Disfunctia erectila, inamicul NR.1 al oricarui cuplu

M-au intrebat foarte multi barbati tineri despre sindromul DE, dar si multe femei ingrijorate de aceasta disfunctie ce pune in pericol buna relationare cu prietenul, iubitul, sotul. Disfunctia erectila este sinonima cu impotenta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Disfunctia erectila, inamicul NR.1 al oricarui cuplu
Disfunctia erectila, inamicul NR.1 al oricarui cuplu

M-au intrebat foarte multi barbati tineri despre sindromul DE, dar si multe femei ingrijorate de aceasta disfunctie ce pune in pericol buna relationare cu prietenul, iubitul, sotul. Disfunctia erectila este sinonima cu impotenta.

Sa abordam barbateste problema!
Adevarul este ca, pentru barbati, o astfel de problema este covarsitoare mai ales pe plan psihic, cauzand depresie, anxietate, si, nu de putine ori, refugiu in consumul de alcool, tutun sau chiar droguri. In aceste conditii, prima masura este consultarea unui specialist – sexolog sau psiholog (daca episoadele sunt izolate), urolog sau internist (daca situatia persista). Prin disfunctie erectila, intelegem incapacitatea persistenta sau repetata a barbatului de a obtine sau de a mentine o erectie adecvata unui raport sexual satisfacator. Aceasta disfunctie poate fi prezenta de la prima incercare a actului sexual sau sa apara dupa o perioada de functionare normala.

PRINCIPALELE TIPURI DE CAUZE

Cauze psihologice
Cauzele psihologice ale disfunctiei erectile se refera la capacitatea de a avea incredere si la sentimente de inadecvare. Disfunctia erectila reflecta, de asemenea, dificultati de relationare intre parteneri. Sunt si situatii in care disfunctia poate aparea intr-o perioada mai stresanta, de vina, anxietate, tensiuni de cuplu, la serviciu etc. Sexologii spun ca nu exista barbat care sa nu se fi confruntat de-a lungul vietii cu asemenea probleme. De aceea, nu trebuie ca aceasta manifestare sa trezeasca ingrijorare daca sindromul apare izolat, in conditii de emotie puternica sau sub imperiul temei ca nu va face fata „onorabil” unui act sexual (de obicei la tineri ori la inceputul unei relatii). Continuarea relatiei sexuale fara astfel de incidente confirma inexistenta DE la aceste persoane.

Cauze medicale
Din punct de vedere medical, disfunctia erectila, insotita sau nu si de alte probleme de tip sexual, poate aparea la pacientii cu dezechilibre hormonale ori la cei care se trateaza pentru diverse afectiuni, cum ar fi cele cardiovasculare, disfunctia fiind cauzata de actiunea diverselor grupe de medicamente – diureticele, beta blocantele, inhibitorii enzimei de conversie etc. Sunt si medicamente anti-anxioase – diazepam sau valium ori anti-depresive al caror consum genereaza disfunctie erectila; de asemenea, simptomele pot aparea dupa anumite interventii chirurgicale, iradieri, consum de alcool sau droguri. Pe de alta parte, fumatorii sunt predispusi la DE din cauza actiunii substantelor nocive existente in tigara asupra capilarelor sanguine, precum si asupra musculaturii penisului. Imbunatatiri surprinzatoare se observa dupa renuntarea la acest viciu, asa ca eliminarea pericolului impotentei poate fi unul dintre principalii factori motivatori pentru a renunta la fumat.

Cauze hormonale
Vorbind despre cauzele hormonale, disfunctia erectila poate aparea la barbatii care au disfunctii la nivelul testiculelor sau un nivel foarte scazut al testosteronului in sange, cum ar fi in cazul hipogonadismului sau malformatii testiculare. Si stilul de viata al barbatului poate influenta direct capacitatile lui erectile, asa ca trebuie stimulat sa faca sport, sa nu se ingrase, sa nu bea si sa invete sa se relaxeze zilnic pentru ca obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul sustinut de alcool (chiar daca nu neaparat in cantitati mari) pot conduce la DE.

O data sesizata existenta acestei probleme, este esentiala comunicarea intre parteneri si sprijinul sustinut si delicat al femeii, poate chiar vizita in doi la sexolog. In timpul vizitei, pacientul va fi examinat fizic pentru constatarea unor eventuale anomalii (de exemplu, hipogonadismul, de care am amintit sau deformari ale penisului etc.) si un scurt istoric al vietii sexuale. In paralel, medicul va dispune de recoltarea de sange pentru efectuarea analizelor generale, in vederea stabilirii starii generale de sanatate, avand in vedere asocierea DE cu anumite boli de inima, neurologice (scleroza multipla etc.), dozarea testosteronului si a prolactinei. De asemenea, se recomanda si ultrasonografia (Doppler), ce poate da informatii despre circulatia arteriala si venoasa de la nivelul penisului. Testele farmacologice constau in injectarea in corpii cavernosi a unei mici cantitati de prostaglandina E, ce determina un raspuns puternic la pacientii cu disfunctie temporara, dar unul foarte slab la cei cu probleme mai grave.

Stilul de viata, terapiile si protezele peniene
Tratamentul se adreseaza in primul rand stilului de viata si presupune corectarea dietei, abandonarea viciilor, regularitatea exercitiilor fizice. In paralel, tratamentele medicamentoase specifice cu medicamente orale sau tratamente locale.

Oral – se folosesc substante ce cresc afluxul sanguin la nivelul penisului (Sildenafil, Yohimbine, Apomorphine, blocanti alpha etc.)
Psihosexualterapia – este recomandata celor care prezinta DE predominant din motive psihologice, dar si ca adjuvant al terapiei medicamentoase; se poate face individual sau in cuplu.
Daca nici prin aceste mijloace DE CE nu se vindeca, exista o serie de terapii si metode locale la care se poate recurge pentru a determina mentinerea in erectie a penisului:

Terapia intracavernoasa – consta in injectarea structurii penisului cu substante ce stimuleaza irigarea tesuturilor cu sange si implicit erectia. Terapia intrauretrala – in uretra, sunt introduse medicamente ce determina cresterea afluxului sanguin si relaxarea musculara, permitand erectia. Proteze peniene din silicon – se introduc chirurgical pentru a mentine penisul in erectie.
Se estimeaza ca isi gasesc rezolvarea mai mult de 65% din cazurile de DE care se adreseaza specialistilor. Asadar,  rezultatele bune ar trebui sa ii incurajeze pe pacienti si partenerele acestora de viata sa nu mai ezite nici un moment, riscand echilibrul relatiei si sa se adreseze cu incredere medicilor.

Dusmanului erectiei, obezitatea
Erectia se produce datorita unui aflux de sange. Toti factorii care scad acest aflux de sange la nivelul penisului pot avea repercusiuni neplacute asupra erectiei. Una dintre cauzele frecvente care genereaza disfunctia erectila este obezitatea. De multe ori, disfunctiile erectile sunt asociate cu o serie de alte afectiuni cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala si pot avea un debut insidios. Problemele de sexualitate sunt mult mai frecvente decat sunt recunoscute. Sub 10 la suta dintre pacienti se adreseaza unui medic.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce (se) plang femeile in dormitor?
De ce (se) plang femeile in dormitor?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”