Vrei să slăbeşti? Iată la ce ajută testarea cardiometabolică” Explică – Şerban Damian, nutriţionist

Iată cum te ajută tehnologia sa te antrenezi corect ca să slăbeşti sănătos şi eficient
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vrei să slăbeşti? Iată la ce ajută testarea cardiometabolică” Explică - Şerban Damian, nutriţionist
Vrei să slăbeşti? Iată la ce ajută testarea cardiometabolică” Explică - Şerban Damian, nutriţionist, foto arhivă

Astăzi viaţa ne este coordonată din multe puncte de vedere de către tehnologie. Evident, nici procesul de slăbire nu este ocolit de procesul tehnologic mai ales că obezitatea este o problemă mondială. Un exemplu este testarea cardiometabolică – o analiză complexă destinată celor care vor să înceapă un proces de slăbire corect, combinat cu dietă şi sport.  Dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă explică ce face şi mai ales cum ne ajută acest test în monitorizarea procesului de slăbire.

“Testarea cardiometabolică este o investigaţie recunoscută internaţional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort şi performanţă a unei persoane. Disponibilă până de curând doar în laboratoare de cercetare, această analiză complexă îţi oferă posibilitatea de a afla o mulţime de detalii despre organismul tău, parametrii care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar şi a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuşi să îţi atingi obiectivele propuse”, a declarat dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă.
Testarea cardiometabolică se adresează tuturor persoanelor care vor să slăbească, să îşi schimbe stilul de viaţă, să aibă un program de antrenament personalizat, să îşi îmbunătăţească condiţia fizică sau să îşi menţină condiţia fizică ca metodă anti-aging.


Ce informaţii poţi afla în urma testării cardiometabolice?


Iată la ce ajută acet test.
rata metabolismului în repaus (metabolismul bazal real, obţinut prin măsurători, nu determinat prin calcule) – reprezintă cantitatea de energie pe care o consumi în repaus; de la această valoare se construieşte orice regim alimentar.
rata metabolică în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat.
stabilirea proporţiilor în care sunt metabolizaţi principalii nutrienţi (lipide, carbohidraţi) în timpul efortului fizic (în valori reale şi procente) – în felul acesta vom ştii exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus.
măsurarea volumelor respiratorii (O2 şi CO2)
stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consumă cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc.

Cui i se recomandă testarea cardiometabolică?

Testarea cardiometabolică poate fi făcută de orice persoană, indiferent de nivelul de pregatire fizică. Testul se recomandă persoanelor care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede şi care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scărilor), pentru a se vedea dacă aceste probleme sunt cauzate de afecţiuni cardiace, afecţiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice. “Înainte de analiza propriu-zisă, va fi măsurată tensiunea arterială, se va efectua o electrocardiogramă în repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) şi o spirometrie. Se începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, fie pe bandă de alergat, fie pe bicicleta staţionară. În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va creşte de la uşor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată şi pentru oameni cu o condiţie fizică redusă (sedentari, ieşiţi din formă) sau pentru persoane în vârstă. În cazul sportivilor amatori şi de performanţă se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arată nivelul condiţiei fizice). Pe durata testării vei respira printr-o mică piesă bucală (tub) conectată la analizor şi mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacţionează metabolismul la diverse intensităţi ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidraţi”, detaliază specialistul în nutriţie sportivă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian