Boli de bătrâneţe care afectează şi tinerii

Exista o serie de boli despre care credem ca nu ne vor atinge. Sau ca nu vom avea de-a face cu ele pana nu vom implini cel putin 60 de ani. Total gresit, spun oamenii de stiinta
  • Publicat:

Exista o serie de boli despre care avem tendinta sa credem ca nu ne vor atinge. Sau ca nu vom avea de-a face cu ele pana nu vom implini cel putin 60 de ani. 

Total gresit, spun oamenii de stiinta care ne-au dezvaluit cateva boli specifice varstei a treia dar care au inceput sa-si faca de cap si cu tinerii.
 

Parkinson

Potrivit datelor furnizate de Societatea Bolnavilor de Parkinson din Marea Britanie, circa 120.000 de englezi sufera de aceasta boala. Daca in mod obisnuit afecteaza persoanele trecute bine de 50 de ani, iata ca in ultimii ani s-au inregistrat cazuri de bolnavi sub 40 de ani.



Vestea proasta este ca pana in prezent nu s-a descoperit nici-un tratament care sa vindece boala, ci doar sa amelioreze usor simptomele.



Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Acestia produc dopamina, substanta ce joaca un rol important in controlul miscarilor si a coordonarii.



Cand aproximativ 80% din neuroni au murit, persoana in cauza va incepe sa prezinte simptomele tipice bolii: tremor involuntar, lentoarea miscarilor, tulburari de echilibru si coordonare, clipit rar, voce diminuata.

Artrita

Boala asociata in mod normal cu batranetea, cercetarile in domeniu arata insa ca afecteaza persoane de toate varstele. Pe site-ul ArthritisCare.org.uk se estimeaza ca mai mult de 9 milioane de britanici (1 din 5 adulti si circa 12.000 de copii) sufera de una dintre cele 200 de forme de artrita.



Artrita este o inflamatie a articulatiilor, ce se manifesta prin durere, in special la anumite miscari. Cauzele aparitiei sunt necunoscute si nu exista tratament pentru vindecare, ci doar pentru ameliorarea suferintei si cresterea calitatii vietii.

Impotenta

Disfunctia erectila ce a bagat spaima in barbati nu ii afecteaza doar pe cei trecuti de o anumita varsta si cu un istoric amoros bogat. Statistici surprinzatoare efectuate recent arata ca 7-8% dintre barbatii cu varste intre 20 si 40 de ani sunt atinsi de aceasta tulburare.



Impotenta presupune incapacitatea unui barbat de a obtine si a mentine o erectie, actul sexual fiind imposibil. Printre cauzele care duc la aceasta boala se numara stresul, anumiete tratamente medicamentoase, colesterolul si chiar tulburari emotionale.

Incontinenta urinara

Stim ca batranii se confrunta uneori cu pierderi involuntare de urina, si ne amuzam (pe nedrept!) imaginandu-ne cum folosesc pampers-ul pentru adulti. Ei bine, 3 milioane de adulti din Marea Britanie care sufera de incontinenta urinara nu sunt batrani!



Din mai multe motive, muschii platformei pubo-coccigiene (cei care controleaza urina) slabesc si nu mai reusesc sa retina urina. Astfel, atunci cand razi, tusesti sau stranuti s-ar putea sa-ti scape cativa stropi.



Din fericire, pentru aceasta afectiune exista remedii medicamentoase, terapie electrica sau exercitii pentru intarirea musculaturii.

Glaucom

Se spune ca glaucomul apare dupa o anumita varsta, in nici un caz la tineri. Boala poate fi ereditara sau poate sa apara pur si simplu, iar oamenii de stiinta spun ca au inregistrat cazuri de glaucom chiar si la copii.



Glaucomul este o boala oftalmologica, ce se caracterizeaza prin atrofierea nervului optic si ingustarea campului vizual, crescand tensiunea intraoculara.



Printre simptomele bolii se numara: dureri violente de cap, dureri in jurul ochiului, vedere incetosata, roseata in ochi. Tratamentul consta intr-o mica interventie chirurgicala.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”