosteroli în alimentaţie în fiecare zi reduc colesterolul rău LDL cu până la 8%. Alte alimente îmbogăţite cu fitosteroli: laptele, brânza, laptele de soia şi pâinea. Seminţele de floarea soarelui, seminţele de fenicul, ţelina şi fisticul conţin fitosteroli .

3. Uleiul de măsline

Acest ulei este un adevărat superstar al nutriţiei – bogat în antioxidanţi şi grăsimi monosaturate ajută la scăderea colesterolului rău, dar nu afectează nivelul celui bun. Beneficiile uleiului de măsline se explică prin conţintul bogat de polifenoli care acţionează atât ca antioxidanţi, cât şi ca agenţi anti-inflamatori. Aveţi nevoie de 2 linguriţe de ulei de măsline pe zi pentru a vă bucura de beneficiile lui pentru inimă.

4.  Sparanghel gătit la aburi

O salată sau un platou cu crudităţi este o alegere bună dacă vreţi să vă îmbunătăţiţi dieta, dar şi gătirea la abur poate fi de ajutor în creşterea propietăţilor de reducere a colesterolului în cazul anumitor legume, cum ar fi sparanghelului. Alte legume care devin mai bune pentru sănătate după ce sunt gătite la aburi: bamele, sfecla, morcovii, vinetele, fasolea verde sau conopida. Experţii în nutriţie consideră că prin gătirea lor la abur, aceste legume ajută la reducerea colesterolului rău din sânge.

5. Fulgi de ovăz

Dacă îţi începi ziua cu un bol de fulgi de ovăz, felicitări! Dintre toate cerealele integrale, ovăzul sunt cea mai bună sursă de fibre solubile – reduc colesterolul diminuând abilitatea celulelor din sânge să rămână în interiorul pereţilor vaselor de sânge. Doza zilnică necesară ar trebui să fie de 10 grame de fibre solubile pe zi. Un sfert de cană de fulgi de ovăz la micul de dejun îţi oferă 5 grame de fibre. Dacă adaugi un măr tăiat cubuleţe mai câştigi încă 3 grame de fibre solubile.

6. Fasolea Pinto 

Aceste aliment bogat în fibre solubile este de ajutor în reducerea nivelului de colesterol rău din sânge. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care au consumat jumătate de cană de fasole uscată pinto (aproximativ 2 grame de fibre solubile) au redus valoarea colesterolului rău cu aproximativ 8% în doar 12 săptămâni. (Atenţie dacă folosiţi conserve de fasole, clătiţile bine pentru a elimina excesul de sare.)

7. Afine 

Afinele sunt considerate un super-aliment de mulţi experţi în nutriţie. Unul dintre motivele pentru care sunt atât de apreciate? Sunt bogate în antioxidanţi, care pot contribui la sănătatea inmii prin reducerea nivelului de colesterol rău. În plus, afinele curăţă pereţii arterelor micşorând riscul unui atac cerebral vascular. Consumaţi-le proaspete, uscate sau congelate pentru că îţi menţin beneficiile. 

8.  Roşii

Consumă aceste alimente bogate în licopen zilnic timp de câteva săptămâni şi vei reduce nivelul colesterolului rău cu până la 10%, potrivit ultimelor studii. Cercetătorii sunt de părere că licopenul din roşii inhibă producerea de colesterol rău şi stimulează distrugerea celulelor de grăsime de pe vasele de sânge. Trebuie să consumi cel puţin 25 mg de licopen zilnic pentru ca acesta să îşi facă efectul. Specialiştii recomandă consumul zilnic al unei ceşti cu suc de roşie sau al unui bol cu supă de roşii. 

9. Avocado

Avocado este un aliment care nu ar trebui să îţi lipsească din bucătărie. Dacă mai dubii, află că este un aliment bpogat în grăsimi monosaturate care reduc colesterolul rău şi trigliceridele şi cresc nivelul colesterolului bun. Mai mult, veţi iubi aroma şi textura cremoasă a acestui fruct (da, avocado este un fruct!). Îl poţi consuma sub formă de guacamole, îl puteţi adăuga în sendvişuri şi salate sau poate fi o gustare ideală între mese.

10. Ciocolata

Dacă sunteţi un fan al ciocolatei, avem veşti bune. Studiu după studiu confirmă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente, cu numeroase beneficii. Ciocolata neagră este bogată în flavonoide, antioxidanţi care ajută la scăderea colesterolului. Mai mult, conţine acid oleic şi grăsimi monosaturate care se găsesc şi în uleiul de măsline. Este suficient un pătrăţel de ciocolată neagră zilnic pentr a distruge rapid colesterolul în exces. Alegeţi o tabletă de ciocolată neagraă cu peste 70% cacao pentru a vă bucura de toate beneficiile sale!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali